UNDER 60 MIN | Medel

Tomatsås med vita bönor

Göm vita bönor i tomatsåsen genom att mixa ner dem! Denna smakrika tomatsås med vitlök, palsternacka, selleri och örter funkar utmärkt som bas i många olika rätter, som pastasås, soppa eller gryta. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Skala och finhacka vitlöken. Skala palsternackan. Riv palsternackan och sellerin grovt. Fräs löken i oljan i en stor kastrull på svag värme tills den mjuknar ca 5 minuter.
  2. Tillsätt palsternackan, sellerin, tomatpurén och örterna. Fräs lite till under omrörning. 
  3. Tillsätt tomaterna. Skölj ur burkarna med vattnet och häll ner i kastrullen. Koka på svag värme ca 30 minuter under lock.  
  4. Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Tillsätt bönor och fond och mixa till en slät sås med stavmixer. Smaka av med lite socker, salt och peppar.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 8-10
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g palsternackor
  • 2 selleristjälkar
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 4 burkar hela tomater (à ca 400 g)
  • 4 dl vatten
  • 1 förp kokta stora vita bönor (à ca 380 g)
  • 2 msk konc grönsaksfond
  • strösocker
  • salt
  • svartpeppar