Hoppa till sidans innehåll

Sugen på flädersaft? När det är sommar och riktigt varmt finns det nästan ingenting som är godare än ett glas egengjord fläderblomssaft. Vi visar hur du gör fantastiskt god hemgjord fläderblomssaft och delar med oss av 6 populära recept på den blommiga saften.

Styling Charlotta Norlén Foto Elin Sylwan
Tips: Här hittar du alla våra saft-recept!

Så gör du fläderblomssaft

 • Skölj 25–30 stora fläderblomsklasar noga i ljummet vatten och låt dem rinna av. Tvätta 2 stora citroner i ljummet vatten och skär i skivor.

 • Varva fläder och citron i en stor bunke.

 • Koka upp 1 ½ liter vatten och 1 ½ liter strösocker, rör tills det löses upp. Blanda ner 1 msk citronsyra. Häll den varma sockerlagen över flädern och citronerna. Låt svalna och låt stå övertäckt i kylskåp 2–3 dygn.

 • Sila saften och fyll upp i väl rengjorda flaskor. Förvara kallt.

 • Späd med vatten vid servering. Servera gärna fläderblomssaften med is och en skiva citron. Tips! Fyll vackra flaskor med den hemgjorda saften och ge bort i sommarpresent.

6 goda recept med fläder

 • Fläderblomssaft

  Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.

  - Fläderblomssaft

  Spara

 • Sommarbål med rabarber, fläder och jordgubbar

  Törstig? Här är sommarens törstsläckare – för festen, middagen eller kanske för att ta med till stranden. Bål på jordgubbar, flädersaft och rabarberlemonad. Färdigt på under kvarten!

  - Sommarbål med rabarber, fläder och jordgubbar

  Spara

 • Tonicbål med fläder och rabarber

  Blanda en läskande alkoholfri sommardrink i en stor glasburk med tappkran och låt gästerna förse sig själva. Med lock på burken håller sig sötsugna getingar borta. Variera med jordgubbs-, blåbärs- eller svartvinbärssaft nästa gång!

  - Tonicbål med fläder och rabarber

  Spara

 • Rabarber- och fläderdrink

  En läskande god fördrink till sommarens trädgårdsfest. Med smak av rabarber och fläder är detta en perfekt sommardrink. Servera i höga glas med is och dekorera med jordgubbar och myntablad.

  - Rabarber- och fläderdrink

  Spara

 • Bål med hallon och fläder

  Blanda en sommarfräsch bål med smak av hallon, fläder och lime. Tillsätt spritsig tonic för en lätt bitter kontrast. Häll upp i en snygg kanna eller skål och du, snåla inte på isen!

  - Bål med hallon och fläder

  Spara

 • Saft på fläder och svartvinbärsblad

  Denna saft på citron, fläder och svartvinbärsblad är svår att motstå och en härlig törstsläckare under varma sommardagar. Den behöver stå till sig några dagar men är väl värd väntan! Receptet är publicerat i samarbete med boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga.

  - Saft på fläder och svartvinbärsblad

  Spara