Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Vegansk knäck med mandel

Veganknäck kan vara julens godaste julgodis! Vårt veganska recept på klassikern knäck, smaksatt med mandel, är gjort på havregrädde istället för vanlig grädde, och resultatet blir minst lika gott som originalet. Dessutom är den alltså även laktosfri och mjölkfri.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 50 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ställ knäckformar på en bricka.
  2. Blanda socker, havregrädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125°C beroende på hur fast knäck som önskas. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör ner mandel. Häll upp den heta knäcksmeten i en kanna och fyll knäckformarna genast. Låt stelna. Förvara knäcken torrt och svalt eller frys in.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj en glutenfri växtbaserad grädde.

Tips

Så gör du kulprov: Droppa lite av knäcksmeten i kallt vatten och forma till en kula. Kulan ska vara seg och fast.
Recept på vegansk kola hittar du här Mjölkfri kola.

Ingredienser

Portioner: ca 50 st
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl havregrädde
  • 3 dl ljus sirap
  • 1 dl finhackad mandel