Få koll på näringsdeklarationen
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Finns det något näringsämne så omdiskuterat som kolhydraterna och deras vara eller icke vara för en välmående och välpresterande kropp? Faktum är att kolhydraterna har sina klara fördelar och det intressanta är kanske vilken typ av och i vilken omfattning de intas.
Vill du veta mer? Se våra tips till kolhydratladdning.
Att navigera i i kolhydrats-djungeln är inte lätt, vi har träffat ICAs dietist Paula Frösell, som här ger oss lite fakta.
Kolhydrater är samlingsnamnet på olika sockerarter och består, som namnet antyder, av kol och vatten ihopsatt till kedjor av varierande längd. Beroende på hur strukturen ser ut så bildas olika typer av kolhydrater, varav sackaros, rent vitt socker, är exempel på en och kostfibrer på en annan.
Andra välbekanta kolhydrater är laktos som finns naturligt i mjölkprodukter, fruktos, dvs fruktsocker, och stärkelse som finns i potatis.
Att utesluta kolhydrater helt vore alltså att även ta bort sådant som frukt och mjölk, vilket i så fall också skulle innebära en förlust av andra viktiga näringsämnen, t ex vitaminer och mineraler, i dessa livsmedel. Det man däremot ska se upp med är rent vitt socker som finns i läsk, kakor och godis.
Först och främst utgör de en viktig energikälla som, om vi utesluter den helt, kommer att behöva produceras av kroppen själv av protein för att hjärnan, nerver och röda blodkroppar ska få energi. Ett så lågt kolhydratintag är dock förenat med risker på längre sikt. Glukos, den nedbrutna formen av kolhydrater, är nämligen det enda bränsle som hjärnan kan leva på. Kolhydrater är därmed en väldigt viktig energikälla för oss människor.
Den energi som de genererar lagras som glykogen i musklerna och är viktig för att klara fysisk ansträngning. Inlagringen pågår hela tiden och för att detta ska kunna ske är regelbundna måltider viktiga för att på så sätt ha kolhydrater på väg in i musklerna i ett jämnt flöde. Då bygger du upp dina energilager i musklerna och orkar bättre ett intensivt träningspass.
Den här kolhydratuppladdningen kan gärna pågå ett par dagar före ett intensivt träningspass, en tävling eller en match och då gäller det att hitta en lämplig nivå på intaget av kolhydrater. Strax före passet bör du äta ett kolhydratrikt mellanmål, snabbare kolhydrater om det är ett snabbt och intensivt pass och långsammare om det är ett längre träningspass som väntar. Läs gärna mer om hur du laddar inför träningen här.
Även återhämtningen blir effektivare med ett intag av kolhydrater och därför bör du efter passet äta en måltid som innehåller kolhydrater, som en smörgås, en smoothie eller en frukt.
Som med så mycket annat när det gäller kroppen, välbefinnande och prestation gäller det att känna sig fram till vad som passar just dig bäst även när det gäller kolhydrater. Testa dig fram så kommer du underfund med vad som passar just dig bäst!
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Varför behöver vi protein? Hur mycket behöver vi? Och vilka proteinkällor finns det?
ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Hur farligt är det egentligen med akrylamid? Vi djupdyker ner i ämnet.
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.