Socker

Minska sockerintaget hos barn - 7 tips

Måste ens unge bli helt sockerfri för att vara hälsosam? Nej, det räcker att bli sockersmart. Här ger vi 7 tips på hur du minskar sockret i vardagen.

 1. 1. Gör en snaskbudget

  Tillsammans med barnen kan ni komma fram till hur många kakor det är rimligt att äta till fikat eller om det verkligen behövs sylt till allt och om ketchup ska vara ett givet inslag i varje måltid. På så sätt kan du få ditt barn att börja snaskbudgetera. Alltså få hen att fördela sitt socker och på så sätt inte överkonsumera det.

  LÄS MER: Så mycket socker konsumerar vi!

 2. 2. Satsa på nyttigare mellis

  Nyponsoppa, risifrutti, kräm och sötad yoghurt är säkert råvaror ditt barn älskar men det är också mellis som innehåller väldigt mycket socker. Bjud på avokado, cotteage cheese och ägg istället. Testa osötad yoghurt med färska bär och istället för vitt bröd, välj en grövre variant. Håll utkik efter nyckelhålsmärkningen!

  LÄS MER: Så får du barnen att äta mer grönt.

 3. 3. Vatten och mjölk till maten

  Låt läsken och saften vara något som dricks vid speciella tillfällen. Vatten och mjölk funkar utmärkt till middagen. Barn vänjer sig snabbt vid nya rutiner så låt det gormas och tjuras ett par dagar så kommer de snart att tycka att vatten är ett utmärkt alternativ.

  LÄS MER: Vad innehåller maten?

 4. 4. Belöna med kramar, inte godis

  Ge världens största och varmaste kram istället för att belöna med socker. Det är lätt att ge med sig när ditt barn ligger och ålar sig och skriker i falsett i mataffären för att hen inte får det hen vill ha. Fortsätter falsettsången efter tio kramförsök kan du alltid ge vika genom att erbjuda gaphalsen en frukt.

  LÄS MER: Därför är frukt bra!

 5. 5. Roligare fiskdamm

  Fiskdamm är kul för påsen barnen fiskar fram innehåller oftast socker. Men testa att fylla påsen med hälften godis och hälften andra roliga grejer så som klistermärken, tatueringar, luktsudd, serpentiner och allt annat som är kul.

  LÄS MER: Testa de här smarriga sötsura remmarna i godispåsen!

 6. 6. Lite socker spelar ingen roll

  Äter ni en väl sammansatt måltid så är det absolut ingen fara att till exempel ha en klick ketchup på köttfärssåsen. Det kan ju till och med förstärka smaken. Lite honung över naturell yoghurt är heller ingen fara eller att dricka ett glas saft ibland. Tricket är att göra allt i lagom mängd. En bra grej att tänka är att det som får plats i ditt barns handflata är en lagom mängd godis.

  LÄS MER: Frukostens 4 sockerfällor.

 7. 7. Satsa på lördagsgodis

  Den här är kanske är given men många har svårt att hålla sig till godis en dag i veckan. Om ditt barn börjar tjata så kan du säga att det är si och så många dagar kvar till lördag och då ska ni fira med en smarrig godispåse och en rolig film. Att ge en sådan morot brukar tillslut få barnen att rätta sig i ledet och till och med uppskatta att det finns en godisrutin.

  LÄS MER: Därför fastnar barn i sockerfällan.

Artiklar (1413)

Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?