Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla

Kalkon är festligt att bjuda på, skojigt och enkelt att laga, nyttigt och så väldigt väldigt gott! En kalkon räcker också till många och ugnssteks enkelt för bästa resultat. Allt du behöver till kalkonen är olivolja, salt och peppar.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Tina kalkonen 2 dygn i kylen om den är fryst. För att få den extra saftig tina kalkonen i en rimningslag, se Tipset nedan.
 2. Sätt ugnen på 150°C.
 3. Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen. Fyll upp till hälften med vatten.
 4. Torka kalkonen med hushållspapper. Salta (om den inte rimmats) och peppra den runt om. Bind ihop benen med steksnöre.
 5. Lägg kalkonen i en annan långpanna med bröstsidan nedåt. Blanda smält smör och olivolja. Pensla kalkonen med blandningen.
 6. Ställ in kalkonen i ugnen och stek 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd den och pensla/ös med vätskan i pannan. Ställ tillbaka i ugnen och tillaga ytterligare 1–2 timmar. Ta ut kalkonen efter halva tiden och pensla/ös med smörblandningen.
 7. Höj ev ugnsvärmen till 200°C de sista 15 minuterna så att kalkonen får fin färg och skinnet blir lite knaprigt.
 8. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen, lår- och bröstkött ska vara 70°C. Eller skär ett snitt i köttet och kontrollera att klar köttsaft kommer ut, då är den färdig.
 9. Lägg kalkonen på ett serveringsfat. Täck den med aluminiumfolie och låt vila 30 minuter.
 10. Sila av skyn och använd den till såsen. Servera med tillbehören Stuffing med tranbär och salvia, Mormor Irenes kalkonsås, Tranbär och portvin i clementinhalvor och Krispig brysselkål med granatäpple.

Tips

Passa på att rimma kalkonen samtidigt som den tinar, då blir den garanterat saftig och smakrik. Lägg den frysta kalkonen i ett kärl, t ex en plastback. För en kalkon som väger runt 5 kg behövs ett kärl som rymmer ca 15 liter. I kylen tinar den på ca 2 dygn. Blanda en rimningslag med 2 msk salt/liter vatten. Häll på lagen så att det täcker kalkonen. Låt stå och rimma 2 dygn i kylen, använder du en färsk kalkon räcker det att rimma den 1 dygn. Följ sedan receptet i övrigt. Tänk på att den rimmade kalkonen bara behöver peppras och inte saltas, då den får salt smak av rimningen.

Ingredienser

Portioner: 8
 • 1 färsk eller fryst kalkon (à 5-6 kg)
 • 2 msk smält smör
 • 2 msk olivolja
 • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2634 kJ / 606 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer