Boosta ditt immunsystem
Må bra!
Gör en stärkande juice eller smoothie fullproppad av nyttiga ämnen.
Tips!
Vitlök är en kraftfull liten ingrediens, den tillför djup smak, doft och har dessutom dokumenterade hälsofördelar. Här får du reda på hur du kan använda den och varför den ska ha en självklar plats i ditt kök.
Tips: Här hittar du alla våra recept med vitlök.
Vitlök är en vit knöl och består av flera vitlöksklyftor. Varje klyfta är böjd som en liten båge, cirka 2 cm lång och täckt av ett tunt vitt eller ljusrosa skal. När skalet tas bort framträder en fast och aromatisk kärna som används i matlagning.
Ett helt vitlökshuvud består av många små klyftor som hålls samman av ett yttre, papperstunnt skal. När du bryter bort det yttre skalet syns de enskilda klyftorna tydligt. Varje klyfta har dessutom sitt eget skal som ska tas bort innan den används.
Vitlök förvaras helst i rumsttempereratur och håller sig längs om den är oskalad. När den har skalats, bör den förvaras i kylskåpet i en tätförsluten burk för att undvika att andra livsmedel tar smakav vitlök.
För att skala en vitlök kan du lägga den på en skärbräda och trycka lätt med sidan av en kniv, så lossnar skalet enkelt.
Mängd varierar men en normalstor vitlöksklyfta väger oftast 3-6gram. Vilket motsvarar ungefär 1 tesked hackad vitlök.
Vitlök innehåller naturligt antibateriella ämnen som kan stärker ditt immunförsvar. Den har länge använts som ett naturläkermedel tack vare sin förmåga att förebygga förskylningar.

Denna oemotståndliga skapelse är ett så kallat dra-isär-bröd, även känt som pull apart-bröd, där varje bit är fylld med vitlök, rosmarin och ost – perfekt för delning! Tveka inte att baka detta fluffiga, saftiga bröd som garanterat kommer att imponera.

Här har du en röra med mycket sälta! Färskost är den krämiga basen, som du sen smaksätter med parmesan, citronsaft, pressad vitlök och grovhackade ansjovisfiléer.

Grekisk vitlöksröra med bas av potatis som får smaklökarna att bara ropa efter mera. Skordalia är en härlig röra av potatis med mycket vitlök som passar perfekt till grillat bröd eller grillade grönsaker.

Röra på ugnsbakad vitlök kommer att bli en ny favorit, där hela vitlökar bakas i ugnen och blandas med olja och örter. Bred röran på rostat surdegsbröd och servera gärna till soppa.

Det går snabbt att göra din alldeles egna aioli och du får den precis som du vill. Aiolin har en intensiv smak från vitlök och dijonsenap och är ett måste till dina handskalade räkor.
Må bra!
Gör en stärkande juice eller smoothie fullproppad av nyttiga ämnen.
Ät dig hälsosam!
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Mat från Sichuan!
Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.
Syrligt!
Här är 11 recept där citronen får glänsa.
Tips och recept
Med dessa recept och enkla tips blir du en mästare på att woka.
Grillskola
Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Laga och baka med lakrits
Här lär du dig allt du behöver veta om lakrits; som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits och lakritspulver.
Matskola
Här visar vi vad du kan krydda kyckling och dess olika delar med för att locka fram den godaste smaken.
Nyttigare vardag med barn
Hur får man barn att äta grönsaker? Kolla in våra tips och recept med gömda grönsaker!