Hoppa till sidans innehåll

Det är många av oss som har lavendel i trädgården, inte så konstigt eftersom den doftar ljuvligt och är en riktig fröjd för ögat. Men lavendeln är så mycket mer! Gör som fransmännen och ta med den i köket. Här tipsar vi om hur använder den på bästa sätt och vilken sort att hålla utkik efter.

5 tips för att använda lavendel

 • Välj rätt sort

  Den sort du ska hålla utkik efter om du vill ha en lavendel som doftar mycket och därmed lämpar sig för bakning och matlagning heter Lavandula angustifolia. Ibland går den under namnet ”engelsk lavendel”.

 • Plocka efter användningsområde

  När du vill använda lavendel i matlagningen eller göra doftpåsar av den så ska du plocka blommorna när de är helt utslagna, det är då som de har som mest eterisk olja i sig.

  Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.

 • Lite räcker långt

  Lavendelsmaken kan lätt ta över i mat och bak och ge en parfymerad smak, så börja hellre med en liten mindre mängd för att vara på den säkra sidan.

 • Husmorsknep mot mal

  Att lägga små tygpåsar fyllda med lavendel i garderoben kan man tro är för att skapa väldoft – och det gör det så klart. Men traditionellt har det främst använts för att förhindra att skadedjur som till exempel mal äter och gör hål i yllekläder.

 • Gör lavendelsocker

  Lavendelsocker gör du enkelt genom att varva lavendelblommor med strösocker i tättslutande burk. Låt stå mörkt några veckor och sila sedan av. Eller så kan du mixa socker med torkade lavendelblommor och sila av. Perfekt att ta fram när man längtar och vill känna doften av sommaren.

5 ljuvliga lavendelrecept

 • Lavendelskorpor

  Ljuvliga små skorpor med smak av lavendel, mandel och citron. Baka, lägg i en burk och ta fram och njut av när sommaren känns långt borta. Extra lyx - doppa i vit choklad.

  Lavendelskorpor med citron och mandel

 • Lavendel som strössel

  Strö gärna glass med lite torkad lavendel, men kom ihåg att bara ta lite grann, den kan lätt bli lite dominant i smaken. Som i den här lite nyttigare glassen gjord på björnbär, färskost och grädde som går snabbt att mixa ihop.

  Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbär

 • Kotlett med lavendel och vitlök

  Helstekt fläskkotlett med lavendel och rostade citronklyftor är en utmärkt festrätt. Lavendeln går fint ihop med fläsk och ger den en lite spännande smaktwist. TIll serverar du en underbart god vitlökscrème som blir pricken över i.

  Helstekt fläskkotlett med lavendel och vitlök

 • Mjuka kakor med lavendel

  Prova att smaksätta med lavendel nästa gång du bakar en mjuk kaka. Här har vi kombinerat körsbär med lavendel i den här uppskattade och lättbakade kakan. Bjud med en klick vispad grädde till sommarfikat.

  Körsbärskaka med lavendel

 • Stek med smak av Provence

  Fläsk, citron, lavendel och vitlök är oslagbara smakkompisar. Här klappar du in dessa kryddor runt en hel bit fläskkarré för att sedan tillaga i ugnen. Resultatet blir en saftig stek med underbara smaker som för tanken till södra Frankrike. Servera gärna med rotfruktsrösti.

  Örtstekt karré