Hoppa till sidans innehåll

Tidigare har torkad gurkmeja framförallt använts i matlagning för sin intensivt gula färg. Nu vet vi att kurkumin, en substans som utvinns ur gurkmeja, även har hälsofördelar. Men vad kan man egentligen laga med den färgstarka växten?

Text Sofie Lundmark
Vill du veta vad gurkmeja kan göra för din hälsa? Vi ställer frågan om gurkmeja är nyttigt?

Så kan du använda gurkmeja

 • Golden milk

  Golden milk

  Golden milk, eller guldmjölk på svenska, är en kryddig, varm och hälsosam dryck. Gör en paste av gurkmeja och ingefära och blanda ut med mjölkdryck av ditt val. Den färgsprakande guldmjölken passar bra på kvällskvisten, kanske istället för örttéet.

  Golden milk

 • Golden milk smoothie

  Golden milk smoothie

  Den kryddiga golden milk pasten går lika bra att använda till en lite mer mättande golden milk smoothie. Drick och njut!

  Golden milk smoothie

 • Gurkmejashot

  Gurkmejashot

  Man behöver ingen juicecentrifug för att kunna juica hemma – en blender kan ge lika gott resultat. Som i denna värmande shot med färsk gurkmeja och ingefära! Två riktiga hälsohjältar i ett svep, tillsammans med C-vitaminrika citrusfrukter.

  Shot med färsk gurkmeja

 • Gul hummus

  Gul hummus

  Sätt lite färg på den klassiska libanesiska kikärtsröran hummus. Gurkmeja gör den soligt gul och trevlig att se på. Att den också är så god gör inte saken sämre! Bara fram med grönsaker och dippa.

  Gul hummus

 • Fint färgat blomkålsris

  Fint färgat blomkålsris

  Kål är riktig supermat! Byt riset mot blomkål nästa gång och riv fint, så har du i stället ett ”blomkålsris”. Fräs blomkålsriset med solrosfrön, tillsätt gurkmeja för fin färg och avsluta med en generös näve hackad persilja.

  Blomkålsris med solrosfrön

 • Panir med saffranssås

  Panir med saffranssås

  Panir är en indisk färskost som du enkelt gör själv. Visst tar det lite tid, men det är mödan värt när du får smaka på resultatet. Här marineras färskosten i saffran och marinaden i sin tur blir till en krämig saffranssås med kokos och cashewnötter.

  Hemgjord panir med saffranssås

 • Vegetarisk korma

  Vegetarisk korma

  Korma är kanske den mest älskade av indiska rätter och den mildaste mumma av kokos, mandel och yoghurt med aromatisk kardemumma och spiskummin. En rätt som brukar gå hem hos barnen.

  Vegetarisk korma