Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

188
38
Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

Rena godistårtan med botten av digestive och fyllning av dulce de leche och daimgrädde. Det går också bra att koka egen dulce de leche av sötad kondenserad mjölk. Den förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög jordgubbar.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2012

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

Ingredienser

8 bitar
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde
1 förp dulce de leche (à ca 400 g)

För alla

Fri från ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex.

Näringsvärdet är beräknat per bit på 8 bitar.

 

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: välj mjölkfritt margarin istället för smör. Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Det går bra att koka dulce det leche själv. Lägg en burk med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.

Vad tyckte du om receptet?

188

Kommentarer

Malin

2021-08-31

Gott och enkelt att göra.

Johanna

2021-07-18

Kanontårta, uppskattas av både stora och små. Tips till er som vill spritsa ut daimgrädden: hacka Daimen i väldigt små bitar, annars täpper de till mynningen på spritsen. Ett tips till redaktionen: ändra i receptet och ange karamelliserad mjölk som standard och under tips kan ni skriva ”om du vill spendera 2 1/2 h av din dag ståendes vid spisen för att passa en kokande kastrull så välj istället kondenserad mjölk, gästerna kommer dock inte känna någon skillnad”.

Redaktionen ICAse

2021-07-19

Hej Johanna! Tack för din kommentar och kul att höra att alla tyckte om tårtan! Du har helt rätt. Receptet har några år på nacken och precis som du skriver så finns det numera sötad karamelliserad mjölk (=dulce de leche) att köpa i butiken. Vi har nu ändrat i receptet. Hälsningar Elina

Fanny-julia

2021-06-23

Vilka steg kan förberedas dagen/kvällen innan man ska äta tårtan?

Redaktionen ICAse

2021-09-14

Hej Fanny-Julia! Ursäkta jättesent svar. Det går bra att göra botten (steg 1 och 2) dagen innan. Hoppas att du gillar tårtan! Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 2943 KJ / 703 kCal
Fett 46 g
Salt 1.1 g
Kolhydrater 65 g
Protein 8 g
Läs mer om näringsvärden