Bacon i stekpanna
1. Stek inte i torr panna. I princip friteras bacon i sitt eget fett, men i torr panna rinner fettet ut och räcker inte till. Använd lite fett (smör, olja eller rapsoljeblandning). Fettet ska hettas upp innan du lägger i baconskivorna.
2. Använd medelstark värme. På för låg värme blir bacon kokt, och på för hög värme blir det brännt. När smör/olja bryns men inte bränns är det lagom temperatur.
3. Stek inte mer bacon åt gången än det får plats på stekpannans yta. (har du en panna med tjock botten bevaras värmen bättre och har du en stekpanna med höga kanter blir det mindre stänk från fettet).
4. Lägg försiktigt ut baconskivorna platt i pannan.
5. Rör inte om i pannan. Rör du om sjunker temperaturen i pannan och baconskivorna släpper en massa vätska. Sker detta är det viktigt att hälla bort vätskan så baconet inte blir kokt istället för stekt.
6. Vänd när kanterna precis börjar bli rödbruna längst ut.
7. Låt rinna av på hushållspapper.