Hoppa till sidans innehåll

Att göra den perfekta cheesecaken är lättare än du tror! Här avslöjar vi bästa tipsen på hur du lyckas oavsett om du vill göra en "new york" cheesecake i ugn eller en fryst no bake cheesecake.

Av: Alexandra Holm

Vill du laga cheesecaken på bilden? Här hittar du receptet!

Temperatur och tiden i ugnen är A och O när det gäller att få en perfekt ugnsbakad "New York cheesecake" som är krämig, glansig och jämn. För cheesecake som görs utan ugn, är det istället tålamodet som är viktigast. Den frysta eller kylda cheesecaken behöver gott om tid för att sätta sig och bli riktigt krämig och god. Lycka till!

Cheesecake i ugn

 • Rumstempererade ingredienser

  Färskosten och äggen bör vara rumstempererade. Det gör att ingredienserna lättare blandas, vilket ger en jämnare cheesecake. Det underlättar också om smöret är rumstempererat när du ska göra botten.

 • Springform i rostfritt stål

  För att få en så jämn gräddning som möjligt är det bäst att tillaga kakan i en springform i rostfritt stål. Den leder inte värmen lika snabbt som springformar i stålplåt. Täck botten och kanterna av formen med ett bakplåtspapper som du klippt till lagom passform så att du enkelt kan få loss kakan när den är färdig. Använd olja eller smält smör som "klister" för att få pappret att fästa!

 • Vattenbad eller varmluft?

  Detta är något av en överkurs men vill du ha en riktigt härligt krämig cheesecake tillagar du den i vattenbad i ugnen. Vattenbadet gör att värmen fördelar sig mer jämt i formen vilket i leder till att din cheesecake höjer sig mer jämnt. Ångan som bildas i ugnen bidrar också till att ytan inte blir torr och förhindrar att cheesecaken spricker. Vattenbad är inget måste när man bakar cheesecake men testa gärna om du är nyfiken på resultatet.

  Det andra alternativet är att baka din cheesecake på varmluft om du har möjlighet. Varmluft fördelar också värmen jämnt utan indirekt värme. Om ett receptet är till exempel på 175 grader (på över och under värme), så behöver varmluft sänkas till ca 150-155. Detta eftersom varmluft alltid är cirka 20-25 grader lägre.

 • Håll låg ugnstemperatur

  Låg ugnstemperatur och lång gräddningstid gör att cheesecaken inte riskerar att brännas eller bakas för fort vilket kan leda till en gummiaktig konsistens. Tänk på tiden i ugn för cheesecake varierar från recept till recept och att olika ugnar skiljer sig åt.

 • Eftervärme...

  När kakan är färdig stänger du av ugnen och låter kakan svalna i ugnen på eftervärme i ytterligare en timme. Genom att cheesecaken får svalna långsamt minskar du risken för att sprickor bildas på ytan och du får en slät och fin cheesecake.

 • Tålamod och nedkylning

  När du tar ut din cheesecake ur ugnen ska du inte tro att den är redo att avnjutas. Nu ska den nämligen in i kylskåpet i minst 4 timmar till för att få sätta sig ordentligt. Om du skär i kakan innan den kylts ner har den inte hunnit få den sammetslena, krämiga konsistensen som man vill åt hos en riktigt bra och gudomligt god ugnsbakad cheesecake. Så ha tålamod och låt helst kakan stå i kylen över natten om det är möjligt!

No bake cheesecake utan ugn

 • Rumstempererad färskost och smör

  Precis som med en ugnsbakad cheesecake ska färskosten och smöret vara rumstempererade. Det gör att ingredienserna blandas lättare, vilket ger en jämnare cheesecake.

 • Bakplåtspapper och springform

  Täck botten och kanterna av formen med ett bakplåtspapper som du klippt till lagom passform så att du enkelt kan få loss kakan när den är färdig. Använd olja eller smält smör som "klister" för att få pappret att fästa! Ta bort pappret från kakan medan den fortfarande är fryst. Du kan använda olika storlekar på springformen beroende på hur hög kaka du vill ha. Tänk på att en mindre springform ger en högre kaka vilket gör att det tar längre tid för kakan att sätta sig.

 • Kall vispgrädde!

  Till skillnad från färskosten och smöret ska vispgrädden som används till cheesecaken vara kall innan den vispas. Det gör att krämen blir väldigt lätt och luftig samt att den håller sig så längre.

 • Nedkylning och förvaring

  Du kan sätta cheesecaken i frysen i 30 minuter, om du vill kyla den lite snabbare. Alternativt kan du göra kakan dagen innan den ska serveras och låta den stå i kylskåpet över natten. Cheesecaken kan förvaras täckt med plastfolie i kylskåp i upp till 3 dagar. Den kan också frysas i upp till 3 månader, om den är noga täckt med plast. Cheesecaken sätts i kylskåpet dagen före serveringen, om den har förvarats i frysen. Den ska fortfarande vara täckt med plast för att den inte ska bli torr och som skydd mot lukt från andra matvaror.

Recept på goda cheesecakes

 • Cheesecake med citron och mynta

  Cheesecake med citron och mynta

  En fräsch bakad cheesecake med kardemumma och citron med botten av digestivekex. Cheesecaken får fin syra av crème fraiche och färskost, citronskal och mynta. Går bra att förbereda och förvara i frysen. Toppa med bär vid servering.

  - Cheesecake med citron och mynta

  Spara

 • Cheesecake-galette med bär

  Cheesecake-galette med bär

  Cheesecake och galette i ett – det bästa av två världar. Krämig färskost och syrliga bär på söt pannkaka. Den här bäriga desserten tillagas i ugnen och serveras till fördel med en god glass.

  - Cheesecake-galette med bär

  Spara

 • Fryst mojito cheesecake

  Fryst mojito cheesecake

  Baka en syrlig vegansk cheesecake med smak av mojito! Denna helt otroliga frysta cheesecake är smaksatt med lime och mynta och för tankarna till sommaren. Toppas med passionsfrukt vid servering.

  - Fryst mojito cheesecake

  Spara

 • Blåbärscheesecake med mynta

  Blåbärscheesecake med mynta

  En vacker blåbärscheesecake med mynta där smakerna fullkomligt smälter i munnen. Tårtan är en fröjd för ögat och blir garanterat en succé för både stora och små gäster.

  - Blåbärscheesecake med mynta

  Spara

 • No bake cheesecake med hallon

  No bake cheesecake med hallon

  Kan en kombo av oreokakor, hallon och cream cheese bli annat än en succé? Den här urgoda no bake cheesecake har få, men riktigt goda, ingredienser och ska stå i frysen i minst 5 timmar. Men håll ut, denna smarriga dessert är värd att vänta på!

  - No bake cheesecake med hallon

  Spara

 • Fryst choklad- och hasselnötscheesecake

  Fryst choklad- och hasselnötscheesecake

  Cornflakes, hasselnötskräm, choklad och färskost. Tänk att så få ingredienser kan blandas till något så underbart och mäktigt gott som denna drömmiga cheesecake! På jakt efter den perfekta desserten? Som du lätt kan förbereda? This is it.

  - Fryst choklad- och hasselnötscheesecake

  Spara

 • Klassisk cheesecake

  Klassisk cheesecake

  Tro det eller ej, men en klassisk cheesecake är en sån som bakas i ugn. Den här varianten kallas också New York cheesecake. God att servera tillsammans med säsongens bär och enklast att skära upp och servera kylskåpskall.

  - Klassisk cheesecake

  Spara