Frukternas paradis

Matpionjärerna: Orelund Gård

Mitt i den skånska myllan hittar man Orelunds fruktodling och gårdsbutik, ett prunkande frukt- och gröntparadis i regi av systrarna Nilsson som odlar allt från äpplen och päron till jordgubbar och tomater. Dessutom bjuder de på bästa tipsen för att lyckas med jordgubbsodlingen.

Matpionjärerna – Orelunds Gård

– Nästan ingen åker härifrån utan att köpa med sig en påse klarröda flavancetomater, säger Madeleine Nilsson. 
Tillsammans med sin syster Alexandra driver hon Orelunds Gård mellan Simrishamn och Kivik, en frukt- och gröntdestination på Österlen. Systrarnas resa med gården började år 2020 när det par som hade drivit den i decennier lade ut sitt blomstrande livsverk till försäljning, samtidigt som systrarna Madeleine och Alexandra satt i Malmö och längtade hem till Österlen.
– Vi växte upp på en växtodling i närheten och efter sju år i Malmö längtade vi båda hem. Jag var klar med min lantmästarutbildning, Alexandra var redovisningsekonom och vi ville göra något tillsammans, berättar Madeleine.

De sneglade båda på Orelund och satte snart igång med ett gediget förarbete – kalkyler på såväl siffror som jordbruk – för att kunna visa på en hållbar affärsplan. Den här fruktodlingen var precis vad de ville ägna sig åt.
– Fördelen var ju att det redan var ett så etablerat varumärke och att gården hade varit i bruk så länge, säger Madeleine.

Kalkylerna gick ihop och i maj 2020 tog systrarna tillsammans över gården som idag bär namnet Nilssons på Orelund AB. Till en början fick Madeleine och Alexandra hjälp av de tidigare ägarna John och Britt Orelind, men också av sina föräldrar som är vana jordbrukare.

På Orelunds Gård har det skördats frukter sedan slutet av 1800-talet, för 30 år sedan fick gården ett 4 000 kvadratmeter stort växthus och för 20 år sedan föddes gårdsbutiken Gröna Butiken. Idag består Orelund av 33 hektar fruktodling – äpplen, päron, plommon och sötkörsbär samt bärodling, växthus och gårdsbutik. Gårdsbutiken Gröna Butiken, som förutom frukt och grönt från gården även säljer ostar, bröd och delikatesser från lokala producenter, har dessutom blivit en självklar destination för matintresserade på Österlen.

Sedan starten har Alexandra och Madeleine förutom äpplen, päron och plommon också odlat sötkörsbär som blivit en favorit bland kunderna – och så jordgubbarna förstås.
– Tidigare i våras satte vi upp två nya tunnlar och planterade de första jordgubbsplantorna. Först ut blev Flair och Favori, två tidiga sorter som vi hoppas kunna skörda redan nu i maj. Förutom dem odlar vi även sorterna Elsanta och Florentina.

Även om Madeleine och Alexandra var beredda på mycket jobb så hade nog ingen kunnat förbereda dem på exakt hur mycket jobb det faktiskt är att driva en fruktodling. Och plötsligt blev väderappen den allra viktigaste funktionen på telefonen. Den sena frosten i fjol gjorde till exempel att en stor del av äpplena fick frostskador – vilket genast nedgraderar frukten till industrifrukt istället för konsumtionsfrukt.
– När man jobbar såhär är vädret nästan allt. Och nu med klimatförändringarna har det blivit ännu svårare att planera skörd och olika moment på odlingarna, säger Alexandra.

Men trots utmaningarna finns stora planer för framtiden. Kanske blir det ett kafé i anslutning till butiken eller ett eget kyllager. Och när det gäller vad man kan odla känns möjligheterna oändliga. Just nu surrar idéer på olika paprikasorter, snacksgurka och chili. Men framför allt försöker systrarna på Orelund att ta en dag i taget för att steg-för-steg bygga upp de där delarna som vädret inte kan lägga sig i.
– Det är en utmaning att jobba under bar himmel. Det är oförutsägbart, men det är också därför vi älskar det, konstaterar Alexandra.

Matpionjärerna

Madeleine och Alexandra Nilsson bland jordgubbsplantorna på Orelunds Gård.

Artiklar (1550)

Framtidens ost

Matpionjärerna: Svedjan Ost

Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten

Framtidens frön

Matpionjärerna: Warbo Kvarn

I hjärtat av Sörmland hittar man Warbro Kvarn, familjeföretaget som odlar och förädlar ekologiskt spannmål.

Vad ska man välja?

Närproducerat eller ekologiskt?

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.

Naturens råvaror

Matpionjärerna: Bergmans fisk & vilt

Prisbelönt och lokalproducerat mathantverk – Buffé har besökt butiken och rökeriet Bergmans Fisk och Vilt i utkanten av Vilhelmina i Lappland. Dessutom får vi lära oss att röka fisk.