Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron
Rena, härliga smaker samsas i denna festrätt för annandag jul eller när middagsgästerna är många. Kalkonen stuffas med citron, salvia och vitlök. Serveras med gräddsås och fina små potatisar med rödlök och nötter.
Ingredienser
12 portioner
Kalkon
ca 5 kg hel kalkon eller helgkyckling (5 kg kalkon motsvarar 2 helgkycklingar)
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 citroner
2 krukor salvia
50 g smör
1/2 dl japansk soja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 l hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
Sås
6 dl vispgrädde (40%)
3 msk svartvinbärsgelé
1 msk majsstärkelse (Maizena)
Till servering
potatis
hasselnötter
rödlök
haricots verts (bönor)
körsbärstomater
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion inkl potatis och övriga tillbehör.
Energi3119 KJ / 750 kCal
Fett39.1 g
Kolhydrater52.5 g
Protein43.1 g
Kommentar
Blev riktigt bra och en favorit på julbordet!! Kommer absolut att göras om. Glöm dock inte att Snitta med en kniv på insidan av låren och böja ut dem från skrovet – då kommer värmen åt runt om. Väldigt synd att få överstekt och torrt kött på bröstet bara för att köttet bakom låren inte har blivit klart i samma takt.
Maja
2014-12-27