Hoppa till sidans innehåll

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Vi hjälper dig att göra val som gynnar miljön.

Elin Nordström
Tips: Så blir du ett ekologiskt orakel.

Är ekologiska äpplen från Italien bättre än vanliga svenska? Ekologiskt innebär ju att färre skadliga ämnen hamnar i maten och naturen, medan närodlat gör att transporterna minskar. Så allra bäst är oftast svenskt, ekologiskt samt i säsong.

 • Goda skäl att välja svenskt

  Den största delen av matens påverkan på klimatet uppstår vid odling och djuruppfödning medan transporter står för en förhållandevis liten del. Sverige är ett av de länder som kommit långt med att minska livsmedelsproduktionens klimat- och miljöpåverkan. Därför är det bra att välja svenskt och de kortare resorna blir en god bonus. Det svenska klimatet gör också att våra frukter, bär och grönsaker mognar fram när dagarna är som längst och ljusast, vilket ger en härligt djup smak. Och gäller det kött har vi bland de bästa djurskydden i världen, samtidigt som djuren håller hagar och betesmarker öppna och artrika. I Sverige får inte antibiotika ges till djur förebyggande utan enbart restriktivt på veterinärs inrådan. Djuren i övriga EU får i genomsnitt drygt tio gånger mer antibiotika än de svenska. Ytterligare en god anledning att välja svenskt allltså!

  Läs också: Matsvinn blir dryck

 • Smart att äta i säsong

  Välj grödor efter säsong. Då smakar de som bäst, ligger näringsmässigt på topp och har låg klimatpåverkan. Mycket går dessutom att plocka eller köpa för att frysa in själv, som bär, svamp, vaxbönor, hackad gul lök och kryddor som gräslök och persilja.

  Läs också: Råvaror i säsong

 • Det goda med ekologiskt

  Det finns många skäl att välja ekologiskt. Förutom att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel får användas försöker man spara på jordens resurser så mycket det går. Och även djurhållningen är schysstare. Så välj ekologiskt - bra för dig, naturen och djuren!

  Läs också: 5 eko-varor som är bra att välja.

 • Klimatguidade recept

  Med våra klimatguidade recept vill vi hjälpa dig att minska din klimatpåverkan i vardagen. Med ett till tre gröna löv indikeras receptens klimatpåverkan. Tre löv innebär minst klimatpåverkan, men även ett löv är ett steg i rätt riktning!

  Läs också: Så blir du klimatsmart.