För en god morgondag

7 fördelar att välja svenskt

Sveriges bönder står för en stor del av maten i våra hyllor och det är ett sortiment som växer. Svensk matproduktion borgar för kvalitet och omsorg som är unik på många sätt. Det kan vi i Sverige vara stolta över.Växtodling och betande djur bidrar till ett öppet landskap med åkrar, ängar och hagar. Genom att välja varierad svensk mat hålls den svenska landsbygden levande och den biologiska mångfalden gynnas.

1. Lokalt producerat

Växtodling och betande djur bidrar till ett öppet landskap med åkrar, ängar och hagar. Genom att välja varierad svensk mat hålls den svenska landsbygden levande och den biologiska mångfalden gynnas.

2. Sverige har ett av världens bästa djurskydd

Svenska grisar, kor, får och lamm är uppfödda med en av världens mest omfattande djurskyddslagstiftningar. I Sverige är bönderna duktiga på att efterleva lagar och djuren mår bra. I Sverige är det dessutom lag på att kor ska få gå fritt utomhus under delar av året. Läs mer om hur ICA tar ansvar för djuren.

3. Symbolen Svensk Fågel skapar enkelhet

Märket Svensk Fågel garanterar svensk kyckling och kalkon från svenska gårdar. Det ställer hårda krav på djuromsorg och att ingen antibiotika ges till friska svenska fåglar. Alla kycklingar i Svensk Fågel springer fritt i uppvärmda stallar. Kycklingen från Svensk Fågel är garanterat fri från salmonella. Så håll utkik efter märket!

4. Ingen antibotika till friska djur

I Sverige får inte antibiotika ges till djur förebyggande utan enbart restriktivt på veterinärs inrådan.

5. I Sverige har vi nolltollerans mot salmonella

I Sverige har vi salmonellaprogram som lantbrukare och näring arbetat aktivt med under lång tid. Om salmonella påträffas på en svensk gård får djuren inte skickas till slakt och hela gården saneras. Detta är unikt inom EU.

6. Svenska grisar har knorren kvar

När grisar stressas av trångboddhet eller en karg miljö ökar risken för att grisarna börjar bita på varandras svansar.  I Sverige har gårdarna anpassats med större boxar och mycket strö som främjar grisarnas naturliga beteende. Grisar som får mycket strö blir lugnare och gladare.

7. Symbolen Svenskt kött skapar enkelhet

Märket Svenskt kött betyder att djuren är: födda, uppfödda, slaktade, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Håll utkik efter det!

Visste du att...

Svenska grisar, kor, får och lamm är uppfödda med en av världens mest omfattande djurskyddslagstiftningar. I Sverige är bönderna duktiga på att efterleva lagarna och djuren mår bra.

Vad betyder märket?

Vad betyder märket?

Här är listan på märkningar att hålla utkik efter när du vill handla svensk mat, och vad de olika märkena betyder.

Till listan
Välj gärna svenska råvaror

Välj gärna svenska råvaror

Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror