Att göra en perfekt cheesecake är ingenting man skojar bort och lättare än man tror! Här ger vi tips på hur du lyckas med din cheesecake.

Temperatur och tiden i ugnen är A och O när det gäller att få en perfekt "New York cheesecake" som är krämig, glansig och jämn. För en cheesecake som görs utan ugn, är det istället tålamod som är viktigast. Kakan behöver tid för att sätta sig och bli riktigt krämig och god.

Sugen på cheesecake? Här hittar du massor av goda recept.

Ugnsbakad cheesecake "New York style"

 • Rumstempererat

  Philadelphiaosten och äggen bör vara rumstempererade. Det gör att ingredienserna blandas lättare, vilket ger en jämnare cheesecake. Det underlättar också om smöret är rumstempererat när du ska göra botten.

 • Springformen

  För att få en så jämn gräddning som möjligt är det bäst att tillaga kakan i en springform i rostfritt stål. Den leder inte värmen lika snabbt som springformat i stålplåt. Täck botten av formen med ett bakplåtspapper som du klippt till lagom passform så att du enkelt kan få loss kakan när den är färdig.

 • Vattenbad eller varmluft

  Det kan anses som lite överkurs men vill du ha en riktigt härligt krämig cheesecake tillagar du den i vattenbad i ugnen. Vattenbadet gör att värmen fördelar sig mer jämt i formen vilket i sin tur leder till att din cheesecake höjer sig mer jämnt. Ångan som bildas i ugnen bidrar också till att yta inte blir torr och förhindrar att den spricker. Vattenbad är inget måste när man bakar cheesecake men testa gärna om du är nyfiken på resultatet. Fyll en stor ugnsform med några cm vatten, linda folie runt botten av formen med cheesecake, för att förhindra att vatten kryper in, och ställ in allt i ugnen.
  Ett alternativ är att baka av kakan på varmluft om du har möjlighet. Varmluft fördelar också värmen jämnt utan indirekt värme.

 • Låg ugnstemperatur

  Låg ugnstemperatur (170 grader) och lång gräddningstid (1h) gör att cheesecaken inte riskerar att brännas eller bakas för fort vilket kan leda till en gummiaktig konsistens.

 • Eftervärme

  När kakan är färdig stänger du av ugnen och låter kakan svalna i ugnen på efterväme i ytterligare en timme. Genom att cheesecaken får svalna långsamt minskar du risken att sprickor bildas på ytan och du får en slät och fin kaka.

 • Nedkylning

  När du tar ut din cheesecake ur ugnen ska du inte tro att den är redo att avnjutas. Nu ska den nämligen in i kylskåpet i minst 4 timmar till för att få sätta sig ordentligt. Om du skär i kakan innan den kylts ner har den inte hunnit få den sammetslena, krämiga konsistensen som man vill åt hos en riktigt bra, ugnsbakad, cheesecake. Så ha tålamod och låt helst kakan stå i kylen över natten om tid finns!

Cheesecake med gelatin (utan ugn)

 • Rumstempererat

  Precis som med en ugnsbakad cheesecake ska Philadelphiaosten och smöret vara rumstempererade. Det gör att ingredienserna blandas lättare, vilket ger en jämnare cheesecake.

 • Springformen

  Täck botten av formen med ett bakplåtspapper som du klippt till lagom passform så att du enkelt kan få loss kakan när den är färdig. Du kan använda olika storlekar på springformen beroende på hur hög kaka du vill ha. Tänk på att en mindre springform ger en högre kaka vilket gör att det tar längre tid för kakan att sätta sig.

 • Kall grädde

  Vispgrädden däremot bör vara kall innan den vispas. Det gör att krämen blir väldigt lätt och luftig samt att den håller sig så längre.

 • Nedkylning och förvaring

  Du kan sätta cheesecaken i frysen i 30 minuter, om du vill kyla den lite snabbare. Alternativt kan du göra kakan dagen innan den ska serveras och låta den stå i kylskåpet över natten. Cheesecaken kan förvaras täckt med plastfolie i kylskåp i upp till 3 dagar. Den kan också frysas i upp till 3 månader, om den är noga täckt med plast. Cheesecaken sätts i kylskåpet dagen före serveringen, om den har förvarats i frysen. Den ska fortfarande vara täckt med plast för att den inte ska bli torr och som skydd mot lukt från andra matvaror.