Hoppa till sidans innehåll

Varför heter vårt mest älskade bakverk prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?

Caroline Carlander

  • Prinsesstårtan hette från början Grön tårta, kort och gott!

  • Originalreceptet från 1929 skiljde sig från dagens recept och innehöll varken marsipan eller sylt. Istället täcktes tårtan med färgad mandelmassa.

  • Receptet togs fram av matskribenten och hushållsläraren Jenny Åkerström, som höll en husmorsskola för unga flickor på Östermalm i Stockholm i början av 1900-talet. Bland eleverna fanns prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, alla tre döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg.

  • Jenny Åkerström samlade recepten som användes i undervisningen i ”Prinsessornas kokbok – husmanskost och helgsdagmat”. Boken innehåller över 1000 recept på allt från tårta till sockerdricka.

  • Det sägs att prinsessorna var särskilt förtjusta i den gröna tårtan, att den snart fick byta namn till Prinsesstårta.

  • För 60 år sedan var det pinsamt för män att ertappas med en bakelse. Det ansågs omanligt och skulle därför ätas i smyg. Kvinnor satte gärna i sig en eller flera – de visste hur gott en bakelse kunde göra för humöret!

  • Vi äter en himla massa tårta – varje år säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor i Sverige. Och när prinsessan Estelle föddes 2012 sålde prinsesstårtorna slut i hela vårt avlånga land.

  • Under Prinsesstårtans vecka varje år går 10 kronor av varje köpt prinsesstårta till Victoriafonden. De arbetar för att ge stöd till kroniskt sjuka och funktionshindrade barn och ungdomar.

    Källor: Dagens Nyheter, Nationalencyklopedin, Sveriges bagare och konditorer

3 härliga varianter på prinsesstårtan

  • Originalet

    En klassisk prinsesstårta som enligt originalreceptet inte innehåller sylt, men en magisk vaniljkräm som får smaklökarna att dansa av lycka!
    Prinsesstårta

  • En goding utan laktos och gluten

    En gluten-, laktos- och äggfri prinsesstårta med spektakulär dekoration. Och det bästa – marsipanrosorna räcker till hela familjen!
    Glutenfri prinsesstårta

  • Klassikern i vegansk version

    Precis lika god som en klassisk prinsesstårta, men med sojagrädde, havremjölk och mjölkfritt margarin.
    Vegansk prinsesstårta