Starkare immunförsvar!

Träna utan att bli sjuk

Har du tränat hårt och sedan blivit sjuk? Det händer oss alla. Träning bryter ner kroppen och direkt efter ett tufft pass är immunförsvaret nedsatt. Men med rätt kost kan du faktiskt minska risken för den där förkylningen, låt oss berätta hur!

Den kommer ofta som ett brev på posten, förkylningen efter ett tuffare träningspass.

– När immunförsvaret inte får tillräckligt med energi blir det mindre effektivt. Direkt efter ett träningspass, särskilt om du tränar hårt och ofta, är du därför extra infektionskänslig. Så försök att få i dig vätska, protein och kolhydrater direkt efter passet. Det kan vara något enkelt, som en banan och ett glas lättmjölk. Ät gärna före passet också, det bidrar till återhämtningen, säger ICAs dietist Paula Frösell.

Viktigt äta bra till vardags


Att ofta bli förkyld kan också vara ett tecken på energi-, vitamin- eller mineralbrist. Därför är det lika viktigt att äta bra till vardags.

– Den generella kosthållningen är jätteviktig för immunförsvaret! Ät mycket frukt och grönt, för att få i dig skyddande vitaminer och mineraler. Några av de viktigaste är vitaminerna E och C, och mineralerna selen och zink. För att få i dig bra fetter som är rika på vitamin E kan du exempelvis äta nötter och vegetabiliska oljor. 

På sikt stärks immunförsvaret


På kort sikt kan träning alltså sänka ditt immunförsvar. Men i takt med att du blir mer vältränad, i kombination med att du äter bra, kommer ditt immunförsvar att stärkas. 

– Upp till en viss träningsnivå blir immunförsvaret starkare. Men om du tränar hårt i stort sett varje dag, som på elitnivå, blir immunförsvaret svagare igen. Det hinner helt enkelt inte återhämta sig helt mellan de täta, hårda träningspassen. 

Artiklar (1364)

Inför långdistansloppet!

Kolhydratladdning - så funkar det

ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.

Ladda på rätt sätt!

Kostråd inför långloppet

ICA-dietisten Paula Frösell tipsar om den bästa middagen, frukosten och mellanmålet.

Mythbusting

Myter om vatten

Nu slår vi hål på våra vanligaste vattenmyter!