Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla

32
7
Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla

Kalkon är festligt att bjuda på, skojigt och enkelt att laga, nyttigt och så väldigt väldigt gott! En kalkon räcker också till många och ugnssteks enkelt för bästa resultat. Allt du behöver till kalkonen är olivolja, salt och peppar.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2012

Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla

Ingredienser

8 portioner
1 färsk eller fryst kalkon (à 5-6 kg)
2 msk smält smör
2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här

Tips

Passa på att rimma kalkonen samtidigt som den tinar, då blir den garanterat saftig och smakrik. Lägg den frysta kalkonen i ett kärl, t ex en plastback. För en kalkon som väger runt 5 kg behövs ett kärl som rymmer ca 15 liter. I kylen tinar den på ca 2 dygn. Blanda en rimningslag med 2 msk salt/liter vatten. Häll på lagen så att det täcker kalkonen. Låt stå och rimma 2 dygn i kylen, använder du en färsk kalkon räcker det att rimma den 1 dygn. Följ sedan receptet i övrigt. Tänk på att den rimmade kalkonen bara behöver peppras och inte saltas, då den får salt smak av rimningen.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

32

Kommentarer

Anna birgitta

2022-11-21

Går det bra att frysa den färdiga kalkonen urbenad och klar att servera. Bra att ha när man har familjen hemma över julen. Birgitta

Agneta

2019-12-29

Hade varit bra om man hade haft recept bara de olika delarna hur lång tid det tar och temperaturen ska vara. Ska göra Tuppbröst nu till Nyår skulle vilja veta hur länge man ska ha det inne i en stek påse och temp. Vikten är ca 500-600 gram per bröst

Redaktionen ICAse

2020-01-07

Hej Agneta! Ursäkta sent svar. Vi har tyvärr inga recept på tuppbröst men kolla gärna in vår artikel om innertemperatur (https://www.ica.se/buffe/artikel/innertemperatur/) och följ temperaturen för kyckling när du lagar tuppbröst. Hur länge tuppbrösten ska lagas kan jag tyvärr inte hjälpa dig med men om du hittar ett recept med kycklingbröst som faller dig i smaken så kan den ge en fingervisning på tillagningstiden. Lycka till! Hälsningar Elina

Mikko

2018-12-17

Då man har en panna/plåt med lite vatten, under plåten med kalkonen, så får man en "lite fuktigare" värme.

Näringsvärde per portion

Energi 2634 KJ / 606 kCal
Fett 26 g
Salt 3.1 g
Kolhydrater 0 g
Protein 92 g
Läs mer om näringsvärden