Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron

Rena, härliga smaker samsas i denna festrätt för annandag jul eller när middagsgästerna är många. Kalkonen stuffas med citron, salvia och vitlök. Serveras med gräddsås och fina små potatisar med rödlök och nötter.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kalkon: Tina kalkonen om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Skala och skiva lök och vitlök.
  4. Skölj citronerna, skala enbart av det gula skalet med en potatisskalare. Plocka av salviabladen.
  5. Blanda lök, vitlök, citronskal och salvia och tryck in det i kalkonen.
  6. Bind ihop benen med steksnöre. Smält smöret och blanda det med sojan.
  7. Lägg kalkonen i en långpanna. Krydda med salt och nymald peppar. Pensla kalkonen med smörblandningen. Häll buljongen i pannan.
  8. Ställ in kalkonen i nedre delen av ugnen och stek 1 timme. Ta ut kalkonen och pensla eller ös med vätskan i pannan. Ställ tillbaka i ugnen och tillaga ytterligare 1–2 timmar. Ta ut kalkonen efter halva tiden och pensla eller ös med buljongen.
  9. Höj ev. ugnsvärmen till 200°C de sista 15 minuterna så att kalkonen får fin färg och skinnet blir lite knaprigt.
  10. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av kalkonen, lår- och bröstkött ska vara 72°C. Eller skär ett snitt i köttet och kontrollera att klar köttsaft kommer ut, då är den färdig.
  11. Lägg kalkonen på ett serveringsfat.
  12. Sås: Sila och koka ihop buljongen ifrån kalkonen med grädde. Smaksätt med gelé, salt och nymald peppar. Red ev. av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  13. Till servering: Servera kalkonen med rostad potatis, lök, rostade hasselnötter, sås, haricots verts och körsbärstomater.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och laktosfri vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Välj ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning.

Näringsvärdet är beräknat per portion inkl potatis och övriga tillbehör.

Ingredienser

Portioner: 12
Kalkon
  • ca 5 kg hel kalkon eller helgkyckling (5 kg kalkon motsvarar 2 helgkycklingar)
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • 2 krukor salvia
  • 50 g smör
  • 1/2 dl japansk soja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 l hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
Sås
  • 6 dl vispgrädde (40%)
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
Till servering
  • potatis
  • hasselnötter
  • rödlök
  • haricots verts
  • körsbärstomater
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3119 kJ / 750 kCal