Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Prinsesstårta

I Prinsessornas nya kokbok från 1948 hittar man en ”Grön tårta” som senare kom att kallas för prinsesstårta när tre svensk-danska prinsessor fattade tycke för den. Originalet innehåller inte sylt utan en len och god vaniljkräm, precis som i detta recept. Så varför inte prova att baka Sveriges populäraste tårta?

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 1 tårta).
  3. Tårtbotten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten och häll den i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen några minuter. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Låt kallna och dela kakan i 3 bottnar (för 1 tårta).
  5. Fyllning: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstång, vaniljfrö, mjölk, grädde och socker i en kastrull.
  6. Rör ihop äggulor och majsstärkelse. Dra av kastrullen från värmen och vispa ner ägguleblandningen lite i taget. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Häll upp i en skål och låt svalna.
  7. Vispa grädden. Blanda hälften av grädden med vaniljkrämen.
  8. Bred fyllningen mellan tårtbottnarna. Bred resten av grädden runt om och ovanpå.
  9. Garnering: Lägg tårtlocket över och runtom tårtan och skär bort överflödigt tårtlock.
  10. Garnera ev. tårtan med en ros. Färga marsipanen röd. Gör en ros och ställ på tårtan.
  11. Sikta över florsocker precis innan servering.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
Fyllning
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse
  • 4 dl vispgrädde (40%)
Garnering
  • 1 förp grönt marsipanlock (à 210 g)
  • ev 100 g marsipan
  • ev röd karamellfärg
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?