Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

När Julia Tuvesson får bestämma så lagas hela middagen på en plåt – gott, grönt och enkelt! Nu är hon aktuell med kokboken Plåtmat och bjuder Buffés läsare på några smakprov.

Text Therese Ahlström Foto Hanna Skoog

– Jag har lagat plåtmat under flera års tid och tycker att det är världens bästa mat. När jag skrev min plåtmatsguide på bloggen för två år sedan blev den megapopulär och därför kändes det klockrent att skriva en hel bok om ett koncept som jag själv älskar och som har räddat min vardag åtskilliga gånger, säger Julia Tuvesson.

Enligt Julia handlar boken om så mycket mer än bara recept. Det är snarare en sammanfattning av en matfilosofi som går ut på att göra grön matlagning, som ibland kan upplevas svår, enklare och mer lättöverskådlig.

– Att laga grönt i vardagen kan vara svårt, det är där plåtmodellen kommer in i bilden. För att slippa laga efter recept varje vardag är det perfekt att lära sig plåtmodellen som jag introducerar i boken. Då lär man sig snabbt hur man kan komponera sina gröna måltider.

På frågan om hur man lyckas med en plåtmatsmåltid blir svaret enkelt.

– Den bästa typen av plåtmatsmiddagar är de som innehåller flera konsistenser och smaker: något salt, något syrligt, något krämigt och något krispigt. Ställ plåten mitt på bordet tillsammans med massvis av såser och låt middagsgästerna ta för sig bäst de vill!

Gröna middagar på en plåt

  • Snabb smördegspizza med svamp

    Snabb smördegspizza med svamp

    Denna snabba vegopizza med champinjoner, vällagrad ost och mascarpone är både enkel och otroligt god! Med färdig smördeg är den dessutom färdig på ett kick. Toppa med tryffelmajo och krasse för krämighet och fräschör!

    - Snabb smördegspizza med svamp

    Spara

  • Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabröd

    Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabröd

    Dessa biffar på quinoa, zucchini, soltorkade tomater och fetaost är perfekta till både vegomiddagen och picknicklunchen. Servera zucchinibiffarna i pitabröd tillsammans med en smarrig fänkålstzatziki, rödlök, tomater och sallad.

    - Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabröd

    Spara

  • Fajitas med rostade grönsaker, svarta bönor och guacamole

    Fajitas med rostade grönsaker, svarta bönor och guacamole

    Dags att uppdatera tacomyset? Testa kryddiga fajitas fyllda med svamp, ugnsrostade grönsaker och svarta bönor! Servera med en generös klick krämig guacamole och toppa med koriander, chili och lime. Skippa crème fraichen eller byt ut den till ett växtbaserat alternativ för att göra rätten vegansk.

    - Fajitas med rostade grönsaker, svarta bönor och guacamole

    Spara

  • Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

    Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

    En vegovariant på klassikern pytt i panna med ugnsrostat grönt, halloumi och örtsmör. Här lagar vi den på blomkål, morot och potatis, men du kan självklart variera pytten med de grönsaker och rotfrukter du har hemma. Den tillhörande senapskrämen med äpple, honung och senap är helt oemotståndlig!

    - Halloumipytt med örtsmör och senapskräm

    Spara

  • Rostad fruktsallad med vit choklad

    Rostad fruktsallad med vit choklad

    Fruktsallad i ugn som enkelt varieras efter smak och säsong. Ta de frukter och bär du gillar bäst, som till exempel persika, ananas, jordgubbar, päron och kiwi, och rosta dem tillsammans med kokos och vit choklad. Servera med en vaniljkräm på crème fraiche och toppa med knapriga sötsalta mandlar.

    - Rostad fruktsallad med vit choklad

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer