Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron

16
1
Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron

Rena, härliga smaker samsas i denna festrätt för annandag jul eller när middagsgästerna är många. Kalkonen stuffas med citron, salvia och vitlök. Serveras med gräddsås och fina små potatisar med rödlök och nötter.

Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron

Ingredienser

12 portioner

Kalkon

ca 5 kg hel kalkon eller helgkyckling (5 kg kalkon motsvarar 2 helgkycklingar)
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 citroner
2 krukor salvia
50 g smör
1/2 dl japansk soja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 l hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

Sås

6 dl vispgrädde (40%)
3 msk svartvinbärsgelé
1 msk majsstärkelse (Maizena)

Till servering

potatis
hasselnötter
rödlök
haricots verts (bönor)
körsbärstomater

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och laktosfri vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Välj ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning.

Näringsvärdet är beräknat per portion inkl potatis och övriga tillbehör.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

16

Kommentar

Maja

2014-12-27

Blev riktigt bra och en favorit på julbordet!! Kommer absolut att göras om. Glöm dock inte att Snitta med en kniv på insidan av låren och böja ut dem från skrovet – då kommer värmen åt runt om. Väldigt synd att få överstekt och torrt kött på bröstet bara för att köttet bakom låren inte har blivit klart i samma takt.

Näringsvärde per portion

Energi 3119 KJ / 750 kCal
Fett 39.1 g
Kolhydrater 52.5 g
Protein 43.1 g
Läs mer om näringsvärden