Ingen jul utan knäck! Tips och recept för att lyckas med årets knäck. Ta ett nytt grepp på knäcken och gör ett bräck i stället – knäck på lätt sätt. Bara blanda, koka och häll ut!
Tips: Massa goda knäckrecept
Välj en "Från Sverige"-märkt sirap från Dansukker när du kokar årets knäck. Genom att välja svenskproducerat stärks och utvecklas vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan vi öka Sveriges självförsörjningsgrad, svenska råvaror kan säkras för framtiden och fler arbetstillfällen skapas.
Tips! Just nu får du 10 kronor rabatt när du köper 2 flaskor svensk sirap från Dansukker.
Innan du startar läs igenom våra 4 tips som kan vara bra att veta när du ska laga knäck.
En vid stålkastrull med tjock botten passar bäst att koka knäck i. Praktiskt är att koka knäcken i en kastrull på cirka 21 centimter i diameter. Då får smeten plats och det går lätt att mäta temperaturen med en digitaltermometer. Håll dig till mängderna i receptet och koka hellre två satser om du vill göra mycket knäck, annars tar den onödigt lång tid på sig att bli klar.
Det är koktemperaturen som avgör hur mycket knäck eller kola stelnar när den har svalnat. Bestäm dig därför från början vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Utgå från följande om du använder dig av en digital kökstermometer:
- Vid 122-125°C är smeten lagom för mjuk knäck och kola
- Vid 130°C är smeten tillräckligt hård för att bryta i bitar
- Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i
- Vid 160°C är smeten karamellfast
Från 115-120°C stiger temperaturen ganska fort, så passa smeten noga mot slutet.
Har du ingen digital kökstermometer går det lika bra att testa hur pass klar smeten är genom att göra ett kulprov. Kulprovet innebär att du droppar lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan att forma smeten till en kula. Går det är smeten klar. Är den för mjuk kokar du den helt enkelt lite längre.
För att få ännu mer variation kan du fylla hälften av smeten i små pappersstrutar och sticka ner en pinne, så blir det fina knäckklubbor. Strutarna viker du till av små smörgåspappersbitar som du fäster ihop med tejp eller häftklammer. Placera strutarna i små glas eller i en mjölkkartong som du först gör hål i.
Ingen jul utan knäck! Här ett recept på klassisk knäck med grädde, sirap, socker och mandel. Genom ett kulprov märker du enkelt när smeten är lagom hård och det är dags att hälla upp i formar.
Knäck med mandelSaffransknäck är ett riktigt gott julgodis att bjuda på till adventsfikat eller när som helst när det passar med lite sött godis med saffransmak. Knäck kokar du enkelt på socker, vispgrädde och sirap och självklart smaksätter med saffran.
SaffransknäckEtt enkelt och härligt segt recept på vegansk knäck som kan gärna toppas med rostad kokos. Koka ihop en smarrig julknäck helt utan animaliska produkter och njut av en vegansk jul.
Vegansk knäckTa ett nytt grepp på knäcken. Häll ut smeten som ett bräck i stället för att dutta med små formar. Sätt smak, antingen i smeten eller toppa bräcket med ett strössel. Med en digital termometer har du full koll på koket. Ju högre temperatur, desto hårdare blir knäcken.
KnäckbräckKlassisk knäck är ett måste till jul. Låt socker, grädde och sirap koka ihop och använda gärna en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt. Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat använda det igen!
KnäckHär visar vi stegvis hur du enklast går tillväga när du ska göra smarriga knäckbräck.
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid stålkastrull med tjock botten. Koka upp under omrörning och vänd helst inte ryggen till...
Låt koka på medelvärme till 130°, ca 25 minuter. Det är den temperatur som krävs för att knäcken ska bli tillräckligt hård för att den ska gå att bryta i bitar. Till vanlig knäck i små formar räcker det att låta temperaturen gå upp till 125°C. Glöm inte att röra om då och då. Tillsätt eventuell smaksättning, se tips nedan.
Häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över eventuell topping, se förslagen nedan, och låt svalna.
Bryt knäcken i bitar. Förvara i kyl eller frys, gärna i lager med bakplåtspapper emellan så att bitarna inte fastnar i varandra.
Det finns inga begränsningar för vad man kan smaksätta knäck med. Lakritspulver, saffran, vanilj, kakao, pepparmintsolja... Ja, förutom det klassiska att röra ner hackad mandel - eller varför inte testa pistaschnötter eller valnötter näst gång. Vilken blir din favorit i år?
Kokosflingor och finrivet limeskal, hackade nötter, frön, krossade polkagriskarameller eller salt lakritsgodis. Toppa knäcken direkt när smeten hällts ut med något som bidrar med extra smak och karaktär, förutom att den blir riktigt snygg att se på!
Läckert söt och härligt seg. Här visar vi hur du kokar den perfekta knäcken!
Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Saffransknäck, kolor, trillingnöt och fudge. Här listar vi våra godaste sötsaker till jul.
Hemmagjort godis i ett nafs när du smaksätter dina färdigköpta marshmallows.
I vår matskola visar vi hur du gör kolapaj - perfekt till fikat eller som efterrätt.