Bästa ostsåsen

Betyg 4.3 av 5.
16 personer har röstat
7
Bästa ostsåsen

Hemligheten bakom en riktigt god och stabil ostsås som inte blir grynig, klumpig eller flottig stavas citronsyra och bikarbonat. Dessa ingredienser får proteinerna och fetterna i osten att bli bästa kompisar. Ostsåsen passar perfekt till nachos eller ostfonduen.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2016

Bästa ostsåsen

Ingredienser

6 dl
2 1/2 tsk  citronsyra
2 1/2 tsk  bikarbonat
1 1/4 dl  vitt vin
2 krm  salt
500 g  riven ost (gärna lagrad herrgård)

För alla

Fri från gluten, laktos och ägg.
Innehåller mjölkprotein.

Gör så här

Tips

Genom att låta ev överbliven ostsås att stelna i en form får du en perfekt hamburgerost. Smaksätt gärna med örtkryddor eller chili.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
16 personer har röstat

Kommentarer

Man måste följa receptet slaviskt, till minsta grammet. Tänk Walter White i Breaking Bad, gör som han säger och försök inte improvisera :-) Då blir det väldigt, väldigt bra.

Mattias

2023-05-27

Måste det vara vin, eller kan det ersättas med annat? Typ grädde, mjölk, vatten eller något annat?

Jonas

2022-03-09

Gick åt skogen för oss också, trots att vi följde receptet slaviskt. Det blev en ostklump i tunn sås.

Maria

2020-11-14

Näringsvärde per portion

Energi1326 KJ / 317 kCal
Fett23 g
Salt1.4 g
Kolhydrater1 g
Protein23 g

Testa liknande recept

Nektarinsalsa
Betyg 3.9 av 5.
13 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Mac'n'grevé
Betyg 2.8 av 5.
6 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Tacopasta
Betyg 4.5 av 5.
21 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Het tacosås
Betyg 4.1 av 5.
10 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Pico de gallo
Betyg 4.5 av 5.
43 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Het jalapeñosås med nachochips
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga