Recept

Ugnsstekt kyckling med gremolatafyllning

Att ugnssteka en hel kyckling är festligt som påskmiddag. Det är väldigt gott och mättar många. Spana efter en stor kyckling som blir riktigt saftig när den får stå länge i ugnen på låg värme. Fyll med vitlök, persilja, citron och fetaost som ger en härligt vårlig smak!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2015.

Ingredienser

  • 1 stor kyckling (à ca 2 kg, eller 2 små à ca 1 kg)
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl hackad persilja
  • 3 msk finrivet citronskal
  • 1 dl olivolja
  • 300 g fetaost
  • 2 msk olivolja att ringla över

Näringsvärde per portion

Energi: 3825 kj / 917 kcal
Protein:69 g
Kolhydrater: 3 g
Fett: 71 g
Salt: 3,22 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Skölj ur kycklingen och torka den torr med hushållspapper. 
  3. Krydda kycklingen med salt och peppar runt om och inuti.
  4. Skala och riv vitlöken.
  5. Rör ihop vitlök, persilja, citronskal och den större mängden olja.
  6. Tryck in så mycket kryddblandning som det går under skinnet på kycklingen, blanda resten med smulad fetaost.
  7. Fyll kycklingen med fetablandningen.
  8. Bind ihop benen på kycklingen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över den mindre mängden olja.
  9. Ställ in kycklingen i mitten av ugnen. Låt stå 2–2 ½ timme, tills innertemperaturen är 82°C intill benet. Låt vila 15 minuter.
  10. Skär upp kycklingen och servera gärna med Grön risonisallad, Rostad sparris med pistaschvinägrett och/eller Gröna gudinnans sallad.