Genom Söndagspreppen lagar du en god söndagsmiddag för fyra personer och förbereder samtidigt ytterligare tre måltider. Denna gång bjuder vi på en extra grön meny som passar både stora och små. Det blir bland annat pasta med tomatsås, tomatsoppa och burrito.

Recept och styling Ylva Bergqvist Foto Mathias Nordgren
Tips: Alla våra söndagspreppar hittar du här!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter. Med några enkla steg får du både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Recepten är anpassade för 4 portioner.

Förbered det här

  • Tomatsås med vita bönor

    Tomatsås med vita bönor

    Receptet hittar du här.

  • Vegofräs

    Vegofräs

    Receptet hittar du här.

  • Parmesanfrön

    Parmesanfrön

    Receptet hittar du här.

  • Kokt spaghetti

    Kokt spaghetti

    till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    600 g spaghetti
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.

Laga det här

  • Söndag

    Söndag

    Spaghetti med tomatsås och vegofräs till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokt spaghetti
    ¼ sats tomatsås med vita bönor
    ½ sats vegofräs
    1/3 sats parmesanfrön

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera spaghettin med tomatsåsen och vegofräset. Toppa med parmesanfrön.

  • Måndag

    Måndag

    Tomatsoppa med parmesanfrön till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats tomatsås med vita bönor
    1/3 sats parmesanfrön

    TILLSÄTT
    2 dl vispgrädde
    ½ kruka färsk basilika
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka upp tomatsåsen med vispgrädden. Späd med vatten till en lagom tjock soppa. Smaka av med salt och peppar.
    2. Toppa soppan med parmesanfrön och basilikablad och servera gärna med bröd.

  • Tisdag

    Tisdag

    Öppen burrito till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats vegofräs

    TILLSÄTT
    1 dl matvete
    1 förp kokta svarta bönor ca 380 g
    2 tsk malen spiskummin
    1 paprika
    ½ gurka
    1 burk majs ca 150 g
    3 dl crème fraiche
    1 burk salsa ca 220 g
    100 g riven ost
    ev inlagda jalapeños
    8 tortillabröd

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
    2. Häll av och skölj bönorna. Värm bönorna med vegofräset i en stekpanna eller kastrull. Krydda med spiskummin och vänd ner matvetet. Späd ev med vatten.
    3. Skär paprikan och gurkan i mindre bitar och lägg upp i skålar. Lägg upp majsen, crème fraichen, salsan, osten och ev jalapeños.
    4. Värm tortillabröden. Servera med alla tillbehör.

  • Onsdag

    Onsdag

    Spaghettifrittata med tomatsås till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokt spaghetti
    ¼ sats tomatsås med vita bönor
    1/3 sats parmesanfrön

    TILLSÄTT
    6 ägg
    1 dl vispgrädde
    ½ tsk salt
    3 msk smör
    150 g riven ost, gärna lagrad
    250 g broccoli
    2 dl frysta gröna ärter
    ½ kruka färsk basilika

    GÖR SÅ HÄR
    1. Vispa ihop ägg, grädde och salt. Klipp spaghettin i mindre bitar och blanda ner.
    2. Värm 1 msk smör i en stor stekpanna och häll i frittatasmeten. Stek 5–10 minuter på medelvärme tills den stelnat och fått fin färg. Strö över osten. Lägg en stor tallrik på frittatan och vänd försiktigt upp och ner. Skjutsa ner frittatan i stekpannan så att ostsidan kommer nedåt. Stek ytterligare ca 5 minuter.
    3. Värm tomatsåsen i en kastrull. Skär hela broccolin i grova bitar och koka några minuter i saltat vatten. Låt ärterna koka med sista minuten. Häll av och blanda med resten av smöret.
    4. Servera frittatan med grönsakerna, tomatsås, basilika och parmesanfrön.