Hoppa till sidans innehåll

Gurka på ögonen, som bakisbotare, för att få bort dålig andedräkt och sist men INTE minst till olika ljuvliga maträtter. Vi slår helt enkelt ett megagurkigt slag för denna slangformade älskling.

Elin Nordström
Tips:Här hittar du alla våra recept med gurka!

 • Dålig andedräkt?

  Luktar du gammal grävling i truten kan några skivor gurka hjälpa mot doftinfernot som pågår i munnen. Tryck skivorna mot gommen och vips luktar du nyplockad blombukett.

 • Uttorkad?

  Du kanske hört att det är lika mycket vatten i en gurka som i världens hav? Slanggurka har nämligen ett vatteninnehåll på 96,5%, och eftersom salthalten i världens hav snittar på knappt 3,5% kan det sägas att det är lika mycket vatten i gurka som i havsvatten. Låter rimligt? Ett tips för att undvika uttkorkning hos de små: ge dem ett gäng gurkskivor att knapra på!

 • Vitaminbrist?

  Nog för att näringsämnena i gurkan är utspädda, men en stadig bit på 100 gram står ändå för 32% av vitamin K, 12,5% av C-vitamin och 8% av kalium sett till det genomsnittliga dagsehovet hos en människa.

 • Svullna ögon?

  Gurka innehåller askorbinsyra som suger ut den överflödiga vätskan runt ögonen och gör att de ser aningen piggare ut.

5 recept med gurka

 • Gurk- och lime sour med ingefära

  Perfekta alkoholfria drinken. Den är väldigt läskande och precis så sötsyrlig som en drink ska vara. Drinken går snabbt att göra: mixa gurkan med limesaft, ingefära och socker. Sila och blanda i kikärtspad och skaka ordentligt. Klart att servera!

  - Gurk- och lime sour med ingefära

  Spara

 • Pressgurka

  Delikat och utsökt pressgurka. Charmant klassiker, skivad gurka i effektfull ättikslag. Idealisk till mustiga grillade köttbitar. Makalöst gott också till köttbullar med kokt potatis.

  - Pressgurka

  Spara

 • Varm gurksallad med mynta

  Ett fräscht tacostillbehör som är enkelt att göra och tillför syra i tacon. Salladen görs på gurka som steks, och smaksätts med lime, mynta och salladslök.

  - Varm gurksallad med mynta

  Spara

 • Grillad asiatisk sallad i nam jim-dressing

  En grillad sallad med pak-choi, gurka, sojabönor och späda rädisor, toppat med sötsyrlig nam jim-dressing. Servera gärna med kyckling – och ris eller nudlar för en mer mättande sallad.

  - Grillad asiatisk sallad i nam jim-dressing

  Spara

 • Gurk- och limelemonad 

  En frisk och lagom söt lemonad blir en läskande dryck till mat, prat och sällskap. Gurka ger den rätta sommarkänsla till den här lemonaden med lime och fräsch mynta. Perfekt dryck för en dag i bersån.

  - Gurk- och limelemonad 

  Spara