Surdeg grundrecept med vetemjöl

Betyg 3.4 av 5.
5 personer har röstat
0
Surdeg grundrecept med vetemjöl

Allt du behöver för att göra din egen surdegsstart är vatten, mjöl och en burk samt tid och lite tålamod. Starta surdegen genom att blanda vatten och mjöl och ställa burken på ett varmt och dragfritt ställe. Du matar sedan surdegen och efter ett par dagar har du en färdig surdeg att baka med.

Surdeg grundrecept med vetemjöl

Ingredienser

1 sats

Dag 1

1 1/2 dl  rumstempererat vatten
2 1/2 dl  vetemjöl (gärna ekologiskt, 2 1/2 dl motsvarar ca 150 g)

Dag 2

3/4 dl  vetemjöl (gärna ekologiskt, 3/4 dl motsvarar ca 45 g)
1/2 dl  rumstempererat vatten

Dag 3

3/4 - 1 dl  vetemjöl (gärna ekologiskt, 3/4 dl motsvarar ca 45 g)
1/2 dl  vatten

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.
Näringsvärdet är beräknat på 1 sats.

Gör så här

Tips

Använd inte all surdeg på en gång utan spara lite av surdegen så att du inte behöva göra en ny surdeg varje gång. Om du behöver en större mängd surdeg, öka mängden genom att mata den med vatten och mjöl dagen innan du tänker baka så att du får en tillräckligt stor sats.

När du startar en surdeg, låt degen stå på samma ställe utan att flytta på den. Degen kan vara känslig för temperaturskillnader.

En välmående surdeg luktar som ett surdegsbröd medan en surdeg som inte har kommit igång har en stickande, otrevlig lukt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.4 av 5.
5 personer har röstat

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi3756 KJ / 898 kCal
Fett5 g
Salt0 g
Kolhydrater185 g
Protein22 g

Testa liknande recept

Glutenfritt olivbröd med lagrad ost
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Varmröka lax
Betyg 4.7 av 5.
3 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Grytbröd
Betyg 4.7 av 5.
17 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Chokladtårta med marängspöken
Betyg 2.5 av 5.
4 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Mjölksyrad rödbeta
Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Kalljäst focaccia
Betyg 3.3 av 5.
6 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga