Vad ska man välja?

Närproducerat eller ekologiskt?

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.

Vad är närproducerad mat?

Maten är mer närproducerad ju närmare dig den produceras rent geografiskt. Det kan handla om att välja mat från lokala gårdar i din närhet. Men det kan också handla om att välja mat från Sverige istället för andra länder.

Varför är närproducerad mat bra?

  1. Mat som producerats i Sverige är ofta bättre för klimatet och har producerats med bättre djurskydd.
  2. Köper du svensk mat stöttar du också svenska bönder och den svenska matförsörjningen.
  3. Dessutom smakar det gott, bland annat tack vare våra långa ljusa dagar på sommaren.

Läs mer: 15 anledningar att välja svenskt

Varför är ekologisk mat bra?

Det finns många skäl till varför det är bra att välja ekologiskt. Förutom att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel får användas försöker man spara på jordens resurser så mycket det går. Och även djurhållningen är schysstare. Så välj ekologiskt - bra för dig, naturen och djuren!

Läs också: 5 varor som är bra att välja eko

Är det bättre att köpa närproducerat eller ekologiskt?

Det finns inget enkelt svar på det. Det beror på vilket livsmedel vi pratar om och hur det produceras/odlas och var, samt om det är småskaligt eller storskaligt?  Ekologiskt innebär ju att färre skadliga ämnen hamnar i maten och naturen, medan närodlat gör att transporterna minskar.

Vi vill gärna stödja de svenska bönderna och deras arbete. Så om möjligt, välj kombon: Ekologiskt och svenskt!

Varför är ekologisk mat lite dyrare?

  1. Ekologiska grödor växer långsammare och skörden kan bli mindre utan konstgödsel.
  2. Djuren har större ytor att röra sig på, extra stora som du väljer KRAV-märkt.
  3. Ekologisk mat måste hanteras separat, vilket bland annat kan innebära dyrare transporter.
  4. Omställningstiden från konventionell odling kan ta flera år och då ska marken "renas", och inget ekologiskt får odlas.

Kan mat som transporterats långt vara mer klimatsmart än närproducerad mat?

Det behöver inte vara så, men det kan vara så. Ofta sker transporterna mycket energieffektivt när det gäller större volymer där man som stor aktör kan ställa krav på transportsätt. Men det är klart om grannbonden cyklar med sina grödor till butiken är ju det att föredra.

Vad är bäst - att äta vegetariskt eller ekologiskt?

Ekologiskt är bättre för miljön och vegetariskt är bra för klimatet. Så det finns inget generellt svar på den, utan beror på vad du tycker är viktigt. Varför inte prova kombon!

Varför är det bra att handla mat i säsong?

När maten är i säsong smakar den som bäst, ligger näringsmässigt på topp och har låg klimatpåverkan. Mycket går dessutom att plocka eller köpa för att frysa in själv, som bär, svamp, vaxbönor, hackad gul lök och kryddor som gräslök och persilja.

Hur vet jag när maten är i säsong?

Här hittar du en lista på vilka grönsaker och frukter som är i säsong just nu. Passa på att laga god mat med råvaror i säsong!

Hur vet jag vad som är ekologiskt och svenskt?

Håll utkik efter märkningar på hyllan och förpackningarna. Här kan du läsa mer om märkningar av mat.

Välj gärna svenska råvaror

Välj gärna svenska råvaror

Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror
Vad betyder märket?

Vad betyder märket?

Här är listan på märkningar att hålla utkik efter när du vill handla svensk mat, och vad de olika märkena betyder.

Till listan

Artiklar (1419)

Så kan du hjälpa till!

5 sätt att stötta bönderna

Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.

Framtidens ost

Matpionjärerna: Svedjan Ost

Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten

Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.

Folke

Recept med Folke-ost

Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?

Råvarukunskap!

Svenska sädesslag!

Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!