Klassiska kåldolmar

127
19
Klassiska kåldolmar

Ett härligt recept på klassiska kåldolmar. Du gör kåldolmarna av bland annat vitkål, grötris, mjölk, lök, blandfärs, ägg och sirap. Utsökt att servera med krämigt potatismos och rårörda lingon!

Klassiska kåldolmar

Ingredienser

4 portioner
1/2 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 vitkålshuvud (12 fina blad)
1 stor gul lök
1 msk smör
300 g blandfärs
2 ägg
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
matfett (till formen)
1 msk smält smör (att ringla över)
2 msk ljus sirap
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
2 tsk majsstärkelse

Till servering

potatismos
rårörda lingon
pressgurka

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och matfett mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Prova gärna denna rätt med fläskfärs eller sojafärs, för din och klimatets skull! Du minskar klimatpåverkan med hälften om du väljer fläskfärs, och med 85% om du använder sojafärs.

Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

127

Kommentarer

Birgitta

2023-01-21

Skönt med recept som smakar originalet . Kanske litet mer blandfärs till 4 personer ✅

Monica

2023-01-08

Jättegoda! Men jag ökade mängden blandfärs till ca 500g. Bytte också stekt lök mot riven rå. Mums!

Stephanie

2022-12-04

Äckligt med blandfärs. Ica borde ändra alla sina kötträtter till att föreslå ekologiskt kött som ett sätt att jobba för mer hållbara, klimatsmarta val!

Näringsvärde per portion

Energi 1731 KJ / 414 kCal
Fett 22 g
Salt 66 g
Kolhydrater 30 g
Protein 23 g
Läs mer om näringsvärden