Kalkon i ugn med äpple och gräddsås
Kalkon i ugn är en lyxig middag som räcker till många! Den helstekta kalkonen blir härligt saftig och smakrik av fyllningen med äpple, rosmarin och vitlök. Dessutom penslas kalkonköttet med sojasmör som ger en god sälta.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019
Ingredienser
8-10 portioner
Sojasmör
75 g smör
3 msk japansk soja
2 tsk salt
Kalkon
3 äpplen
1/2 dl hackad färsk rosmarin
3 krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 hel kalkon (à ca 4 kg)
Gräddsås
ca 4 dl sky från kalkon
1 msk konc kalvfond
3 dl vispgrädde
ev 1 tsk majsstärkelse
3 - 4 msk äppelmos
salt
svartpeppar
För alla
Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och grädde.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3750 KJ / 896 kCal
Fett46 g
Salt5.5 g
Kolhydrater13 g
Protein107 g
Kommentarer
Har gjort två ggr, jättegott, använder dock stekpåse.
Åsa
2023-12-29Använder alltid stekpåsar till mina kalkoner. Blir alltid mört kött. Mycket uppskattat recept👍
Lena
2023-12-29Sätt ugnen på 200, o efter 10 min sänk till 175 resterande tid. Täck bröst i slutet med folie om på väg bli bränt. Urban
Urban
2023-12-25