Lär dig tricket som gör dig till en mästare på ostsås - att drissla över nachos eller använda till trösterika amerikanska klassikern mac'n'cheese. Och få tips på annat läckert lagat av och med ost. Vi säger bara - cheesus, vad gott!

Av Angelica Sigge, Sofie Ljungberg & Tony Wallin Styling Liselotte Forslin Foto Lennart Weibull

 

TIPS: Upptäck alla receptsamlingar med olika sorters ostar - som brieost, chevre, fetaost, getost, halloumi, mascarpone, mozzarella, ädelost... listan bara fortsätter! Vilken är din favorit?

5 tips för alla som älskar ost

  • Bästa ostsåsen

    Vill du ha en perfekt slät ostsås med den rätta trådigheten är det här knepet något för dig. Buffélabbet har nämligen tagit fram ett recept på en perfekt slät glansig ostsås som smälter perfekt över nachos, och som passar till fondue. Hemligheten för att lyckas stavas citronsyra och bikarbonat, helt enkelt ett eget emulgeringsmedel som får proteinerna och fetterna i osten att bli kompisar och hålla ihop. För när ost hettas upp vill dess proteiner och fetter gärna separera från varandra, vilket gör att den smälta osten blir grynig, klumpig och flottig.

  • Ost med chokladsmak?

    Överraska med ett annorlunda chokladbräck. Ost och choklad tillsammans med crunchiga mandlar och syrliga bär som gojibär och tranbär blir en garanterad hit. Välj gärna en långlagrad hårdost.

  • Fredagsmys utan att laga

    Maxa en bricka med lite av varje efter egen smak, till exempel: chark (serranoskinka, lomo och salami), ost (mellanlagrad präst, långlagrad herrgård och en snäll svecia), frukt och bär (blåbär, päron, physalis, björnbär, sharon, fikon, granatäpple och passionsfrukt), dessutom kapris, torkade dadlar och saltade nötter samt några goda bröd! På brickan här har vi även en lättlagad marmelad med hallon och lakrits.

  • Mac'n'greve

    Ge din mac'n'cheese lite grön touch. Och sätt gärna smak med grevé. Det går bra med en mager sådan, men välj gärna en lagrad med lite extra smak. Den som gillar extra trådig konsistens kan tillsätta lite riven mozzarella. Genom att använda citronsyra och bikarbonat får du en sås som inte spricker (se tips under bästa ostsåsen).

  • Gör egen hamburgerost

    Smaksatt ost! Får du ostsås över så passa på att smaksätta med örtkryddor, chili eller någon smak som överraskar. Häll såsen i en liten form och låt osten stelna i kylen. Vicka och skär i tjocka skivor. Blir perfekt att smälta över hamburgaren.