Hoppa till sidans innehåll

En klassisk korv stroganoff eller falukorv i ugn gör sällan någon besviken. Och just falukorven är mångas älskling. Men vet du varför det heter falukorv?

Text: Caroline Carlander, bild från Buffé nummer 8 2016
TIPS: Här har vi samlat alla våra recept med falukorv!

På 1930-talet var det var populärt med charkuteriprodukter, och så även med falukorv. Det recept som idag är standard och till och med skyddat av EU som ”garanterad traditionell specialitet” är från 1936. 

Men varifrån kommer falu i falukorv? Svaret hittar vi i 1500-talets Dalarna, där tyska gästarbetare vid Falu koppargruva började göra rökt korv av oxkött som blev över efter slakt. Korven såldes sedan vidare till Stockholm i stora lass, och blev väldigt poppis bland arbetare. Namnet falukorv är också något som stockholmarna hittat på. I en tidning från Stora Kopparbergs län 1834 kan man läsa om "fahlukorfen":

”Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning.”

Idag skulle falukorven nästan kunna kallas för en inofficiell svensk nationalrätt. Säg falukorv i ugn med mos eller korv stroganoff och nostalgin väcks till liv. Vi stoppar faktiskt i oss närmre 30 000 ton (!) falukorv varje år, vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är. Är du ett riktigt stort fan av falukorv? Glöm då inte bort att fira falukorvens dag, som går av stapeln i Falun varje år i början av juni. 

4 favoriter med falukorv

 • Falukorvsburgare

  Gör en lite annorlunda burgare med stekt falukorv i mitten. Toppa med hemmagjord coleslaw smaksatt med paprikaröran ajvar relish.
  Falukorvsburgare med ajvarcoleslaw

 • Falukorv i ugn

  Ett lättlagat och säkert kort i alla lägen. Falukorven fylls med senap, ketchup och bostongurka och gratineras med ost i ugnen. Servera med hemgjort potatismos och du är hemma!
  Ugnsbakad falukorv med bostongurka och tomat

 • Falukorvsgryta med äpple

  Falukorv och äpple är en oslagbar kombination. Här får du dessutom en lyxig sås gjord på grädde, buljong, honung och dijonsenap.
  Falukorvsgryta med äpplen och ärter

 • Korv stroganoff

  Falukorv, gul lök, crème fraiche, tomatpuré, dijonsenap, smör och ris är allt som behövs för en klassisk korv stroganoff. Vegetarian? Ingen fara. Använd 300 gram halloumi istället för korv. Lätt som en plätt!
  Korv stroganoff (grundrecept)