Hoppa till sidans innehåll

Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen. Här berättar vi hur du gör. Ska du göra till färre går det såklart utmärkt att steka ditt bacon i micron, i stekpannan eller till och med i våffeljärnet. Håll till godo, vi har tipsen för det med!

Artikel i samarbete med Tulip Text: Isabelle Pedersen

Såhär gör du bacon i ugn!

 • Lägg baconskivorna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och stek i ugn på 220 °C ca 7–9 minuter.

 • Ta ut baconen ur ugnen när de har blivit knapriga. Tiden varierar något beroende på ugn, men efter cirka 7-9 minuter. Låt dem sedan rinna av på en tallrik som du täckt med lite hushållspapper. På så sätt får du enkelt bort överflödigt fett.

Andra vägar till krispigt bacon

 • Bacon i stekpanna

  1. Stek inte i torr panna. I princip friteras bacon i sitt eget fett, men i torr panna rinner fettet ut och räcker inte till. Använd lite fett (smör, olja eller rapsoljeblandning). Fettet ska hettas upp innan du lägger i baconskivorna.

  2. Använd medelstark värme. På för låg värme blir bacon kokt, och på för hög värme blir det brännt. När smör/olja bryns men inte bränns är det lagom temperatur.

  3. Stek inte mer bacon åt gången än det får plats på stekpannans yta. (har du en panna med tjock botten bevaras värmen bättre och har du en stekpanna med höga kanter blir det mindre stänk från fettet).

  4. Lägg försiktigt ut baconskivorna platt i pannan.

  5. Rör inte om i pannan. Rör du om sjunker temperaturen i pannan och baconskivorna släpper en massa vätska. Sker detta är det viktigt att hälla bort vätskan så baconet inte blir kokt istället för stekt.

  6. Vänd när kanterna precis börjar bli rödbruna längst ut.

  7. Låt rinna av på hushållspapper.

 • Bacon i micro

  Att steka bacon i micro fungerar oväntat bra, särskilt om du inte ska göra bacon till så många. Lägg hushållspapper på en tallrik och placera 3-4 skivor bacon på pappret. Lägg sedan ett lager hushållspapper till över baconet och kör på full effekt i micron cirka 3 minuter. Håll lite koll så lär du dig till slut hur ditt favoritbacon blir bäst i just din micro.

 • Bacon i våffeljärn

  Passar förvånansvärt bra att steka bacon i våffeljärn. Temperaturen i ett varmt järn är perfekt så det är bara att tuta och köra. Se till att rengöra ordentligt sen bara, så inte alla dina våfflor smakar bacon sen. Om du inte föredrar det då förstås!

3 goda recept med bacon

 • Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar

  Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar

  Förtjust i kroppkaka? Ta genvägen via potatispastan gnocchi i denna matiga pytt med kroppkakans smaker. Bacon, kryddpeppar och lingon ger den rätta touchen. Bjud med små fina gröna ärter och rårörda lingon. Husmanskost med en modern, italiensk twist!

  - Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar

  Spara

 • Vodkapasta

  Vodkapasta

  Vodkapasta är ett riktigt smarrigt och gott recept. Smaken av det salta baconet passar perfekt till vodkapastasåsen som smaksätts med chiliflakes och vitlök. Vodkapasta gör sig allra bäst med pasta penne vars form gör att den goda såsen enkelt följer med upp från tallriken.

  - Vodkapasta

  Spara

 • Raggmunk i ugn med bacon

  Raggmunk i ugn med bacon

  Favoriten i många hem kan nog vara raggmunk och här görs den i en långpanna med bacon på toppen vilket ger en god och knaprig yta! Skjut in i ugnen och låt den stå i cirka 20 minuter. Passa på att under tiden röra ihop lingonen som är det självklara tillbehöret. Husmanskost när den är som bäst!

  - Raggmunk i ugn med bacon

  Spara