Är det någon som har koll på hur man lyckas med kladdkakan är det Mia Öhrn. Redan som 20-åring skrev hon den bästsäljande boken Kladdkakor - och 2014 kom uppföljaren Bästa kladdkakorna. Vi frågade Mia om historien bakom den populära kakan.

RECEPT: Sugen på att genast baka? Här finns alla våra recept på kladdkaka!

Vem kom på receptet till kladdkakan? 

− Den mest troliga förklaringen är att matskribenten Margareta Wickman som jobbade på Veckojournalen åt en väldigt god och kladdig chokladkaka på en restaurang i anslutning till en loppis i Paris. Hon lyckades få receptet och genomslaget blev enormt när det publicerades i tidningen i slutet av 1970-talet. Det hade knappt funnits en sådan kladdig och god kaka tidigare! 

Varför är kladdkakan så populär?

− Den är lätt att älska och lätt att baka med ingredienser som ofta finns hemma. Kladdig choklad tilltalar de flesta. 

Är kladdkakan ett svenskt fenomen?

− Kladdiga chokladkakor verkar finnas på många håll och i olika former, men kladdkaka som begrepp verkar vara unikt för Sverige och extra omtyckt just här. 

Mia Öhrns knep för perfekta kladdkakor

 • Koll på mjölet

  När man mäter upp mjöl finns det en risk att det packas för hårt i måttet. För mycket mjöl = torr kaka. Väg mjölet på en digitalvåg (1 dl vetemjöl motsvarar 60 g) eller se till att hälla upp det ganska luftigt i ett mått. Skopa inte upp med ett decilitermått ur mjölpåsen - då finns det risk att det trycks ihop.

 • Lär känna din ugn

  Ugnar kan variera i temperatur. Lär känna din ugn och stirra dig inte blind på tider och temperaturer som anges i receptet. Tänk också på att formens storlek och material spelar roll för gräddningstiden. Ju större form du använder desto snabbare gräddas kakan klart eftersom det blir ett tunnare lager smet.

 • Undvik varmluftsfunktionen

  Varmluftsugn är bra för till exempel maränger, suffléer, wienerbröd och smördegsbakverk. Men när det gäller saker som ska vara saftiga, till exempel kladdkakor och bullar tycker jag det är bäst att använda den vanliga ugnsfunktionen.

 • Går det att rädda en torr kladdkaka?

  Lite chokladglasyr och glass eller grädde kan hjälpa. Men i ärlighetens namn är inte torr kladdkaka särskilt gott, så finns det tid och möjlighet är det nästan bättre att baka en ny.