Kalkon i ugn med äpple och gräddsås

Kalkon i ugn är en lyxig middag som räcker till många! Den helstekta kalkonen blir härligt saftig och smakrik av fyllningen med äpple, rosmarin och vitlök. Dessutom penslas kalkonköttet med sojasmör som ger en god sälta.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019

Ingredienser
8-10 portioner
Sojasmör
75 g smör
3 msk japansk soja
2 tsk salt
Kalkon
3 äpplen
1/2 dl hackad färsk rosmarin
3 krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 hel kalkon (à ca 4 kg)
Gräddsås
ca 4 dl sky från kalkon
1 msk konc kalvfond
3 dl vispgrädde
ev 1 tsk majsstärkelse
3 - 4 msk äppelmos
salt
svartpeppar
Gör så här
02:00:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3750 KJ / 896 kCal
Fett46 g
Salt5.5 g
Kolhydrater13 g
Protein107 g
Kommentarer
Jättegott och fungerar lika bra med en kyckling eller två om man inte är så många!
Mia
2025-01-09Var e potatisen? Kör man kokta eller mashed till?
Göran
2024-12-27Hej Göran! Ta det potatistillbehör som du gillar mest! Allt fungerar och blir gott. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-12-30Fråga! Vad ska en fylla med äppleblandningen? Ugnsformen eller kalkonen?
Elin
2024-11-13Hej Elin! Det är kalkonen som ska fyllas med äppelblandningen. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-11-15