ÖVER 60 MIN | Medel

Kalkon i ugn med äpple och gräddsås

Kalkon i ugn är en lyxig middag som räcker till många! Den helstekta kalkonen blir härligt saftig och smakrik av fyllningen med äpple, rosmarin och vitlök. Dessutom penslas kalkonköttet med sojasmör som ger en god sälta.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Sojasmör: Smält smöret och blanda med sojan och salt.
  3. Kalkon: Dela och kärna ur äpplena, skär i bitar. Blanda med rosmarin, vitlök och salt.
  4. Lägg kalkonen i en stor ugnsform eller plåt. Fyll med äppelblandningen. Pensla med hälften av sojasmöret. Ställ in i nedre delen av ugnen 2-3 timmar tills innertemperaturen intill benet är 72°C. Pensla då och då med resten av sojasmöret.
  5. Gräddsås: Häll skyn från kalkonen i en kastrull tillsammans med fond och vispgrädde. Låt koka ihop ca 10 minuter. Red ev med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Smaka av med äppelmos, salt och svartpeppar.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och grädde.

Ingredienser

Portioner: 8-10
Sojasmör
  • 75 g smör
  • 3 msk japansk soja
  • 2 tsk salt
Kalkon
  • 3 äpplen
  • 1/2 dl hackad färsk rosmarin
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 hel kalkon (à ca 4 kg)
Gräddsås
  • ca 4 dl sky från kalkon
  • 1 msk konc kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • ev 1 tsk majsstärkelse
  • 3 - 4 msk äppelmos
  • salt
  • svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 3750 kJ / 896 kCal