Hoppa till sidans innehåll

När andra världskriget märktes av i köket och vardagsvarorna inte längre gick att handla fritt gällde det för husmödrarna att vara påhittiga. Vad sägs om falsk kalvfärs eller kokt kråka till middag?

Caroline Carlander


Under 40-talets ransoneringstider gick godsaker som kött, havregryn, grädde och mjölk inte längre att handla fritt. Istället delades ransoneringskort ut till såväl barn som vuxna, som visade i vilken mängd de fick handla varor.

Man tager det man haver
För att ta vara på den dyrbara maten var husmödrarna tvungna att ta till en hel del kreativa lösningar i köket. Befolkningen uppmanades bland annat att inte diska ur grötkastrullen, utan istället fylla den med vatten så att de gamla resterna blandades med den nya gröten vid nästa kok. Och när fläsk var svårt att få tag på fick man utnyttja andra typer av kött. Vad sägs om rätter med kråka, grävling eller ekorre? Ja, när det kom till matlagning gällde det att ta fram sin mer uppfinningsrika sida!

Motvilliga vegetarianer 
För att få i sig alla viktiga näringsämnen råddes befolkningen till att äta mer svenska rotfukter, grönsaker, frukter och bär. Många saltade in grönsaker och lade dem i ättiksspad. Potatisen kokades med skalet på, för att ta vara på hela frukten och inte missa viktiga vitaminer. Men den ökade vegetarianismen var troligen ganska motvillig. Många klassiska kötträtter gjordes om till nya versioner med grönsaker, som falsk kalvfärs och sellerischnitzel. Allt för att försöka leva på som vanligt. 

Ersättningsprodukter
Men klarade sig svenskarna verkligen utan kaffe och smör? Nja, för varor som var särskilt svåra att klara sig utan i vardagen togs det fram ersättningar. Bland annat gjordes kaffe på växten cikoria och ICA tog fram en egen utspädningslösning kallad Icafé. 

Källor: Kalmar läns museum, Svenska öden och äventyr

2 kristidsrecept & 1 lyxig klassiker

 • Kålsoppa

  Trots råvarubristen hade många svenskar tillgång till vitkål, potatis och morötter, och av dem kunde man lätt trolla fram en mättande soppa som var bra för både plånboken och hälsan.
  Kålsoppa

 • Potatisbröd

  Hade man potatis över från gårdagens middag var potatisbröd ett bra val för att ta vara på resterna. Det saftiga brödet passade dessutom utmärkt att servera till kålsoppan.
  Potatisbröd

 • Coeur de filét Provencale

  De som hade det lite bättre ställt kunde avnjuta denna rätt med smak av örter som för tankarna till Provence. Trots sitt fransklingande namn är coeur de filét provencale en svensk klassisk rätt, som på 30-talet togs fram av den väl ansedda köksmästaren Julius Karlsson på restaurang Cecil i Stockholm.
  Coeur de filét Provencale