Knäck på lätt sätt

Ingen jul utan knäck! Men hur vet man att knäcken är klar, och måste man verkligen dutta med små formar som knäcken gärna fastnar i? Ta ett nytt grepp på knäcken och gör ett bräck i stället. Bara blanda, koka och häll ut!

Med eller utan mandel, mjölkfri, i en kastrull på spisen eller i mikron. Att koka knäck är enkelt! En digital kökstermometer ger dig full koll på koket, men givetvis går det även bra att förlita sig på det gamla hederliga kulprovet för att få en fingervisning om när knäcken är klar. Regeln är att ju högre temperatur, desto hårdare resultat. 

Håll koll på tempen

Det är koktemperaturen som avgör hur mycket knäck eller kola stelnar när den har svalnat. Bestäm dig därför från början vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Utgå från följande om du använder dig av en digital kökstermometer:

  • Vid 122-125°C är smeten lagom för mjuk knäck och kola.
  • Vid 130°C är smeten tillräckligt hård för att bryta i bitar. 
  • Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
  • Vid 160°C är smeten karamellfast.

Från 115-120°C stiger temperaturen ganska fort, så passa smeten noga mot slutet.

Så gör du kulprovet

Har du ingen digital kökstermometer går det lika bra att testa hur pass klar smeten är genom att göra ett kulprov. Kulprovet innebär att du droppar lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan att forma smeten till en kula. Går det är smeten klar. Är den för mjuk kokar du den helt enkelt lite längre. 

Knäck som bräck

Ta ett nytt grepp på knäcken och häll ut smeten som ett bräck i stället för att dutta med små formar. Smaksätt smeten och/eller toppa med ett strössel! Receptet vi har utgått från hittar du bland länkarna lite längre ner på sidan.

knackskola-stegforsteg

Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning, och vänd helst inte ryggen till… Låt koka på medelvärme till 130°C, ca 25 minuter (men koktiden varierar beroende på hur pass vid kastrullen är och hur kraftigt det kokar). Det är den temperatur som krävs för att knäcken ska bli tillräckligt hård för att den ska gå att bryta i bitar sedan. Till vanlig knäck i små formar räcker det att låta temperaturen gå upp till 125°C. Glöm inte att röra om då och då. Tillsätt eventuell smaksättning, se tipsen nedan. Häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över eventuell topping, se förslagen nedan, och låt svalna. Bryt knäcken i bitar. Förvara i kyl eller frys, gärna i lager med bakplåtspapper emellan så bitarna inte fastnar i varandra.

Sätt smak på knäcken

Det finns inga begränsningar för vad man kan smaksätta knäck med. Lakritspulver, saffran, vanilj, kakao, pepparmintsolja… Ja, förutom det klassiska att röra ner hackad mandel – eller varför inte testa med pistaschnötter eller valnötter nästa gång. 

Knäck med topping

Kokosflingor och finrivet limeskal, hackade nötter, frön, krossade polkagriskarameller eller salt lakritsgodis. Toppa knäcken direkt när smeten hällts ut med något som bidrar med extra smak och karaktär, förutom att den blir riktigt snygg att se på!

Knäck som klubba

För att få ännu mer variation kan du fylla hälften av smeten i små pappersstrutar och sticka ner en pinne, så blir det fina knäckklubbor. Strutarna viker du till av små smörgåspappersbitar som du fäster ihop upptill med tejp eller häftklammer. Placera strutarna i små glas eller i mjölkkartong som du först gör hål i. 

Håll dig till receptet

En vid, tjockbottnad kastrull passar bäst att koka knäck i. Storleken på kastrullen är avgörande för hur lång tid knäcken tar på sig att bli klar. Ju större yta för smeten att ”bubbla ihop sig” på, desto kortare koktid. Håll dig till mängderna i receptet och koka hellre två satser om du vill göra mycket knäck, annars tar den onödigt lång tid på sig att bli klar.