Picklad, inlagd, syrad och karamelliserad rödlök – den mångsidiga löksorten är bra till mycket! Vi lär oss mer om den lila sötsyrliga löken och bjuder på tips, fakta och goda recept.
Här hittar du fler goda
recept med rödlök
Lär dig mer om den söta och syrliga rödlöken.
Torrt och kallt, gärna i en papperspåse.
– Om du vill mildra smaken på rå lök och få den extra krispig: Lägg skalad och skivad eller hackad lök i kallt vatten ca 15 minuter och häll av.
– När du inte ska använda hela löken: Skala, hacka och frys in det som blir över. Ta fram nästa gång du behöver.
Löken har funnits i Nordeuropa sedan förhistorisk tid. Den odlade löken tros härstamma från området kring södra Kaspiska havet i Centralasien och har odlats ända sedan 3000-talet f.Kr. i Kina, Indien och Egypten. Lök odlas i fält genom att plantera så kallad sättlök som växer och blir till en eller flera plantor med själva löken under och blasten över jord. Rödlöken är nära besläktad med den gula men kännetecknas av sin rödlila färg. Säsongen för svensk rödlök varar från september till slutet av mars och den kan odlas i större delen av landet. Rödlök är en viktig smaksättare och ingrediens i många rätter. Den äts ofta rå men passar också utmärkt i matlagning och inläggningar. Ju färskare löken är, desto mildare är den. Vid lagring utvecklas smaken och blir starkare.
… lök är en viktig källa till antioxidanter?
… det är antocyanin som ger rödlöken dess lila färg?
… den skarpa lukten och smaken beror på aminosyror som i kontakt med syre omvandlas till svavelhaltiga ämnen, varav vissa är tårdrivande?