Bild laddas
Äppelmust!

Matpionjärerna: Köpings Musteri

Buffé fick en guidad tur bland de blommande fruktträden på Köpings Musteri – ett KRAV-märkt musteri för finsmakare. Här odlar man drygt 100 olika äppelsorter och fokuserar på must utan tillsatser.
Tip: matskola för dig som vill göra äppelmust!

Matpionjärerna – Köpings Musteri

Det var en gång i tiden vanligt med kollektiva äppel- och päronodlingar i de nu forna öststaterna. Men efter murens fall gick odlingarna ur tiden och åkermarken blev till bostäder och industrier. Och hade det inte varit för en man vid namn Göran Erlandsson så hade fruktsorterna som växte där också gått ur tiden.

Idag blommar istället flera av dessa äppelsorter, varav vissa inte går att få tag på någon annanstans i världen, på Bergs Äppelgård i Hallstahammar. Äppelodlingen ägs numera av familjen Ryberg-Ericsson som driver KRAV-certifierade Köpings Musteri. Bergs Äppelgård var Sveriges första ekologiska äppelodling och är idag även en försöksodling för frukter från andra sidan Östersjön. Sällan har väl ordet pionjär kommit så väl till pass.
– Göran Erlandsson och hans fru Berit var sanna pionjärer. Göran var övertygad om att det gick att odla ekologiskt i Sverige och tog hem flera sorter som höll på att försvinna i Östeuropa på 1980-talet, berättar Lena Ryberg-Ericsson, som är vd och ägare på Köpings Musteri.

Lena och hennes familj hade, när möjligheten att ta över Bergs äppelgård dök upp, planterat äpplen på vad skeptiker kallade omöjlig åkermark i Köping. Många tvivlade på att det skulle bli några äpplen alls på en så svårodlad grund som mestadels bestod av styv lera.
– Jag blev obstinat när alla sa att det inte skulle gå – för det gick visst. 2016 fick vi även möjlighet att köpa odlingen i Berg en bit bort.

Liksom paret Erlandsson önskat är odlingarna idag KRAV-certifierade och av frukten pressas must, såväl ekfatslagrad som kryddad, och hantverkscider. Unikt för Köpings Musteri är det breda smaksortimentet med tillgång till drygt 100 olika sorter och för att bevara sin unika smak pressas sorterna ofta separat.

Köpings Musteri fokuserar på must utan tillsatser. Numera jäser man också en del till hantverkscider. Men Lena är noga med att skilja på den dryck som omsorgsfullt görs på musteriet och den sockrade dryck som ofta förväxlas med cider – men som Lena kallar alkoläsk.
 – En cider ska innehålla 15 procent av en fermenterad äppel- eller päronjuice, ett koncentrat som späds med vatten, aromämnen och syra. Hantverkscider är helt enkelt jäst äppelmust utan tillsatser och med en specifik jästkultur, förklarar Lena. 

Det som är Köpings Musteris styrka på marknaden är på andra sidan myntet en svaghet. Det är arbetsamt och dyrt att plocka, lagra och pressa äppelsorterna separat. Och den ekologiska odlingen är även den en utmaning. Utan kemiska bekämpningsmedel krävs konstant och kostsamt arbete. Men som Lena påpekar är det just kvalitet – snarare än kvantitet – som är i fokus på Köpings Musteri.

Bild laddas

Köpings Musteri

Johanna Ryberg tillsammans med mamma Lena Ryberg-Ericsson (vd) som tillsammans äger och driver Köpings Musteri.

Du kanske också gillar:

Frukternas paradis

Matpionjärerna: Orelund Gård

Mitt i den skånska myllan hittar man Orelunds fruktodling och gårdsbutik, ett prunkande frukt- och gröntparadis
Bild laddas
Matskola

Äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.
Bild laddas
Framtidens ost

Matpionjärerna: Svedjan Ost

Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten
Bild laddas
Framtidens honung

Matpionjärerna: Lillgårdens Bi och Trädgård

På Lillgårdens Bi och Trädgård i Maglasäte utanför Höör i Skåne görs välsmakande honung.
Bild laddas
Spannmål

Matpionjärerna: Lundens gård

Spannmål på traditionellt vis och med ekologiska metoder – Buffé har besökt Lundens Gård utanför Trollhättan
Bild laddas
Kafferep

Goda småkakor

Camilla Hamid har samlat sina favoriter som har en given plats på kafferepet.
Bild laddas
Säsong

Våra bästa recept med primörer

Vi listar 19 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja?
Bild laddas
Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas
Vintermys

Vinterns värmande drycker - 8 heta tips

Prova något av våra goda recept på varma drycker för att värma dig i vinter!
Bild laddas