Att nötter är nyttigt kanske inte kommer som en chock för många. Men vad innehåller dessa rackare och varför är nötter så himla bra att knapra på? Vi listar 10 nötter som är bra för kroppen.
Tips: Här hittar du alla våra
recept med nötter!
Varför är nötter så bra och vad bidrar de med egentligen? Här listar vi varför du ska äta nötter!
Hmm är inte jordnötter egentligen en baljväxt? JO, det stämmer men vi tar med den för att många kanske förknippar den med en nöt och sen är den också väldigt nyttig. I jordnöten finns Niacin som behövs för kroppens ämnesomsättning, för DNA och för hormonproduktionen. E-vitamin och resveratrol som sägs skydda mot Alzheimers finns också i jordnötter och även magnesium och B-vitaminet tiamin.
Gillar du inte fisk men tycker att valnötter är smaskens, hurra för dig! 100 gram valnötter innehåller 7,5 gram omega 3. Du får också i dig mycket B6-vitamin som är bra för ämnesomsättningen samt bildandet av röda blodkroppar. Har vi glömt något... Jo, magnesium finns också i dessa raringar.
Pistagenötter innehåller mycket fibrer och proteiner. De är fulla av kalium som är bra för nervcellernas och musklernas funktion. De innehåller thiamin och niacin och så har de goda hjärt- och kärlskyddande egenskaper.
Att snaska i sig macadamianötter är inte av ondo. Cirka 20 nötter täcker nämligen dagsbehovet av B-vitaminet tiamin, vilket är viktigt för kroppens ämnesomsättning och de kemiska signalämnen som skickar nervsignaler runt i kroppen. Även järn finns i macadamianötter. Men var lite försiktig, dessa nötter är en av de fetaste på nötmarknaden och kan vara kolesterolhöjande.
Mandlar som egentligen är en stenfrukt är perfekta som mellanmål. De är fullproppade av magnesium, järn och kostfibrer. De innehåller också vitamin E som stärker ditt immunförsvar.
Pekannöten innehåller mest antioxidanter av alla nötter, och behåller man det bruna skalet så innebär det ännu mer antioxidanter. Det mättade fettet i pekannötter är minder än 10 procent, resten är av enkelomättad karaktär. De innehåller också zink, tiamin och magnesium.
Kokosnöten är egentligen ett frö... Men även frön kan heta nöt i sitt namn. Om du har en trög mage kan kokosnötter hjälpa att få igång matsmältningen. De innehåller också järn och leder ligan i att innehålla mest fibrer.
Cashewnöten kanske är den godaste nöten att ha i matlagning, eller vad säger ni? Om du har lågt blodvärde ska du äta cashewnötter då det säga att cashewnötter kan öka blodvärdet. De innehåller mineraler och så får du i dig massor med zink som behövs för kroppens ämnesomsättning. Även magnesium och folsyra finns med.
Magnesium, kalium och E-vitamin är några av ingredienserna i hasselnöten. Dessutom innehåller den betasitosterol som har en kolesterolsänkande effekt.
Om paranöten hade kunnat snacka hade hen sålt in sig på sitt stora seleninnehåll som behövs för att producera antioxidanter som i sin tur kan skydda mot för tidigt åldrande och hjärt- och kärlsjukdomar. De innehåller också tiamin och magnesium.
Att baka eller laga mat med nötter ger inte bara god smak utan tillför även bra fetter. Här är några av våra mumsiga och nötiga recept.