Mångsidiga och så himla goda! Nudlar finns i många olika former, färger och storlekar. Men vad innehåller de olika sorterna och vilka nudlar ska man välja till vilken maträtt? Vi berättar allt du behöver veta om nudlar.

Styling Linda Ydemar Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra recept med nudlar!

  • GLASNUDLAR

    GLASNUDLAR

    Har fått sitt namn av sitt transparenta utseende. Glasnudlar är gjorda på bland annat mungbönor och är naturligt glutenfria. De har en fastare konsistens än många andra nudelsorter och passar bra i kalla rätter, till exempel i en sallad eller som fyllning i färska vårrullar. De kan också serveras varma.

    Wok med glasnudlar och kål

  • RAMENNUDLAR

    RAMENNUDLAR

    Långa och tunna vetenudlar som gör sig bra i en soppa då de behåller sitt tuggmotstånd även i varm buljong, därav namnet på den japanska nudelsoppan ramen.

    Ramen med kryddig fläskfärs

  • UDONNUDLAR

    UDONNUDLAR

    En typ av japanska tjockare vetenudlar som är vita i färgen. Finns i olika storlekar, den tunna varianten av udonnudlar kallas för somen. Udonnudlarna har en neutral smak och kan serveras både varma och kalla.

    Udonnudlar med kimchi

  • RISNUDLAR

    RISNUDLAR

    En glutenfri nudelsort gjord på rismjöl som finns i tunna och bredare varianter. Har en neutral smak och lite tuggmotstånd. Används vanligen i wokrätter som till exempel pad thai.

    Sashimi med risnudlar och pepparrot

  • ÄGGNUDLAR

    ÄGGNUDLAR

    Görs av ägg, vetemjöl och vatten och kan liknas vid pasta i smak och konsistens. Italiensk pasta använder dock traditionellt sett durumvete som bas. Äggnudlarna kan variera i tjocklek och form, tål hög temperatur och har en fyllig smak. Passar bra till bland annat wokrätter.

    Äggnudlar med räkor och ingefära

  • SOBANUDLAR

    SOBANUDLAR

    Lite mörkare och grövre nudlar som innehåller bovete. Sobanudlarna har sitt ursprung i Japan och serveras ofta i buljong, sallad eller wokrätter.

    Sobanudlar med lax och miso

Nudlar för alla smaker!

  • Udonnudlar med kimchi

    Udonnudlar med kimchi

    Kimchi udon är en krämig, enkel och ruskigt god rätt som passar perfekt som vardagsmiddag. Krispigt stekt bacon, het koreansk kimchi och mjuka udonnudlar är en vinnande trio! Skippa bacon för att göra receptet lakto-ovo-vegetariskt.

    - Udonnudlar med kimchi

    Spara

  • Sashimi med risnudlar och pepparrot

    Sashimi med risnudlar och pepparrot

    Prova denna enkla och fräscha nudelsallad där sashimi serveras tillsammans med pepprig pepparrot och en frisk gurksallad med rättika. Du kan också byta ut laxen mot räkor eller tofu.

    - Sashimi med risnudlar och pepparrot

    Spara

  • Ramen med kyckling och rostad majs

    Ramen med kyckling och rostad majs

    Den japanska nudelsoppan ramen finns i oändliga variationer! Här ett ljuvligt recept på mustig ramen gjord på snabbnudlar toppad med grillad kyckling och rostad majs, och ett kokt ägg till såklart.

    - Ramen med kyckling och rostad majs

    Spara

  • Ramen med kryddig fläskfärs

    Ramen med kryddig fläskfärs

    Ramensoppa är både värmande och mättande. Prova vårt recept på japansk tantanmen ramen med ramennudlar och kryddigt stekt fläskfärs i en buljong med smak av sesam och chili. Som topping: ägg, pak choi, salladslök och ingefära.

    - Ramen med kryddig fläskfärs

    Spara

  • "Nudlar" med krispig tofu och jordnötter

    "Nudlar" med krispig tofu och jordnötter

    Visste du att man istället för äggnudlar kan använda färsk pasta? Här har vi gjort en helt magisk ovo-vegetarisk variant på krämiga kinesiska dan dan nudlar med pasta, krispig tofu, sichuanpeppar, jordnötter och pak choi.

    - "Nudlar" med krispig tofu och jordnötter

    Spara

  • Äggnudlar med räkor och ingefära

    Äggnudlar med räkor och ingefära

    Nudlar är toppen som vardagsmat: både enkelt, gott och ekonomiskt! Prova vårt recept på kinesisk räk chow mein där äggnudlar serveras med räkor, ingefära, morot och böngroddar. En sås med soja, ostronsås, honung, vinäger och sesamolja sätter smak.

    - Äggnudlar med räkor och ingefära

    Spara

  • Sobanudlar med lax och miso

    Sobanudlar med lax och miso

    Soba är lite grövre japanska nudlar som innehåller bland annat bovetemjöl. Här en god maträtt där sobanudlar serveras tillsammans med ugnsbakad lax och en magisk sås med majonnäs, miso, senap, pepparrot, soja och citron.

    - Sobanudlar med lax och miso

    Spara

  • Wok med glasnudlar och kål

    Wok med glasnudlar och kål

    En fräsch vegansk wokrätt med glasnudlar och härliga gröna grönsaker som broccoli, spetskål och bladspenat som får smak av ingefära och soja. Krispiga cashewnötter blir pricken över i!

    - Wok med glasnudlar och kål

    Spara