Tarmhälsa

5 tips på bra mat för magen

Mer grönsaker åt folket! Eller mer specifikt åt våra bakterier. De snälla alltså, som jobbar på i tarmen för vår hälsas skull. Det menar näringsjägarna bakom bloggen Food Pharmacy. Skala en morot redan idag.

Vem ska man tro på? Den frågan får succébloggarna bakom Food Pharmacy, Mia Clase och Lina Nertby Aurell, ofta. Buden om hur vi ska äta duggar tätt, med hänvisning till olika forskningsrön. Men egentligen är det inte så komplicerat, menar Mia och Lina.

– Forskarna är i alla fall rörande överens om att maten vi äter har en påverkan på hur vi mår, säger Mia.

–  Och det finns hittills ingen forskning som visar att ett stort och varierat intag av växtbaserade livsmedel, som grönsaker, leder till något annat än en bättre hälsa, fyller Lina i.  

För några år sedan började vännerna Mia och Lina intressera sig alltmer för hur maten påverkar hur vi mår.
Bloggen kom till efter att de träffat professor Stig Bengmark. Han har forskat i decennier på hur vår hälsa hänger ihop med tarmfloran. Och kommit fram till att en stor del av immunförsvaret troligtvis sitter i just tarmen. 

I sin blogg omvandlar Mia och Lina torr forskning till hisnande berättelser om hur snälla Luke Skywalker-bakterier varje dag kämpar mot de onda Darth Vader. Och hur vi kan stötta Lukarna genom att äta grönsaker med mycket fibrer som tar sig hela vägen ner till grovtarmen. Där blir fibrerna till bränsle åt de snälla bakterierna. Darth-bakterierna däremot jublar när vi äter mycket socker och fiberfattig mat, som aldrig ens når grovtarmen utan tas upp i blodet längre upp i magtarm-systemet.

Många av våra välfärdssjukdomar tros hänga ihop med vår lite torftiga tarmmiljö.
Mia och Lina ser sig som näringsjägare. Förstås ska maten vara god, men varje måltid ska också ge bra näring till de goda bakterierna. Basen består oftast av grönsaker, varma och kalla, råa och tillagade, och flera olika färger.

– Men det får inte kännas övermäktigt och jobbigt. Och vi gillar inte förbud. Känner man att man vill försöka äta lite bättre brukar vi tipsa om att bara lägga till något, till exempel lite råa grönsaker eller en grön smoothie.

  1. 1. Leta runt i grönsaksdisken

    Börja med att botanisera i grönsaksdisken. Köp en ny grönsak nästa gång du är i affären. Släng i ett äpple om du tycker att smaken är för grön.

  2. 2. Testa smoothies!

    Gör en grön smoothie, till exempel på spenat, gurka, citron, ingefära, selleri och avokado.

  3. 3. Hitta ditt sätt

    Gillar du inte rå broccoli? Testa att ångkoka den. Eller smaksätt med havssalt och olivolja.

  4. 4. Toppa salladen med nyttigheter

    Gör en sallad och toppa den med allt möjligt gott: fröer, nötter, olivolja och citron.

  5. 5. Goda guckor

    Smaksätt måltiden med goda guckor. Som hummus med kikärter, vitlök, olivolja, persilja eller guacamole med avokado, vitlök, tomat, lime och koriander.

Stoppa sötsuget!

  • Gör sallad på alla möjliga frukter. Krydda gärna med kanel eller kardemumma.
  • Frys in fruktbitar på pinne och doppa i choklad och kokos.
    Gör smoothieglass – fyll helt enkelt smoothie i pinnglassformar och frys in.
  • Frys in gröna druvor – snabbaste vägen till piggelinsmak!  

Artiklar (1460)

Starkare immunförsvar!

Träna utan att bli sjuk

Med rätt kost kan du faktiskt minska risken för att bli sjuk, låt oss berätta hur!