Hoppa till sidans innehåll

Ordna en generös dryckesbuffé till festen och låt gästerna förse sig själva – eller servera varandra. Stämningen blir avslappnad och du som värd eller värdinna behöver inte springa runt och fylla på dryck. Socialt och smidigt!

Text: Therese Elgquist

En generös dryckesbuffé erbjuder något för alla smaker. Med dryckesroade gäster kan det vara värt att välja både ett lätt och ett kraftfullt rött vin, ett friskt och fruktigt vitt vin och kanske ett som är lite fylligare. Flera sorters öl brukar också vara uppskattat – från ljus lager till fyllig ale och kanske en stout. Flaskor med skruvkork eller bag-in-box är bra när folk tar dryck vid olika tillfällen.

Drycker för alla

Se till att ha flera val av alkoholfritt, och inte bara saft och läsk! Både alkoholfritt öl, vin och någon trevlig äppelmust eller torrare cider gör det festligt för alla – och kvaliteten i dag är bättre än någonsin. Färgglada drinkar kan också göras alkoholfria. Uteslut bara alkoholen, eller byt ut den mot koncentrerad juice, så kan alla skåla flott. Om det är barn med på festen är det trevligt att ställa fram olika drickor så att även de små kan blanda skojiga drinkar.

Eget smaksatt vatten är praktiskt – och ekonomiskt.

Det räcker med några klyftor lime eller citron och myntablad för att festa till ditt vanliga kranvatten. Låna olika kannor och karaffer av vänner och bekanta. Många äger annars en sodamaskin, så hör dig för.

Håll drycken kyld

Isen är viktig på en dryckesbuffé, för att hålla drycken väl kyld hela festen och göra drinkarna svalkande goda. Häll vatten och rikligt med is i en stor skål eller balja och förvara drycken i. Om det är en fest med många gäster och mycket dricka funkar badkaret utmärkt som ”dryckeskyl”.

Frys in egna isbitar med bär i, det ser vackert ut i drinken och är garanterat poppis hos barnen. Frysta vindruvor är ett annat kul sätt att hålla drycken kall.

Tips till drinkbuffén

 • Snabb välkomstbål

  Snabb välkomstbål

  Ont om tid? Gör den här spansk klassikern, en läskande sangria till gästerna. Bienvenidos a la fiesta!

  › Recept, snabb sangria

 • DIY ginger beer

  DIY ginger beer

  Med 5 ingredienser, lite förberedelse och en timme i kylskåp så kan du snart stoltsera med din hemmabryggda ginger beer. Kryddig, svalkande och helt alkoholfri.

  › Recept, hemgjord ginger beer

 • Gangsterlemonad

  Gangsterlemonad

  Hemligheten i den här lemonaden är gangstermynta, den marockanska myntan som heter så. Hittar du inte den i butik går det förstås lika bra med vanlig mynta, det är magiskt gott tillsammans med sötman och citronens syrlighet.

  › Recept, marockansk lemonad

 • Spara tid! Vodkadrink för många

  Spara tid! Vodkadrink för många

  Kicka igång festen med en fruktig drink. Men istället för att blanda en drink i taget blandar du den här i en stor bål dagen innan och låter stå i kylskåpet. Det gäller att göra det lätt för sig, värdar och värdinnor ska också hinna ha kul!

  › Recept, seabreeze-bål

 • It's Pimm's cup o'clock!

  It's Pimm's cup o'clock!

  Likören Pimm's cup, ginger ale, citron och jordgubbar (gärna frysta, så håller drinken sig kall längre!) kan det inte bli annat än en smaksuccé. Som en liten bonus är receptet beräknat för 6 drinkar.

  › Recept, Pimm's cup

 • Fryst, fruktig och flärdfullt!

  Fryst, fruktig och flärdfullt!

  Vare sig värmen kommer från solens strålar eller ett trångt dansgolv - den här svalkar garanterat. Går inte att förbereda i förväg, men å andra sidan är en frozen margarita hälften dessert, hälften drink och hundra procent värd.

  › Recept, frozen mango margarita