Bästa ostsåsen

Hemligheten bakom en riktigt god och stabil ostsås som inte blir grynig, klumpig eller flottig stavas citronsyra och bikarbonat. Dessa ingredienser får proteinerna och fetterna i osten att bli bästa kompisar. Ostsåsen passar perfekt till nachos eller ostfonduen.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2016

Ingredienser
6 dl
2 1/2 tsk citronsyra
2 1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl vitt vin
2 krm salt
500 g riven ost (gärna lagrad herrgård)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per dl
Energi1326 KJ / 317 kCal
Fett23 g
Salt1.4 g
Kolhydrater1 g
Protein23 g
Kommentarer
Jättebra ostsås. Men menas det verkligen allvar med proportionerna? Jag fick avbryta vid ca 300g ost då det höll på att blir cement och blanda någon eller ett par dl vatten. Då blev det bra, fortfarande bra tjockt
Tomas
2024-12-23Man måste följa receptet slaviskt, till minsta grammet. Tänk Walter White i Breaking Bad, gör som han säger och försök inte improvisera :-) Då blir det väldigt, väldigt bra.
Mattias
2023-05-27Måste det vara vin, eller kan det ersättas med annat? Typ grädde, mjölk, vatten eller något annat?
Jonas
2022-03-09