Hoppa till sidans innehåll

Dulce de leche är namnet på kanske världens smarrigaste kolakräm. Köp färdig på burk eller koka enkelt din egen. Här lär vi dig hur du gör och tipsar om goda recept.

Text: Camilla Thörnqvist

Översatt betyder dulce de leche söt mjölk och kommer ursprungligen från Latinamerika. Genom att koka ihop mjölk och socker på svag värme under lång tid koncentreras både smak och konsistens. Dulce de leche finns att köpa färdig, men man kan även utgå från sötad, kondenserad mjölk på burk och koka egen kolakräm. Det man gör är helt sonika att koka burken i en kastrull med vatten. Ja, du läste rätt, hela burken alltså.

Alla våra smarriga recept med dulce de leche hittar du här!

Så gör du

  1. Ta bort etiketten från burken.
  2. Lägg den oöppnade burken sötad, kondenserad mjölk i en stor kastrull.
  3. Fyll på med vatten så att det alltid täcker burken och lite till.
  4. Låt småkoka ca 2 timmar utan lock, se till att vattnet hela tiden täcker.
  5. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten.
  6. Låt svalna helt och öppna därefter burken.
  7. Vòila – dulce de leche!

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer