Surdegsgrund

Matskola

Nyfiken pĂ„ att göra egen surdegsgrund och baka mustigt surdegsbröd? Det enda du behöver Ă€r rĂ„gmjöl, vatten och salt... och tĂ„lamod − en surdeg vill inte bli stressad. HĂ€r visar vi, med video och steg för steg, hur du gör surdeg frĂ„n grunden.
Tips: HÀr hittar du alla vÄra recept pÄ surdegsbröd.

Surdeg, så gör du!

Dag 1 – morgon

Häll 1 dl vatten (40°C) med 60 g (ca 1 dl) rågmjöl i en burk med lock. Rör om och sätt på locket. Det ska inte vara helt tätt.

Dag 1–3

Låt blandningen stå i rumstemperatur 3 dygn. Rör försiktigt om varje dag.

Dag 4 – morgon

Tillsätt 120 g rågmjöl och 2 dl vatten (40°C) och rör om.
Låt stå 1 dygn i rumstemperatur med lock på.

Dag 5

Klart! Använd surdegen i baket istället för jäst. Viktigt att surdegen är aktiv, dvs. att den "bubblar" och luktar surt. Är inte surdegen aktiv - börja om från början.

Rör ner 1 dl vatten (40°C) och 60 g rågmjöl i resten av surdegsgrunden. Förvara surdegsgrunden med lock på i kylen.

Kom ihåg

Kom ihåg att ge surdegen ny näring, 1 dl vatten (40°C) och 60 g (ca 1 dl) ekologiskt varje vecka så den håller sig vid liv. Bakar du inte under veckan så häll ut allt utom ca 1/2 dl av surdegsgrunden och ge den sedan ny näring. Då blir det inte så mycket surdegsgrund i burken, eftersom en stor mängd surdegsgrund kräver en större mängd ny näring.

Tips!

Undvik deg i avloppet!

Är du van att stå och skölja ner deg från händerna i diskhon? Ta bara upp lite mjöl i händerna och gnugga dem mot varandra direkt över sophinken. Den överflödiga degen smulas sönder och du kan sedan tvätta av händerna som vanligt.

  • Surdegsformbröd

    Surdegsformbröd

    Betyg 4.6 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer

    Ett saftigt hembakt formbröd gjort pÄ surdeg Àr lyxigt och underbart gott. I degen tillsÀtts vetemjöl, dinkelmjöl och solroskÀrnor, samt lite fÀrsk jÀst för att hjÀlpa surdegen sÀtta fart pÄ jÀsningen. Brödet kalljÀses i kylen över natten innan det grÀddas.

    Surdegsformbröd
  • Surdegsbröd

    Surdegsbröd

    Betyg 4 av 5.57 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer

    Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början pÄ 2000-talet. Att baka surdegsbröd Àr bÄde tidskrÀvande och svÄrt, men ack sÄ gott nÀr det vÀl Àr klart! SÄ sÀtt grunden till din surdeg med lite grovt rÄgmjöl och en stor portion tÄlamod. TillsÀtt kÀrlek och omtanke.

    Surdegsbröd
  • Martins enkla surdegsbröd

    Martins enkla surdegsbröd

    Betyg 4 av 5.92 personer har röstat
    Receptet har 42 kommentarer

    Surdegsbröd Àr otroligt populÀrt och vill du vara riktigt nyttig sÄ Àr det hÀr brödet för dig. Det mÄ ta ett par dagar för att fÄ surdegsbrödet fÀrdigt - men det Àr verkligen vÀrt vÀntan!

    Martins enkla surdegsbröd

Artiklar Visar 1727 stycken

Baka med rester av juicing

Klimatsmart

Ta vara pÄ resterna frÄn juicningen och stoppa dem i bröddegen. Inget svinn, vinn-vinn!

SÄ gör du dill- och ostbröd!

Steg för steg

Prova detta lÀckra bröd med smak av dill och ost till din nÀsta middagsbjudning eller krÀftskiva! Nedan visar vi hur du gör steg-för-steg för att du ska kunna njuta av detta lÀckra bröd flera gÄnger om.

Baka bönbröd

Gott & nÀringsrikt

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar bÄde saftigare och mer nÀringsrikt!