Bästa ostsåsen

9
5
Bästa ostsåsen

Hemligheten bakom en riktigt god och stabil ostsås som inte blir grynig, klumpig eller flottig stavas citronsyra och bikarbonat. Dessa ingredienser får proteinerna och fetterna i osten att bli bästa kompisar. Ostsåsen passar perfekt till nachos eller ostfonduen.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2016

Bästa ostsåsen

Ingredienser

6 dl
2 1/2 tsk
citronsyra
2 1/2 tsk
bikarbonat
1 1/4 dl
vitt vin
2 krm
salt
500 g
riven ost (gärna lagrad herrgård)

För alla

Fri från gluten, laktos och ägg.
Innehåller mjölkprotein.

Gör så här

Tips

Genom att låta ev överbliven ostsås att stelna i en form får du en perfekt hamburgerost. Smaksätt gärna med örtkryddor eller chili.

Vad tyckte du om receptet?

9

Kommentarer

Maria

2020-11-14

Gick åt skogen för oss också, trots att vi följde receptet slaviskt. Det blev en ostklump i tunn sås.

Torben

2020-02-27

Det gick åt helvete! Osten ville inte blanda sig med det andra. Tog citronjuice istället för citronsyra, kan det vara anledningen?

Redaktionen ICAse

2020-03-02

Hej Torben! Trist att det inte funkade. Men det är just citronsyra och bikarbonat som gör att ostsåsen inte blir grynig och klumpig. Hoppas du vill prova igen fast med citronsyra denna gång. Lycka till. Hälsningar Ulrika

Paola

2019-02-01

Ang. köpt Citronsyra (naturligt i citroner): Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt (i vilken den förekommer naturligt). Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte ofta framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra. Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut. Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater. Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav många ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär 70 procent användes till livsmedel. En del personer uppger sig få allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med eventuella rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. Vi känner dock inte till någon forskning som stödjer detta och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker, bland annat eftersom den endast får framställs av icke-toxinproducerande stammar av svartmögel. Ivar Nilsson Lär dig mer om tillsatser och få andra användbara tips i Äkta varas konsumentguide >> Vill du undvika citronsyra och andra tillsatser i maten? Köp Ä-märkt! Läs mer: EU:s förordning (nr 231/2012) om specifikationer av livsmedelstillsatser >>

Redaktionen ICAse

2019-02-05

Hej Paola! Tack för att du hörde av dig och ICA följer gällande lagstiftning för tillsatser. Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 1326 KJ / 317 kCal
Fett 23 g
Salt 1.4 g
Kolhydrater 1 g
Protein 23 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept