Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla

31
6
Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla

Kalkon är festligt att bjuda på, skojigt och enkelt att laga, nyttigt och så väldigt väldigt gott! En kalkon räcker också till många och ugnssteks enkelt för bästa resultat. Allt du behöver till kalkonen är olivolja, salt och peppar.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2012

Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla

Ingredienser

8 portioner
1
färsk eller fryst kalkon (à 5-6 kg)
2 msk
smält smör
2 msk
olivolja
-
salt och peppar

Gör så här

Tips

Passa på att rimma kalkonen samtidigt som den tinar, då blir den garanterat saftig och smakrik. Lägg den frysta kalkonen i ett kärl, t ex en plastback. För en kalkon som väger runt 5 kg behövs ett kärl som rymmer ca 15 liter. I kylen tinar den på ca 2 dygn. Blanda en rimningslag med 2 msk salt/liter vatten. Häll på lagen så att det täcker kalkonen. Låt stå och rimma 2 dygn i kylen, använder du en färsk kalkon räcker det att rimma den 1 dygn. Följ sedan receptet i övrigt. Tänk på att den rimmade kalkonen bara behöver peppras och inte saltas, då den får salt smak av rimningen.

Vad tyckte du om receptet?

31

Kommentarer

Agneta

2019-12-29

Hade varit bra om man hade haft recept bara de olika delarna hur lång tid det tar och temperaturen ska vara. Ska göra Tuppbröst nu till Nyår skulle vilja veta hur länge man ska ha det inne i en stek påse och temp. Vikten är ca 500-600 gram per bröst

Redaktionen ICAse

2020-01-07

Hej Agneta! Ursäkta sent svar. Vi har tyvärr inga recept på tuppbröst men kolla gärna in vår artikel om innertemperatur (https://www.ica.se/buffe/artikel/innertemperatur/) och följ temperaturen för kyckling när du lagar tuppbröst. Hur länge tuppbrösten ska lagas kan jag tyvärr inte hjälpa dig med men om du hittar ett recept med kycklingbröst som faller dig i smaken så kan den ge en fingervisning på tillagningstiden. Lycka till! Hälsningar Elina

Mikko

2018-12-17

Då man har en panna/plåt med lite vatten, under plåten med kalkonen, så får man en "lite fuktigare" värme.

Mouness

2018-12-07

Det står att man ska ställa in en långpanna i nedre delan av ugnen och kalkonen i en annan långpanna.. vet någon varför man gör så? Fyller man inte långpannan som kalkonen är i med vatten?

Redaktionen ICAse

2018-12-27

Hej Mouness! Det ska vara två plåtar. En med vatten underst och en med kalkon ovanpå. Ångan från vattnet gör att kalkonen inte blir torr. Då får du saftigaste kalkonen. Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 2634 KJ / 606 kCal
Fett 26 g
Salt 3.1 g
Kolhydrater 0 g
Protein 92 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept