Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron

Betyg 3.9 av 5.
16 personer har röstat
1
Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron

Rena, härliga smaker samsas i denna festrätt för annandag jul eller när middagsgästerna är många. Kalkonen stuffas med citron, salvia och vitlök. Serveras med gräddsås och fina små potatisar med rödlök och nötter.

Helstekt kalkon med hasselnötter, salvia och citron

Ingredienser

12 portioner

Kalkon

ca 5 kg hel kalkon eller helgkyckling (5 kg kalkon motsvarar 2 helgkycklingar)
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 citroner
2 krukor salvia
50 g smör
1/2 dl japansk soja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 l hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

Sås

6 dl vispgrädde (40%)
3 msk svartvinbärsgelé
1 msk majsstärkelse (Maizena)

Till servering

potatis
hasselnötter
rödlök
haricots verts (bönor)
körsbärstomater

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.9 av 5.
16 personer har röstat

Kommentar

Blev riktigt bra och en favorit på julbordet!! Kommer absolut att göras om. Glöm dock inte att Snitta med en kniv på insidan av låren och böja ut dem från skrovet – då kommer värmen åt runt om. Väldigt synd att få överstekt och torrt kött på bröstet bara för att köttet bakom låren inte har blivit klart i samma takt.

Maja

2014-12-27

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per portion inkl potatis och övriga tillbehör.
Energi3119 KJ / 750 kCal
Fett39.1 g
Kolhydrater52.5 g
Protein43.1 g

Testa liknande recept

Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla
Betyg 3.4 av 5.
34 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Ugnsstekt kalkon med saffran & citron
Betyg 3.9 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Amerikansk kalkon med stuffing
Betyg 3.9 av 5.
13 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök
Betyg 4.1 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kryddig helgkalkon
Betyg 3.2 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Ugnsstekt kalkon
Betyg 2.7 av 5.
36 personer har röstat
Över 60 min att tillaga