Mördeg (grundrecept)

Mördeg bakar du enkelt på smör, mjöl och socker, och använder sedan för världens godaste mördegskakor och pajer. Inte förvånande att det är en riktig klassiker, speciellt för alla vi som älskar sju sorters kakor. Se tips på småkakor att baka med degen, nedan!

Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
35 stVill Gärna prova att baka mördegskakor och även använda degen till pajer och liknande!
Anna maria
Om man vill göra dessa med glutenfri mjölmix (Finax, Semper etc) hur hör jag då? Går det att byta ut mjöl med mjölmix rakt av?
Johanna
Hej Johanna! Rakt av går nog inte tyvärr. Då kommer dom inte hålla ihop. Jag gissar att med en äggula och lite mera mjölmix kommer det att fungera men inget jag har testat. Hör gärna av dig om du testar. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Ett bra grundrecept. Bara att experimentera med smaker.
Hannele
Har gjort detta recept många gånger, antingen som hallongrottor eller lagt till några droppar bittermandel olja. Super gott och fungerar alla gånger. Idag blev det bittermandel och även Valnötter. Av 3 åringen att döma blev det bra även denna gång. Många gånger delar jag smöret i mindre bitar direkt från kylen och varma fingrarna gör resten, har aldrig låtit degen vila i kylen efter "knådning". Jag brukar då göra 1 sats. Har ungnen på 175 som det står i receptet och tiden är jag osäker på men brukar titta till dem efter ca 8 min och sedan varannan minut... Tack för ett enkelt och super recept!
Mays
Hek. Snälla kan ngn säga om degen lan förvaras över natten i kylen och bakas på morronen??? Från kl 20.00 till 04 - 05.00
Jenny
Hej Jenny! Det går fint att förvara degen i kylen över natten. Hälsningar Lisa
ICA-köket
Dåligt igen, med de lilla smöret blev det ingen deg? Ugnsvärme?
Kristina
Hej Kristina! Vad tråkigt att det inte blev bra. Svårt att svara på vad som kan ha gått fel, du behövde kanske arbeta degen lite till för att den skulle gå ihop. Ugnsvärmen står i sista punkten, hur länge kakorna gräddas får du kika i respektive recept för det beror på vilken typ av kaka du vill baka av degen. Lycka till. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Degen går bra att knådas i en plastpåse och bör ligga i kylskåpet en stund och stelna till.
Mona
Skall den in ikylen en blir så kladdig deg.
Annlis
Hej Annlis! Ja, mördeg brukar man låta vila i kylen innan man bakar med den. Om du har följt receptet så ska den inte bli så kladdig. Om den är bara lite kladdig på ytan så kan du ha lite mjöl på degen innan du plastar in den och lägger in i kylen. Hälsningar Elina
ICA-köket
Favoritrecept för småkakor.
Ann
Tycker de e dåligt att de inte står grader på ugnen och hu länge man ska ha dom inne i ugnen. Kan va en bra sak å lägga till 😊
Lizabet
Hej Lizabet! Det är svårt att säga både grader och tid eftersom det beror mycket på vilken typ av kakor/paj du bakar och hur stora de är. För en generell fingervisning så kan vi säga 175°C i ca 12-15 min för småkakor. Hälsningar Elina
ICA-köket