Klassiska kåldolmar

51
12
Klassiska kåldolmar

Ett härligt recept på klassiska kåldolmar. Du gör kåldolmarna av bland annat vitkål, grötris, mjölk, lök, blandfärs, ägg och sirap. Utsökt att servera med krämigt potatismos och rårörda lingon!

Skriv ut
Klassiska kåldolmar

Ingredienser

4 portioner
1/2 dl
grötris
1 dl
vatten
2 dl
mjölk
1
vitkålshuvud (12 fina blad)
1
stor gul lök
1 msk
smör
300 g
blandfärs
2
ägg
1/2 tsk
salt
1 krm
vitpeppar
-
matfett (till formen)
1 msk
smält smör (att ringla över)
2 msk
ljus sirap
4 dl
kålspad (från kokningen)
2 msk
konc kalvfond
2 tsk
majsstärkelse

Till servering

potatismos
rårörda lingon
pressgurka

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och matfett mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Prova gärna denna rätt med fläskfärs eller sojafärs, för din och klimatets skull! Du minskar klimatpåverkan med hälften om du väljer fläskfärs, och med 85% om du använder sojafärs.

Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

51

Kommentarer

Nea

2021-04-28

De blev bra men 200 grader i varmluftsugn var i överkant mycket då de blev något mörka på ovansidan.

Taina

2021-04-16

Jag steker mina i stekpanna först så det blir bruna o fina. De fick dålig färg i ugnen! Annars följer jag receptet. Såååå goda . Tina B

Elisabet

2021-03-06

Nästa gång kommer jag ta 1 tsk salt istället för 1/2 tsk

Näringsvärde per portion

Energi 1731 KJ / 414 kCal
Fett 22 g
Salt 6.6 g
Kolhydrater 30 g
Protein 23 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept