Kålsoppa
Ibland måste man koka soppa på en spik - eller kål. I 40-talets Sverige hade man inte alltid så många råvaror att välja på, men vitkål, potatis och morötter hade de flesta tillgång till. Trots sin enkelhet är detta en god och hälsosam soppa som dessutom är en hit för hushållskassan. Servera gärna soppan med potatisbröd.
Ingredienser
4 portioner
ca 500 g vitkål
2 morötter
2 potatisar
1 gul lök
1 msk smör
2 tsk sirap
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
15 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
salt
peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan bröd till servering.
Energi585 KJ / 140 kCal
Fett4 g
Salt3 g
Kolhydrater19 g
Protein4 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jätte bra grundrecept,jag tog nötfärs och prinskorv i min denna gången, koriander och rosmarin, blev mycket bra smak.
Ronny
2024-11-27Såååå gott gott 🤗🤗🤗men ta fler kryddpeppar och lagerblad 🤗
Anne marie
2024-11-17Kan man mixa soppan också? Är den lika god då?
Marina
2024-11-15Hej Marina! De flesta grönsakssoppor går att mixa men tror att denna är godast att äta som den är, den kommer nog bli rätt tjock om man mixar den. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-11-18