Att göra den perfekta cheesecaken är lättare än du tror! Här avslöjar vi bästa tipsen på hur du lyckas oavsett om du vill göra en "new york" cheesecake i ugn eller en fryst no bake cheesecake.
Vill du laga cheesecaken på bilden?
Här hittar du receptet!
Temperatur och tiden i ugnen är A och O när det gäller att få en perfekt ugnsbakad "New York cheesecake" som är krämig, glansig och jämn. För cheesecake som görs utan ugn, är det istället tålamodet som är viktigast. Den frysta eller kylda cheesecaken behöver gott om tid för att sätta sig och bli riktigt krämig och god. Lycka till!
Färskosten och äggen bör vara rumstempererade. Det gör att ingredienserna blandas lättare och du får en jämnare cheesecake. Det underlättar också om smöret är rumstempererat när du ska göra botten.
För att få en så jämn gräddning som möjligt är det bäst att tillaga kakan i en springform i rostfritt stål. Den leder inte värmen lika snabbt som springformar i stålplåt. Täck botten och kanterna av formen med ett bakplåtspapper som du klippt till lagom passform så att du enkelt kan få loss kakan när den är färdig. Använd olja eller smält smör som "klister" för att få pappret att fästa!
Detta är något av en överkurs men vill du ha en riktigt härligt krämig cheesecake tillagar du den i vattenbad i ugnen. Vattenbadet gör att värmen fördelar sig mer jämt i formen vilket leder till att din cheesecake höjer sig mer jämnt. Ångan som bildas i ugnen bidrar också till att ytan inte blir torr och förhindrar att cheesecaken spricker. Vattenbad är inget måste när man bakar cheesecake men testa gärna om du är nyfiken på resultatet.
Det andra alternativet är att baka din cheesecake på varmluft om du har möjlighet. Varmluft fördelar också värmen jämnt utan indirekt värme. Om ett receptet är till exempel på 175 grader (på över och under värme), så behöver varmluft sänkas till ca 150-155. Detta eftersom varmluft alltid är cirka 20-25 grader lägre.
Låg ugnstemperatur och lång gräddningstid gör att cheesecaken inte riskerar att brännas eller bakas för fort vilket kan leda till en gummiaktig konsistens. Tänk på tiden i ugn för cheesecake varierar från recept till recept och att olika ugnar skiljer sig åt.
När kakan är färdig stänger du av ugnen och låter kakan svalna i ugnen på eftervärme i ytterligare en timme. Genom att cheesecaken får svalna långsamt minskar du risken för att sprickor bildas på ytan och du får en slät och fin cheesecake.
När du tar ut din cheesecake ur ugnen ska du inte tro att den är redo att avnjutas. Nu ska den nämligen in i kylskåpet i minst 4 timmar till för att få sätta sig ordentligt. Om du skär i kakan innan den kylts ner har den inte hunnit få den sammetslena, krämiga konsistensen som man vill åt hos en riktigt bra och gudomligt god ugnsbakad cheesecake. Så ha tålamod och låt helst kakan stå i kylen över natten om det är möjligt!
Precis som med en ugnsbakad cheesecake ska färskosten och smöret vara rumstempererade. Det gör att ingredienserna blandas lättare, vilket ger en jämnare cheesecake.
Täck botten och kanterna av formen med ett bakplåtspapper som du klippt till lagom passform så att du enkelt kan få loss kakan när den är färdig. Använd olja eller smält smör som "klister" för att få pappret att fästa! Ta bort pappret från kakan medan den fortfarande är fryst. Du kan använda olika storlekar på springformen beroende på hur hög kaka du vill ha. Tänk på att en mindre springform ger en högre kaka vilket gör att det tar längre tid för kakan att sätta sig.
Till skillnad från färskosten och smöret ska vispgrädden som används till cheesecaken vara kall innan den vispas. Det gör att krämen blir väldigt lätt och luftig samt att den håller sig så längre.
Du kan sätta cheesecaken i frysen i 30 minuter, om du vill kyla den lite snabbare. Alternativt kan du göra kakan dagen innan den ska serveras och låta den stå i kylskåpet över natten. Cheesecaken kan förvaras täckt med plastfolie i kylskåp i upp till 3 dagar. Den kan också frysas i upp till 3 månader, om den är noga täckt med plast. Cheesecaken sätts i kylskåpet dagen före serveringen, om den har förvarats i frysen. Den ska fortfarande vara täckt med plast för att den inte ska bli torr och som skydd mot lukt från andra matvaror.