ÖVER 60 MIN | Medel

Klassiska kåldolmar

Ett härligt recept på klassiska kåldolmar. Du gör kåldolmarna av bland annat vitkål, grötris, mjölk, lök, blandfärs, ägg och sirap. Utsökt att servera med krämigt potatismos och rårörda lingon!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisningen på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.
  2. Ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet och skär ut rotstocken. Koka upp vatten i en stor gryta där kålhuvudet får plats. Lägg i kålhuvudet och koka. Plocka bort de yttersta bladen vartefter de lossnar tills det finns 12 fina kålblad (för 4 port.). 
  3. Spara 4 dl kålspad (för 4 port). Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
  4. Sätt ugnen på 200°C. 
  5. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna. Låt svalna.
  6. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
  7. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsform.
  8. Smält smöret och ringla det och sirap över dolmarna. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.
  9. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka skyn i en kastrull några minuter och red med majsstärkelse utblandat med lite vatten till önskad konsistens. Smaksätt med salt och peppar. 
  10. Servera kåldolmarna med skysåsen, potatismos, rårörda lingon och pressgurka.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och matfett mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Prova gärna denna rätt med fläskfärs eller sojafärs, för din och klimatets skull! Du minskar klimatpåverkan med hälften om du väljer fläskfärs, och med 85% om du använder sojafärs.

Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1/2 dl grötris
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 vitkålshuvud (12 fina blad)
  • 1 stor gul lök
  • 1 msk smör
  • 300 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • matfett (till formen)
  • 1 msk smält smör (att ringla över)
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl kålspad (från kokningen)
  • 2 msk konc kalvfond
  • 2 tsk majsstärkelse
Till servering
  • potatismos
  • rårörda lingon
  • pressgurka

Näringsvärde
Per portion

Energi 1731 kJ / 414 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept