Svensk mathistoria

Falukorvens historia

En klassisk korv stroganoff eller falukorv i ugn gör sällan någon besviken. Falukorven är mångas favorit. Men vet du varför det heter falukorv? Det och annan matnyttig fakta hittar du här.
Tips! Se våra recept med falukorv.

Den populära falukroven

På 1930-talet var det var populärt med charkuteriprodukter, och så även med falukorv. Det recept som idag är standard är till och med skyddat av EU som ”garanterad traditionell specialitet” är från 1936. 

Därför heter det falukorv

Men varifrån kommer falu i falukorv? Svaret hittar vi i 1500-talets Dalarna, där tyska gästarbetare vid Falu koppargruva började göra rökt korv av oxkött som blev över efter slakt. Korven såldes sedan vidare till Stockholm i stora lass, och blev väldigt poppis bland arbetare. Namnet falukorv är också något som stockholmarna hittat på. I en tidning från Stora Kopparbergs län 1834 kan man läsa om "fahlukorfen":

”Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning.”

Så här mycket falukorv äter vi varje år

Idag skulle falukorven nästan kunna kallas för en inofficiell svensk nationalrätt. Säg falukorv i ugn med mos eller korv stroganoff och nostalgin väcks till liv. Vi stoppar faktiskt i oss närmre 30 000 ton (!) falukorv varje år, vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är. Är du ett riktigt stort fan av falukorv? Glöm då inte bort att fira falukorvens dag, som går av stapeln i Falun varje år i början av juni. 

Favoritrecept med falukorv

  1. Falukorvsburgare med ajvarcoleslaw

    1. Falukorvsburgare med ajvarcoleslaw

    Betyg 4.2 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Barnens favorit falukorv kan även bli de vuxnas! Hotta upp den populära korven och bjud i hamburgerbröd med sallad, tomat och en coleslaw smaksatt med paprikaröran ajvar relish. En tacksam rätt för den som ätit en och en annan korvstroga för mycket.

    Falukorvsburgare med ajvarcoleslaw
  2. Ugnsbakad falukorv med bostongurka och tomat

    2. Ugnsbakad falukorv med bostongurka och tomat

    Betyg 3.9 av 5.
    267 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer.

    Ugnsbakad falukorv – en riktig klassiker och en favorit hos såväl barn som vuxna. Denna variant serveras med ett härligt potatismos och en tomatsallad. Ät, njut och låt maten tysta mun!

    Ugnsbakad falukorv med bostongurka och tomat
  3. Falukorvsgryta med äpplen och ärter

    3. Falukorvsgryta med äpplen och ärter

    Betyg 3.3 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Falukorvsgryta med äpplen och ärter är en härlig, snabblagad och barnvänlig gryta för vardagskvällar. De lite lyxigare ingredienserna honung och dijonsenap gör att den känns festlig.

    Falukorvsgryta med äpplen och ärter
  4. Korv stroganoff med dijon

    4. Korv stroganoff med dijon

    Betyg 4.2 av 5.
    66 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    En enkel gryta som korvstroganoff med dijon går alltid hem. Dijonsenap ger stroganoffen extra smak och äts gärna tillsammans med kokt ris. Det här receptet går att variera med något av alla tips via har med i receptet. Vad sägs om chorizostroga, korma stroga eller att toppa ryskt?

    Korv stroganoff med dijon
  5. Falukorv med stuvade makaroner

    5. Falukorv med stuvade makaroner

    Betyg 4.3 av 5.
    100 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Barnsligt gott, tycker stora som små! Stekt falukorv serveras här med gräddigt stuvade makaroner. Koka upp mjölken innan du tillsätter makaroner och salt. Se till att röra om i kastrullen så det inte bränner vid! Rätten äts ihop med knapriga snacksgrönsaker. Mums!

    Falukorv med stuvade makaroner
  • Visste du att...

    ...falukorven är en så kallad "garanterad traditionell specialitet"? Det innebär att receptet är skyddat av EU och att att alla falukorvar som säljs måste följa samma grundrecept. 

    Så ska en riktig falukorv vara:

    • Tillverkas av fläsk- och nötkött (minst 45 procent kötthalt)
    • Innehålla potatismjöl, vatten, salt, kryddor och konserveringsmedel
    • Färgen i snittytan ska vara svagt till tydligt brunrosa
    • Ha en fast konsistens
    • Ha en svag till tydlig smak av rök, kryddor och salt

    Källa: Europakommissionen

Artiklar (1436)

Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!

Mathistoria

Prinsesstårtans historia

Varför heter det prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?

Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.

Enkelt!

Snabba korvrecept

Korv - en riktig vardagsräddare i många familjer. Tur att det både är gott och enkelt.