Gurka på ögonen, som bakisbotare, för att få bort dålig andedräkt och sist men INTE minst till olika ljuvliga maträtter. Vi slår helt enkelt ett megagurkigt slag för denna slangformade älskling.

Elin Nordström
Tips:Här hittar du alla våra recept med gurka!

 • Dålig andedräkt?

  Luktar du gammal grävling i truten kan några skivor gurka hjälpa mot doftinfernot som pågår i munnen. Tryck skivorna mot gommen och vips luktar du nyplockad blombukett.

 • Bakis?

  Om du vill förhindra att vakna med ett huvud tyngre än cement kan du knapra i dig ett par skivor gurka. Dessa raringar innehåller nämligen tillräckligt med socker, B-vitaminer och elektrolyter för att fylla på med de viktiga näringsämnen som kroppen förlorat.

 • Tröttmössa?

  Tröttare än en sömntörstade koala? Istället för en kopp kaffe eller en energidryck kan du testa att knapra i dig gurka. Gurka är en bra källa till B-vitaminer och kolhydrater som snabbt ger dig energi.

 • Svullna ögon?

  Gurka innehåller askorbinsyra som suger ut den överflödiga vätskan runt ögonen och gör att de ser aningen piggare ut.

5 recept med gurka

 • Gurk- och pepparrotssnaps

  Alkoholfri snaps passar att servera till alla runt festbordet. Pepparrots- och gurksnaps har rejält bett av pepparrot, vill du ha en mildare snaps så är det bara att dra ner på mängden pepparrot. Servera snapsen väl kyld.

  - Gurk- och pepparrotssnaps

  Spara

 • Lax- och gurksnittar

  Krämig laxröra med smak av lime och stingig wasabi serverat på gurkskivor istället för bröd. Snabbfixat och fräscht. Toppa gurksnittarna snyggt med svarta sesamfrön och krasse.

  - Lax- och gurksnittar

  Spara

 • Gurka med granité och dillglass

  Gurka i olika former är en uppfriskande och överraskande dessert. Gurkgranitén blir som en isglass eller sorbet och passar perfekt tillsammans med den krämiga dillglassen och krispiga gurkbitar. Receptet kommer från Fotografiska museets restaurang.

  - Gurka med granité och dillglass

  Spara

 • Gurkdrink med mynta

  Sekanjabin är en svalkande persisk gurkdrink med vinäger som ger en oväntad frisk syra. Färskpressad limejuice, mynta och skivad gurka smaksätter sommarens nya favoritdrink!

  - Gurkdrink med mynta

  Spara

 • Gurksallad med ingefära och koriander

  Klockren till karrén! Gurka och salladslök blandas med en dressing på ingefära, lime och koriander och blir till en fräsch och smakrik sallad. Toppa med cashewnötter eller jordnötter för gott crunch.

  - Gurksallad med ingefära och koriander

  Spara