Hälsosam vardag!

Allt du vill veta om Nyckelhålsmärkningen

Vad gör Nyckelhälsmärkningen till det nyttigare alternativet? Och varför just ett nyckelhål? Här får du svar på dina funderingar och tips smarriga Nyckelhålsmärkta recept!
Här hittar du alla våra nyckelhålsmärkta recept.

Frågor och svar om Nyckelhålet:

Vad innebär nyckelhålsmärkta recept?

Kriterierna är olika för olika typer av recept. Övergripande kan man säga att det är mer frukt och grönt och fullkorn (dvs. fibrer), högre andel omättat fett men mindre salt, socker och mättat fett samtidigt som energinivån (mängden kalorier/portion) hålls inom vissa ramar. Det kan förekomma icke nyckelhålsmärkta livsmedel i recepten men för att receptet som helhet ska kunna uppfylla kriterierna så blir mängderna vanligen ganska små.

Används bara nyckelhålsmärkta varor i Nyckelhålsrecepten?

Det kan förekomma icke nyckelhålsmärkta livsmedel i recepten men för att receptens helhet ska kunna uppfylla kriterierna så blir mängderna vanligtvis ganska små. Det kan t ex finnas lite köttfärs eller kokosmjölk i ett recept men för att mängden mättat fett inte ska bli så stor blir mängden av dessa livsmedel ganska liten

Kan man lita på märkningen nyckelhålsmärkt?

Ja, Nyckelhålet är en oberoende märkning med kriterier för olika livsmedelsgrupper eller recept. När dessa uppfylls så får märkningen användas. När det gäller produkter sker kontroll i första hand av den kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Är det nyckelhålsmärkt nyttigare oavsett storlek på portion?

Det finns två aspekter på detta som båda på olika sätt påverkar hälsan. Det ena är sammansättningen av olika ingredienser och näringsämnen. Den är oförändrad oavsett portionsstorlek. Den procentuella relationen mellan olika näringsämnen förändras inte med portionsstorlek. Däremot blir mängden energi (kcal) större och att äta mer energi än vad som behövs kan vara negativt. Vi är dock alla olika så vissa behöver mindre och andra större portioner.

Räknas Nyckelhålet som kalorisnålt och nyttigt?

Ja, de nyckelhålsmärkta recepten är välbalanserade när det gäller olika näringsämnen och håller sig inom givna ramar när det gäller kalorier. Energibehovet är individuellt så hur mycket kalorier som kan betraktas som kalorisnålt är också olika för olika människor.

Är nyckelhålsmärkta produkter gott?

Japp! Idag finns det ett stort utbud av nyckelhålsmärkta produkter som både smakar och gör gott. Leta gärna i butikshyllan och bland recepten på ica.se. Du kommer säkert hitta en massa gott! Det är vanlig mat som är lite nyttigare.

Har ICA nyckelhålsmärkta produkter?

På ICA säljer vi både egna och andra leverantörers produkter. När det gäller våra egna produkter så har vi en stor andel nyckelhålsmärkt. Inom vissa kategorier som t ex fisk och skaldjur och flingor och müsli är den extra stor. Vi arbetar hela tiden för att kunna erbjuda våra kunder ett brett sortiment av hälsosammare produkter och då är Nyckelhålet väldigt viktigt.

Varför symbolen ser ut som en spelpjäs?

Rundeln ska symbolisera matcirkeln och triangeln matpyramiden och tillsammans ser de ut som ett nyckelhål. Och kanske även litegrann som en spelpjäs.

Finns den bara på svenska varor?

Nyckelhålet finns även i Norge, Danmark och på Island.

Prova dessa Nyckelhålsmärkta recept:

 1. Fisk-ish med kryddyoghurt

  1. Fisk-ish med kryddyoghurt

  Betyg 2.3 av 5.
  19 personer har röstat
  Receptet har 10 kommentarer.

  Friterat är gott, och det är sen gammalt! Fish-ish-filéerna steker du gyllene i pannan, och under tiden kokas riset, och såsen gjord på yoghurt, paprikapulver och spiskummin slänger du också ihop i ett nafs. Så på nästan ingen tid alls har du kvällens middag färdig!

