Torskrygg med brynt smör-vinägrett

En lyxig och festlig varmrätt där saftig rimmad och ugnsbakad torskrygg serveras tillsammans med krämigt potatisstomp med Västerbottensost. Elegant rom och en gyllene vinägrett med brynt smör och gurka gör rätten komplett. Detta är en festlig torskrygg för middag eller nyår, som ändå inte är för avancerad att laga.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2019

Ingredienser
8 portioner
Mandelpotatisstomp
1 kg mandelpotatis
75 g rumsvarmt smör
150 g riven Västerbottensost
2 dl gräddfil
Brynt smör-vinägrett
100 g smör
1 stor gurka
4 msk färskpressad citronjuice
Rimmad torskrygg
1 l vatten
1 dl salt
8 bitar torskryggfilé (à ca 150 g)
olja (till formen)
Till servering
ca 100 g regnbågs- eller löjrom
färsk dill
färsk körvel
Gör så här
00:10:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2204 KJ / 527 kCal
Fett31 g
Salt2 g
Kolhydrater24 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
8 stJättegott! Gör vi igen. Kanske man kan tillsätta någon mera smak i marinaden, typ asiatisk fisksås eller så. Kommer att prova det nästa gång.
Sigrid
Väldigt gott! Viktigt att göra moset lite klumpigt och inte för slätt, en stomp helt enkelt. Jag körde på 150 grader utan folie, tog ca 17 min och blev perfekt!
Maria
Jättegott, gjorde denna som huvudrätt på nyår. Som tidigare kommenterats så tog dock fisken mycket längre tid på sig i ugnen än vad som stod från början, men nu verkar det vara korrigerat 👍
Sofia
Ugnstemperaturen måste vara fel, tog ca en timma att få fiskens innetemp 56 grader. Hur ska receptet vara? <tråkigt då vi hade gäster o inte testat receptet.
Inger
Hej Inger! Det finns nog ingen rätt eller fel temperatur att tillgå torsk på :) Tillagas den på lägre temperatur som här så blir den saftigare och jämnare tillagad. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Det tog ca 50 minuter i 100 graders ugn innan fisken uppnådde 56 grader. Då var den helt perfekt
Ylva
Fel temperatur på ugn, i andra recept på rimmad torsk står 200 grader?
Henrik
Hej Henrik! Tack för din kommentar och ursäkta sent svar. Det är rätt temperatur men vi har sett över receptet och ökat tiden i ugnen till 25-40 minuter. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
ICA-köket
Hej! Undrar som tidigare inlägg, stämmer verkligen temperaturen på ugnen?
Helene
Hej Helene! Tack för din fråga och ursäkta sent svar. Vi har sett över receptet och har ökat tiden i ugnen till 25-40 minuter. Tack för att du använder våra recept! Hälsningar Elina
ICA-köket
Att det är fel på angiven ugnstemp 100 gr eller tid i ugn!
Anita
Tack för din kommentar och ursäkta sent svar. Det hade tyvärr blivit fel i receptet och vi har nu ändrat tiden i ugnen till 25-40 minuter. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
ICA-köket