Bild laddas
Tarmhälsa

5 tips på bra mat för magen

Mer grönsaker åt folket! Eller mer specifikt åt våra bakterier. De snälla alltså, som jobbar på i tarmen för vår hälsas skull. Det menar näringsjägarna bakom bloggen Food Pharmacy. Skala en morot redan idag.

Vem ska man tro på? Den frågan får succébloggarna bakom Food Pharmacy, Mia Clase och Lina Nertby Aurell, ofta. Buden om hur vi ska äta duggar tätt, med hänvisning till olika forskningsrön. Men egentligen är det inte så komplicerat, menar Mia och Lina.

– Forskarna är i alla fall rörande överens om att maten vi äter har en påverkan på hur vi mår, säger Mia.

–  Och det finns hittills ingen forskning som visar att ett stort och varierat intag av växtbaserade livsmedel, som grönsaker, leder till något annat än en bättre hälsa, fyller Lina i.  

För några år sedan började vännerna Mia och Lina intressera sig alltmer för hur maten påverkar hur vi mår.
Bloggen kom till efter att de träffat professor Stig Bengmark. Han har forskat i decennier på hur vår hälsa hänger ihop med tarmfloran. Och kommit fram till att en stor del av immunförsvaret troligtvis sitter i just tarmen. 

I sin blogg omvandlar Mia och Lina torr forskning till hisnande berättelser om hur snälla Luke Skywalker-bakterier varje dag kämpar mot de onda Darth Vader. Och hur vi kan stötta Lukarna genom att äta grönsaker med mycket fibrer som tar sig hela vägen ner till grovtarmen. Där blir fibrerna till bränsle åt de snälla bakterierna. Darth-bakterierna däremot jublar när vi äter mycket socker och fiberfattig mat, som aldrig ens når grovtarmen utan tas upp i blodet längre upp i magtarm-systemet.

Många av våra välfärdssjukdomar tros hänga ihop med vår lite torftiga tarmmiljö.
Mia och Lina ser sig som näringsjägare. Förstås ska maten vara god, men varje måltid ska också ge bra näring till de goda bakterierna. Basen består oftast av grönsaker, varma och kalla, råa och tillagade, och flera olika färger.

– Men det får inte kännas övermäktigt och jobbigt. Och vi gillar inte förbud. Känner man att man vill försöka äta lite bättre brukar vi tipsa om att bara lägga till något, till exempel lite råa grönsaker eller en grön smoothie.

  1. 1. Leta runt i grönsaksdisken

    Börja med att botanisera i grönsaksdisken. Köp en ny grönsak nästa gång du är i affären. Släng i ett äpple om du tycker att smaken är för grön.

  2. 2. Testa smoothies!

    Gör en grön smoothie, till exempel på spenat, gurka, citron, ingefära, selleri och avokado.

  3. 3. Hitta ditt sätt

    Gillar du inte rå broccoli? Testa att ångkoka den. Eller smaksätt med havssalt och olivolja.

  4. 4. Toppa salladen med nyttigheter

    Gör en sallad och toppa den med allt möjligt gott: fröer, nötter, olivolja och citron.

  5. 5. Goda guckor

    Smaksätt måltiden med goda guckor. Som hummus med kikärter, vitlök, olivolja, persilja eller guacamole med avokado, vitlök, tomat, lime och koriander.

Stoppa sötsuget!

  • Gör sallad på alla möjliga frukter. Krydda gärna med kanel eller kardemumma.
  • Frys in fruktbitar på pinne och doppa i choklad och kokos.
    Gör smoothieglass – fyll helt enkelt smoothie i pinnglassformar och frys in.
  • Frys in gröna druvor – snabbaste vägen till piggelinsmak!  
Svamp

Därför kan svamp orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Bild laddas
Nattmacka

Så påverkas kroppen av att äta sent på kvällen

Här reder vi ut konsekvenserna av att äta kvällsmat.
Bild laddas
Mat för magen

Mat som sätter igång magen

Är din mage i stort behov att få en skjuts i rätt riktning? Här är råvarorna för dig!
Bild laddas
Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas

Mystiken kring blå zoner

Vad är hemligheten bakom blå zoner där befolkningen ofta blir över 100 år?
Bild laddas
Starkare immunförsvar!

Träna utan att bli sjuk

Med rätt kost kan du faktiskt minska risken för att bli sjuk, låt oss berätta hur!
Bild laddas
Tips!

Så undviker du järnbrist

Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Bild laddas
Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.
Bild laddas
Boosta

Mat som förlänger livet

Det spelar roll vad du toppar i dig! Färgglad och allsidig kost förlänger livet.
Bild laddas