  Fisk-ish med kryddyoghurt
 2. Färska vårrullar med sojamajonnäs

  2. Färska vårrullar med sojamajonnäs

  Betyg 3.2 av 5.
  16 personer har röstat
  Receptet har 10 kommentarer.

  Man kan säga att detta är en fräschare variant på tacos. Färska grönsaker läggs i rispapper, som sedan viks ihop och doppas i dressing och en sojamajo. Godare än så blir det inte!

  Färska vårrullar med sojamajonnäs
 3. Kryddstekt kyckling med äppel- och avokadoröra

  3. Kryddstekt kyckling med äppel- och avokadoröra

  Betyg 3.7 av 5.
  26 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Att ha med äpple i maten livar upp vilken rätt som helst. Här har du en äppel- och avokadoröra som blir både krämig och får lite tuggmotstånd. Till äter du en kryddstekt kyckling med potatis och paprika som tillagas i ugnen.

  Kryddstekt kyckling med äppel- och avokadoröra
 4. Kyckling med rotfruktsstrips och hummus

  4. Kyckling med rotfruktsstrips och hummus

  Betyg 3.3 av 5.
  12 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Rotfruktsstrips är ett utmärkt tillbehör till en saftig kycklingbit. Här äts den också tillsammans med en krämig hummus och serveras tillsammans med en krispig salladsmix och middagen är redo.

  Kyckling med rotfruktsstrips och hummus
 5. Rostad blomkålssallad med koriander- och gurksås

  5. Rostad blomkålssallad med koriander- och gurksås

  Betyg 3.5 av 5.
  12 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  En fräsch och matig sallad mitt i veckan gör susen för kropp och smaklökar. Här rostas blomkål, spetspaprika och salladslök i ugnen. Det blandas sedan ihop med vitlök, solroskärnor och sojabönor som får rostas med en stund till. Till detta smarriga serveras matvete och en härlig röra på gurka, gräddfil, lime och koriander.

  Rostad blomkålssallad med koriander- och gurksås
 6. Rostade rotfrukter med syrlig böncrème

  6. Rostade rotfrukter med syrlig böncrème

  Betyg 4.4 av 5.
  12 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Rostade rotfrukter är enkel matlagning som smakar mycket. Det är bara att skala, skära i bitar och sedan blanda runt allt på en plåt och in i ugnen. De ugnsbakade rotsakerna serverade med en vit böncrème, valnötter och parmesanost blir en lättlagad grön rätt perfekt till lunch eller vardagsmiddag.

  Rostade rotfrukter med syrlig böncrème
Fakta om Nyckelhålsmärkningen

När du ser ett recept eller en produkt med nyckelhålsmärkningen betyder det att det är ett nyttigare alternativ. Kriterierna för att få använda märkningen skiljer sig mellan olika produktkategorier och mellan olika typer av recpet men det mest centrala är att produkten eller receptet innehåller mindre socker och salt, mer fibrer och nyttigare fett. De baseras på den senaste forskningen om vad vi behöver äta för att må så bra som möjligt. Det ska vara enkelt att välja en hälsosam vardag! 

Läs mer om Nyckelhålet hos Livsmedelsverket

500 gram frukt och grönt varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!

Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:

 • 1 blodapelsin, 1 äpple, 1 morot, 1 dl blåbär och en näve broccoli
 • 1 kiwi, 1 banan, 1 morot, några sparrisar och krossade tomater i en köttfärssås
 • 1 banan, vegetariska biffar på linser, 1 liten palsternacka, 1 dl gröna ärtor och ett äpple

Artiklar (1547)

Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!

Nyckelhålsmärkta recept!

Nyttig veckomeny

Hälsosamma och nyckelhålsmärkta middagstips för veckans alla sju dagar.

En smakresa!

Det peruanska köket

Från ceviche till lomo saltado! Här hittar du fakta och recept om det peruanska köket.

Pastabonanza

Gör egen pasta!

Lär dig att göra egen pasta och laga goda pastarätter signerade Skrea matbruk.