Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Bästa ostsåsen

Hemligheten bakom en riktigt god och stabil ostsås som inte blir grynig, klumpig eller flottig stavas citronsyra och bikarbonat. Dessa ingredienser får proteinerna och fetterna i osten att bli bästa kompisar. Ostsåsen passar perfekt till nachos eller ostfonduen.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lös citronsyra och bikarbonat i vinet. Eftersom blandningen bubblar mycket är det bra med en hög kastrull.
  2. Hetta upp tills såsen sjuder. Tillsätt salt och rivenost under ständig omrörning tills det blir en tjock och fin ostsås – men koka inte. Servera gärna ostsåsen till Nachostallrik.

För alla

Fri från gluten, laktos och ägg.
Innehåller mjölkprotein.

Tips

Genom att låta ev överbliven ostsås att stelna i en form får du en perfekt hamburgerost. Smaksätt gärna med örtkryddor eller chili.

Ingredienser

Portioner: 6 dl
  • 2 1/2 tsk citronsyra
  • 2 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 1/4 dl vitt vin
  • 2 krm salt
  • 500 g riven ost (gärna lagrad herrgård)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1326 kJ / 317 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept