Hoppa till sidans innehåll

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.

Text Daniel Björk Recept Sofia Nilsson Styling Tina Hellberg och Tove Nilsson Foto Lennart Weibull
Tips: Här hittar du alla våra recept på julens drycker!

Must, öl och glögg är självklara element till julen. Men hur kommer det sig att det är just dessa drycker vi häller i glasen i juletid?

 • JULMUST

  Julmusten skapades 1910 av Robert Roberts och hans son Harry och var tänkt som ett alkoholfritt alternativ till öl – faktum är att den till och med kallades julöl från början. Sirapen tillverkas fortfarande av AB Roberts i Örebro och säljs sedan till olika läsktillverkare som gör den julmust vi köper i affären. Receptet är extremt hemligt, endast tre personer känner till det, men är baserat på en tysk essens som Harry hittade under en researchresa där. I Sverige konsumeras 40 miljoner liter must i december.

 • GLÖGG

  Sekelskiftet var den tid då julens andra stora dryck – glöggen – gick från att vara dåligt vin som med hjälp av kryddor kunde drickas ändå (och året runt) till en dryck som främst skulle konsumeras kring jul. Idag dricker svenskarna kring fem miljoner liter glögg till jul och ingen juletid är komplett utan den.

 • JULÖL

  Julölen är den verkliga långköraren som högtidsdryck under vintern. Den ska ha anor från vikingatiden, för redan då drack man nämligen kryddad öl. Den moderna, fabrikstillverkade julölen introducerades däremot först 1898 av Falcon. Nuförtiden finns julöl för alla smaker, från IPA till ale och lager, vilket reflekterar det samtida intresset för andra ölsorter och mindre bryggerier.

 • MUMMA

  Mumma är en juldryck som vi i Sverige känt till sedan 1500-talet och som har gett upphov till begreppet ”smaka mumma” – att något smakar mycket gott. Även om kardemumma ofta används i mumma så kommer namnet istället från en sorts tysk öl som bryggdes på 1400-talet. Med tiden blev mumma benämning på en sötad blandning av starkvin och öl, men kan idag även innehålla must, starksprit och sockerdricka. Även mumma brukar i dessa tider piffas till med pomeransskal och kryddnejlika, för julens drycker är helt enkelt kryddstarka!

 • Glöggsangria med granatäpple

  Glöggsangria med granatäpple

  Sangria har du kanske druckit förut. Men har du hört talas om glöggsangria? En julig variant på sangria där vin, glögg, apelsinjuice, granatäpple och fruktsoda blandas till en magisk juldrink. Perfekt som törstsläckare på säsongens glöggmingel!

  - Glöggsangria med granatäpple

  Spara

 • Julkaffe

  Julkaffe

  Bjud på en värmande kopp nybryggt kaffe med smak av jul! Kryddor som kanel och kardemumma ger detta julkaffe sin unika karaktär. Vispad grädde på toppen och gärna en kanelstång som dekoration gör julkaffet komplett.

  - Julkaffe

  Spara

 • Eggnog med apelsin

  Eggnog med apelsin

  Gör eggnog i jul! En krämig, söt och fluffig juldrink som värmer skönt i vinterkylan. Den klassiska högtidsdrycken görs på mjölk, grädde och äggula med vanilj och kanel. Här smaksätter vi den dessutom med rivet apelsinskal.

  - Eggnog med apelsin

  Spara