Matskola

Knäck - temperatur, tips och knäckbräck!

Ingen jul utan knäck! Tips och recept för att lyckas med årets knäck. Ta ett nytt grepp på knäcken och gör ett bräck i stället – knäck på lätt sätt. Bara blanda, koka och häll ut!
Tips: Massa goda knäckrecept

Tips innan du sätter igång!

Innan du startar läs igenom våra 4 tips som kan vara bra att veta när du ska laga knäck. 

 • Håll dig till receptet

  En vid stålkastrull med tjock botten passar bäst att koka knäck i. Praktiskt är att koka knäcken i en kastrull på cirka 21 centimter i diameter. Då får smeten plats och det går lätt att mäta temperaturen med en digitaltermometer. Håll dig till mängderna i receptet och koka hellre två satser om du vill göra mycket knäck, annars tar den onödigt lång tid på sig att bli klar.

 • Håll koll på temperaturen

  Det är koktemperaturen som avgör hur mycket knäck eller kola stelnar när den har svalnat. Bestäm dig därför från början vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Utgå från följande om du använder dig av en digital kökstermometer:

  - Vid 122-125°C är smeten lagom för mjuk knäck och kola
  - Vid 130°C är smeten tillräckligt hård för att bryta i bitar
  - Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i
  - Vid 160°C är smeten karamellfast

  Från 115-120°C stiger temperaturen ganska fort, så passa smeten noga mot slutet. 

 • Så gör du kulprovet

  Har du ingen digital kökstermometer går det lika bra att testa hur pass klar smeten är genom att göra ett kulprov. Kulprovet innebär att du droppar lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan att forma smeten till en kula. Går det är smeten klar. Är den för mjuk kokar du den helt enkelt lite längre.

 • Knäck som bräck

  Ta ett nytt grepp på knäcken och häll ut smeten som ett bräck i stället för att dutta med små formar. Smaksätt smeten och/eller toppa med ett strössel! 

Knäckbräck, så gör du!

Här visar vi stegvis hur du enklast går tillväga när du ska göra smarriga knäckbräck. 

 1. 1. Koka upp

  Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid stålkastrull med tjock botten. Koka upp under omrörning och vänd helst inte ryggen till... 

 2. 2. Låt koka

  Låt koka på medelvärme till 130°, ca 25 minuter. Det är den temperatur som krävs för att knäcken ska bli tillräckligt hård för att den ska gå att bryta i bitar. Till vanlig knäck i små formar räcker det att låta temperaturen gå upp till 125°C. Glöm inte att röra om då och då. Tillsätt eventuell smaksättning, se tips nedan.

 3. 3. Häll ut på plåt

  Häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över eventuell topping, se förslagen nedan, och låt svalna.
   

 4. 4. Bryt i bitar

  4. Bryt i bitar

  Bryt knäcken i bitar. Förvara i kyl eller frys, gärna i lager med bakplåtspapper emellan så att bitarna inte fastnar i varandra.

 • Smaksätt och pynta ditt bräck

 • Smaksättare

  Det finns inga begränsningar för vard man kan smaksätta knäck med. Lakritspulver, saffran, vanilj, kakao, pepparmintsolja... Ja, förutom det klassiska att röra ner hackad mandel - eller varför inte testa pistaschnötter eller valnötter näst gång. Vilken blir din favorit i år?

 • Topping

  Kokosflingor och finrivet limeskal, hackade nötter, frön, krossade polkagriskarameller eller salt lakritsgodis. Toppa knäcken direkt när smeten hällts ut med något som bidrar med extra smak och karaktär, förutom att den blir riktigt snygg att se på!

 • Knäck som klubba

  För att få ännu mer variation kan du fylla hälften av smeten i små pappersstrutar och sticka ner en pinne, så blir det fina knäckklubbor. Strutarna viker du till av små smörgåspappersbitar som du fäster ihop med tejp eller häftklammer. Placera strutarna i små glas eller i en mjölkkartong som du först gör hål i.

4 sorters knäck

Knäck med mandel
Betyg 4.3 av 5.
72 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Knäck
Betyg 4.3 av 5.
852 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vegansk knäck med mandel
Betyg 3.8 av 5.
26 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Knäckbräck
Betyg 2.5 av 5.
221 personer har röstat
Över 60 min att tillaga

Artiklar (1489)

Matskola!

Knäck med mandel

Läckert söt och härligt seg. Här visar vi hur du kokar den perfekta knäcken!

Julgodis

Årets bästa julgodis

Saffransknäck, kolor, trillingnöt och fudge. Här listar vi våra godaste sötsaker till jul.