Bild laddas
Matskola

Baka glutenfria lussekatter

Tidningen Buffé har tagit fram ett suveränt recept som ger luftiga och saftiga lussebullar utan gluten, men med den rätta saffranssmaken! Vi avslöjar hur du lyckas.
RECEPT: Kolla in hela receptsamlingen för att baka glutenfritt

  1. Bild laddas

    1. Mise en place

    Börja med att ta fram alla ingredienser. För att göra det behöver du ett recept, och det hittar du om du klickar på länken.

    Glutenfria lussekatter

  2. Bild laddas

    2. Blanda i två steg

    Först torrt: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

    Sen degspad: Värm mjölken till 37°C. Smula jästen i en bunke och blanda med mjölk, smör och saffran.

  3. Bild laddas

    3. Torrt i vått

    Tillsätt den torra blandningen i den ”blöta”. Häll i den bara, du ska strax gå loss med elvispen, så ingen idé att blanda runt.

  4. Bild laddas

    4. Vispa loss

    Vispa med elvisp på låg hastighet 3–5 minuter till en jämn smet. Och ja, det ska bli till en smet, inte deg. No need to worry.

  5. Bild laddas

    5. Stadig på handen

    Lägg smeten i en spritspåse. Spritsa ut ca 20 lussekatter på 2 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa 1 ½–2 timmar (ej övertäckt). Sätt ugnen på 225°C mot slutet av jästiden, så den hinner bli riktigt varm och go.

  6. Bild laddas

    6. Ägg för glans

    Pensla bullarna lätt med uppvispat ägg. För dig som inte tål ägg går det lika bra att pensla med vanlig mjölk, eller laktosfri mjölk om man är laktosintolerant (givetvis går det också bra att göra degen med laktosfri mjölk).

  7. Bild laddas

    7. Russin någon?

    Tryck försiktigt ner russin, men om du inte gillar det i dina lussekatter, så strunta i det. Det blir lika gott ändå!

  8. Bild laddas

    8. Skjuts in i ugnen

    Grädda i mitten av ugnen 5–10 minuter. Låt bullarna svalna ca 5 minuter innan du hugger in.

  9. Bild laddas

    9. Bulla upp

    Då var du klar! Om lussekatterna inte ska ätas inom någon timme, värm dem ca 5 minuter på 150°C, annars blir de snabbt torra – lite så det ofta är när man bakar glutenfritt. Lussekatter som inte ska ätas samma dag är bättre att frysa in.

Baka och frys in

Goda julkakor du kan frysa in.

Ett gäng goda julkakor som du kan baka i god tid, frysa in.
Bild laddas
Vi testar!

Gräddkola utan mjölk

Vi har testat att göra kola på växtbaserad grädde, se resultatet!
Bild laddas

Baka glutenfritt - stor guide!

Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Bild laddas
Vi testar

Den bästa gräddkolan

Efter drygt 30 kolakok kan vi presentera julens bästa gräddkola.
Bild laddas
Matskola

Baka glutenfria frallor

I vår matskola lär du dig baka goda glutenfria frallor och hur du lyckas med glutenfritt.
Bild laddas
Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Bild laddas
Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Bild laddas
Inget för torrbollar!

Baka med majonnäs

Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.
Bild laddas
Lär dig mer om

Glutenfria korn och gryn

Här guidar vi dig om glutenfria gryn, hur de smakar och vad man kan ha dem till.
Bild laddas