Vitlöksklyftan - allt du behöver veta.

Tips!

Vitlök är en kraftfull liten ingrediens, den tillför djup smak, doft och har dessutom dokumenterade hälsofördelar. Här får du reda på hur du kan använda den och varför den ska ha en självklar plats i ditt kök.
Tips: Här hittar du alla våra recept med vitlök.

Hur ser en vitlöksklyfta ut?

Vitlök är en vit knöl och består av flera vitlöksklyftor. Varje klyfta är böjd som en liten båge, cirka 2 cm lång och täckt av ett tunt vitt eller ljusrosa skal. När skalet tas bort framträder en fast och aromatisk kärna som används i matlagning. 

Vilken är klyftan?

Ett helt vitlökshuvud består av många små klyftor som hålls samman av ett yttre, papperstunnt skal. När du bryter bort det yttre skalet syns de enskilda klyftorna tydligt. Varje klyfta har dessutom sitt eget skal som ska tas bort innan den används. 

Hur hanterar man den?

Vitlök förvaras helst i rumsttempereratur och håller sig längs om den är oskalad. När den har skalats, bör den förvaras i kylskåpet i en tätförsluten burk för att undvika att andra livsmedel tar smakav vitlök. 

För att skala en vitlök kan du lägga den på en skärbräda och trycka lätt med sidan av en kniv, så lossnar skalet enkelt. 

Hur mycket vitlök är det i en vitlöksklyfta?

Mängd varierar men en normalstor vitlöksklyfta väger oftast 3-6gram. Vilket motsvarar ungefär 1 tesked hackad vitlök.

Varför är vitlök bra för kroppen? 

Vitlök innehåller naturligt antibateriella ämnen som kan stärker ditt immunförsvar. Den har länge använts som ett naturläkermedel tack vare sin förmåga att förebygga förskylningar. 

5 recept du måste prova

  1. Vitlöksbröd med rosmarin och ost

    1. Vitlöksbröd med rosmarin och ost

    Betyg 4.3 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    Denna oemotståndliga skapelse är ett så kallat dra-isär-bröd, även känt som pull apart-bröd, där varje bit är fylld med vitlök, rosmarin och ost – perfekt för delning! Tveka inte att baka detta fluffiga, saftiga bröd som garanterat kommer att imponera. 

    Vitlöksbröd med rosmarin och ost
  2. Parmesan & vitlöksröra

    2. Parmesan & vitlöksröra

    Betyg 5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Här har du en röra med mycket sälta! Färskost är den krämiga basen, som du sen smaksätter med parmesan, citronsaft, pressad vitlök och grovhackade ansjovisfiléer.

    Parmesan & vitlöksröra
  3. Grekisk potatis- och vitlöksröra

    3. Grekisk potatis- och vitlöksröra

    Betyg 5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Grekisk vitlöksröra med bas av potatis som får smaklökarna att bara ropa efter mera. Skordalia är en härlig röra av potatis med mycket vitlök som passar perfekt till grillat bröd eller grillade grönsaker.

    Grekisk potatis- och vitlöksröra
  4. Surdegsbröd med bakad vitlökskräm

    4. Surdegsbröd med bakad vitlökskräm

    Betyg 5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Röra på ugnsbakad vitlök kommer att bli en ny favorit, där hela vitlökar bakas i ugnen och blandas med olja och örter. Bred röran på rostat surdegsbröd och servera gärna till soppa.

    Surdegsbröd med bakad vitlökskräm
  5. Aioli

    5. Aioli

    Betyg 3.3 av 5.267 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer

    Det går snabbt att göra din alldeles egna aioli och du får den precis som du vill. Aiolin har en intensiv smak från vitlök och dijonsenap och är ett måste till dina handskalade räkor.

    Aioli

Artiklar Visar 1744 stycken

Recept med sichuanpeppar

Mat från Sichuan!

Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.

Allt om lakrits

Laga och baka med lakrits

Här lär du dig allt du behöver veta om lakrits; som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits och lakritspulver.

Krydda kycklingen rätt

Matskola

Här visar vi vad du kan krydda kyckling och dess olika delar med för att locka fram den godaste smaken.

Få barn att äta grönsaker

Nyttigare vardag med barn

Hur får man barn att äta grönsaker? Kolla in våra tips och recept med gömda grönsaker!