En klassisk korv stroganoff eller falukorv i ugn gör sällan någon besviken. Falukorven är mångas favorit. Men vet du varför det heter falukorv? Det och annan matnyttig fakta hittar du här.
Tips! Se våra
recept med falukorv.
På 1930-talet var det var populärt med charkuteriprodukter, och så även med falukorv. Det recept som idag är standard är till och med skyddat av EU som ”garanterad traditionell specialitet” är från 1936.
Men varifrån kommer falu i falukorv? Svaret hittar vi i 1500-talets Dalarna, där tyska gästarbetare vid Falu koppargruva började göra rökt korv av oxkött som blev över efter slakt. Korven såldes sedan vidare till Stockholm i stora lass, och blev väldigt poppis bland arbetare. Namnet falukorv är också något som stockholmarna hittat på. I en tidning från Stora Kopparbergs län 1834 kan man läsa om "fahlukorfen":
”Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning.”
Idag skulle falukorven nästan kunna kallas för en inofficiell svensk nationalrätt. Säg falukorv i ugn med mos eller korv stroganoff och nostalgin väcks till liv. Vi stoppar faktiskt i oss närmre 30 000 ton (!) falukorv varje år, vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är. Är du ett riktigt stort fan av falukorv? Glöm då inte bort att fira falukorvens dag, som går av stapeln i Falun varje år i början av juni.
...falukorven är en så kallad "garanterad traditionell specialitet"? Det innebär att receptet är skyddat av EU och att att alla falukorvar som säljs måste följa samma grundrecept.
Så ska en riktig falukorv vara:
Källa: Europakommissionen