Lär dig mer om olika lökar och inspireras av goda recept med lök!
Salladslök - så gör du!
Älskad sommarprimör
Kan man äta hela salladslöken? Vad är skillnaden mot purjolök? Och hur använder man den i maten? Här får du alla svar om salladslök!
I juni spirar den spänstiga svenska salladslöken! En mild och späd sommarväxt som, trots sitt lite missvisande engelska namn spring onion, grönskar från och med maj ända fram till årets första höstmånad gör intåg. Löken kommer från början från norra Asien, vilket förklarar dess många framträdanden i wokrätter och nudelsoppor, med sällskap av bitig ingefära, syrlig lime och het chili.
Laga mat med salladslök
Hela salladslöken förutom roten går att äta. Hacka gärna ned den rå i till exempel sallader eller stek den en stund i fräscha wokrätter. Möjligheterna är oändliga!
Förutom att löken gör sig fin som smakförhöjare i asiatiska rätter och sommarfräscha sallader, så klarar den spänstiga salladslöken även av att stå på egna ben. Lägg den hel på grillen eller i stekpannan med en rejäl klick smör, och servera de sotade eller smörstekta lökarna till fisk eller grillad halloumi. Det som skiljer salladslöken från andra lökar är dess milda och aningen somriga smaktoner. Dessutom gör salladslökens blygsamma storlek att den snabbt går att tillaga, och precis som alla andra små grönsaker så är den även söt att äta med ögat.
Hur smakar salladslök?
Salladslöken har en mild, härlig smak och krispig textur.
Vad är skillnaden mellan salladslök och purjolök?
Purjolöken är större och har en blast som är något grövre och aningen segare. Den lilla salladslöken består av tätt sittande långa, ihåliga och krispiga blad, vars färg går från vitt vid roten till en härligt pigg och vårgrön bladkrona.
Förvara salladslök
Rå salladslök som blir över vid middagslagning går alldeles utmärkt att förvara, hacka och toppa frukostmackan med, eller för att strö ner i en snabb men smakrik lunchomelett. Oavsett hackad eller hel så trivs den spröda löken bäst längst ner i kylskåpet. Där kan den hålla i ungefär en vecka, och några dagar ytterligare om den skyddas mot etylen och torka i en lufttät behållare. Så passa på att njuta av säsongens skönaste och spädaste lökar! En sommarflört som gärna hade fått hålla i sig året om.
SÄSONG
Den svenska salladslöken finns att tillgå från maj till augusti, och det är nu under dess första månader som löken är som sprödast.
TILLAGNING
De första milda lökarna passar råa i somriga sallader, och de som fått växa till sig i både smak och storlek är fina att tillaga i wokrätter, pajer, crêpes och soppor eller kokt, sotad, alternativt smörstekt hel som spänstigt tillbehör.
PASSAR MED
Salladslöken paras gärna ihop med fisk eller tofu, helst med asiatiska smaker som soja och ingefära. Den passar även med mustiga toner av tomat och smakrik ost, och den milda löksmaken gör sig även fin med andra milda sommargrönsaker.
FÖRVARING
Löken är känslig mot uttorkning och trivs bäst i lufttät behållare i 2–4 °C.
Recept med salladslök
1. Ugnsomelett med salladslök
Varför äter man inte omelett oftare? Det är ju så enkelt och gott! Här är ett recept på en ugnsomelett med salladslök som du smaksätter med soja, sesamolja och sesamfrö. Gott som en del av en asiatisk brunch tillsammans med stekt svamp, jätteräkor eller kyckling.
2. Snabb ramen
Snabb enkel middag eller lunch fixas enkelt med när du gör ramen på snabbnudlar. Lyxa till snabbnudlarna med sojabönor och toppa gärna nudlarna med ägg, srirachasås och salladslök.
3. Smörkokta vaxbönor med salladslök
Smörkokta vaxbönor med salladslök och persilja! Det är riktigt gott det! Den korta säsongen då det finns färska vaxbönor bör firas genom att äta dem just precis så här! Vaxbönor älskar smör! Och vi älskar vaxbönor!
4. Tomatbräserad salladslök med timjan
När salladslöken är i säsong kan man passa på att frossa lite extra i denna goda primör. Här är ett recept där salladslöken får koka en kort stund i en enkel men smakrik tomatsås. Servera varm med nykokt pasta och parmesanost eller kall på en buffé som tillbehör.
Artiklar Visar 1697 stycken
Godaste recepten med ramslök
Äntligen vår!
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Boosta ditt immunsystem
Må bra!
Gör en stärkande juice eller smoothie fullproppad av nyttiga ämnen.
Guide till purjolök
Länge leve den långa löken!
Från Medelhavet med kärlek kommer denna spretigt spänstiga och smaksäkra lök. Nu är det äntligen dags att prisa purjolöken, och låta den resliga grödan ta lika mycket plats på tallriken som den gör i kylen.
Gräslök
En spretig snygging
Gräslök finns året runt i butiken, både färsk och fryst. Men kan man plocka vild gräslök? Och hur använder man gräslök? Här får du svar!
Hacka lök
Lyckas med löken!
Här visar vi steg för steg hur du hackar lök som ett proffs!
Nyttiga recept med grönsaker
Ät mer grönt!
Förlåt om vi är tjatiga, men vi tänker säga det igen: Ät mer grönsaker!
Den ultimata guiden till svampplockning
Den stora guiden!
Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!
Det här visste du inte om tomat
Matfakta!
Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.