Bli ett proffs

Allt du behöver veta om kolhydrater

Finns det något näringsämne så omdiskuterat som kolhydraterna och deras vara eller icke vara för en välmående och välpresterande kropp? Faktum är att kolhydraterna har sina klara fördelar och det intressanta är kanske vilken typ av och i vilken omfattning de intas.
Vill du veta mer? Se våra tips till kolhydratladdning.

Vad är kolhydrater?

Att navigera i i kolhydrats-djungeln är inte lätt, vi har träffat ICAs dietist Paula Frösell, som här ger oss lite fakta.

Kolhydrater är samlingsnamnet på olika sockerarter och består, som namnet antyder, av kol och vatten ihopsatt till kedjor av varierande längd. Beroende på hur strukturen ser ut så bildas olika typer av kolhydrater, varav sackaros, rent vitt socker, är exempel på en och kostfibrer på en annan.
Andra välbekanta kolhydrater är laktos som finns naturligt i mjölkprodukter, fruktos, dvs fruktsocker, och stärkelse som finns i potatis.

Att utesluta kolhydrater helt vore alltså att även ta bort sådant som frukt och mjölk, vilket i så fall också skulle innebära en förlust av andra viktiga näringsämnen, t ex vitaminer och mineraler, i dessa livsmedel. Det man däremot ska se upp med är rent vitt socker som finns i läsk, kakor och godis.

Varför behövs kolhydrater?

Först och främst utgör de en viktig energikälla som, om vi utesluter den helt, kommer att behöva produceras av kroppen själv av protein för att hjärnan, nerver och röda blodkroppar ska få energi. Ett så lågt kolhydratintag är dock förenat med risker på längre sikt. Glukos, den nedbrutna formen av kolhydrater, är nämligen det enda bränsle som hjärnan kan leva på. Kolhydrater är därmed en väldigt viktig energikälla för oss människor.

Kolhydrater är extra viktigt för dig som tränar

Den energi som de genererar lagras som glykogen i musklerna och är viktig för att klara fysisk ansträngning. Inlagringen pågår hela tiden och för att detta ska kunna ske är regelbundna måltider viktiga för att på så sätt ha kolhydrater på väg in i musklerna i ett jämnt flöde. Då bygger du upp dina energilager i musklerna och orkar bättre ett intensivt träningspass.

Den här kolhydratuppladdningen kan gärna pågå ett par dagar före ett intensivt träningspass, en tävling eller en match och då gäller det att hitta en lämplig nivå på intaget av kolhydrater. Strax före passet bör du äta ett kolhydratrikt mellanmål, snabbare kolhydrater om det är ett snabbt och intensivt pass och långsammare om det är ett längre träningspass som väntar. Läs gärna mer om hur du laddar inför träningen här.

Även återhämtningen blir effektivare med ett intag av kolhydrater och därför bör du efter passet äta en måltid som innehåller kolhydrater, som en smörgås, en smoothie eller en frukt. 

Lagom är bäst

Som med så mycket annat när det gäller kroppen, välbefinnande och prestation gäller det att känna sig fram till vad som passar just dig bäst även när det gäller kolhydrater. Testa dig fram så kommer du underfund med vad som passar just dig bäst!

ICAs dietist, Paula Frösell

ICAs dietist

Låt oss presentera Paula Frösell, en expert på matens betydelse för hälsan. Hon är legitiemrad dietist, vilket innebär att hon har en akademisk examen och att hennes yrkesutövande är godkänt av Socialstyrelsen. Henne kan du exemeplvis möta här på ica.se, i ICAs sociala kanaler eller i Buffé. Med lite tur kan du också stöta på henne i din lokala ICA-butik där hon guidar till nyttigare val i vardagen.

Namn:
Paula Frösell
Gör:
Är legitiemrad dietist och arbetar som dietist på ICA
Last:
Kiwi och chokladdesserter
Favoriträtt:
Är svag för asiatiska smaker som ingefära, lime och koriander
Lägger aldrig på tallriken:
Blodpudding
Motto:
Balans - äter du övervägande hälsosamt så finns utrymme för guldkant lite då och då

Artiklar (596)

Inför långdistansloppet!

Kolhydratladdning - så funkar det

ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.