Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Klassiska kåldolmar

Ett härligt recept på klassiska kåldolmar. Du gör kåldolmarna av bland annat vitkål, grötris, mjölk, lök, blandfärs, ägg och sirap. Utsökt att servera med krämigt potatismos och rårörda lingon!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.
  2. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (för 4 port, undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar.
  3. Spara 4 dl kålspad(för 4 port). Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt svalna.
  5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
  6. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form.
  7. Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.
  8. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med Maizena redning. Servera med potatismos och rårörda lingon.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risbaserad ersättning. Använd mjölkfritt matfett.

Klimatanpassa

Prova gärna denna rätt med fläskfärs eller sojafärs, för din och klimatets skull! Du minskar klimatpåverkan med hälften om du väljer fläskfärs, och med 85% om du använder sojafärs.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1/2 dl grötris
  • 1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 300 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk ljus sirap
  • ev 1 msk smält smör att ringla över
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl kålspad (från kokningen)
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 - 2 msk mörk maizena majsstärkelse
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1464 kJ / 350 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer